googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
AP Photo/Bebeto Matthews/Guliver Image

Opća skupština UN-a spremna na veliki korak: Izraelu se ovo nikako neće svidjeti

Autor: Dnevno.ba/Hina

Opća skupština Ujedinjenih naroda trebala bi u petak podržati palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN-u priznajući je kao kvalificiranu za članstvo i šaljući zahtjev natrag Vijeću sigurnosti UN-a da “preispita stvar Palestincima u korist”.

Palestinci oživljavaju svoju kandidaturu za punopravno članstvo UN-a, kojim bi deklarativno bila priznata palestinska država, nakon što su Sjedinjene Države prošlog mjeseca uložile veto u 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a.

Glasanje 193-člane Opće skupštine u petak smatra se ispitivanjem svjetskog mnijenja o palestinskom pitanju. Zahtjev za punopravnim članstvom UN-a najprije treba odobriti Vijeće sigurnosti, a zatim Opća skupština.

No dok Opća skupština sama ne može dodijeliti punopravno članstvo u UN-u, nacrt rezolucije o kojem se glasa u petak dat će Palestincima neka dodatna prava i privilegije od rujna 2024., poput mjesta među članicama UN-a u dvorani skupštine, ali neće imati pravo glasa u tijelu.

Foto: FENA

Nacrt će vjerojatno biti usvojen

Diplomati kažu da će nacrt teksta vjerojatno dobiti potporu potrebnu za usvajanje. Podsjećamo, palestinski zahtjev za punopravno članstvo u UN-u stigao je uslijed sedam mjeseci rata između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u Pojasu Gaze.

Četiri članice EU-a razmatraju priznanje Palestine: I naši susjedi to žele

Dodaje se i kako su izraelci širili okupirana naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što UN smatra nezakonitim. Palestinci su trenutačno država promatrač nečlanica, što je de facto priznanje državnosti koje je dodijelila Opća skupština UN-a 2012. godine.

Autor: Dnevno.ba/Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});