fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

‘OSVETA’ ODLOŽENA ‘Metla’ prislonjena uza zid

Autor: Dnevni list

MOSTAR – Osveta je na čekanju, a “metla prislonjena uza zid”, barem za sada. Zaključak je to koji se izvlači nakon jučer održane prve sjednice nove Vlade Federacije za koju je bio najavljen spektakularan scenarij po kojem će nova vlast na prvom zasjedanju smijeniti sve “platformaške kadrove” u najjačim državnim poduzećima.

 

HDZ-ovi kadrovi u novoj vlasti najavili su preko medija ‘čistku’ u HT-u Mostar, Elektroprivredi HZ HB, Hrvatskim poštama, Aluminiju, Razvojnoj banci…

Ovo je, pak, prije početka sjednice demantirao premijer Fadil Novalić kazavši kako je prerano za smjene dok se ne čuju pravi razlozi te dok se ne poslože kockice i kriteriji. Bilo kakva ishitrena odluka, svjestan je SDA, mogla bi dovesti do negodovanja u javnosti, koja je sita smjena i postavljanja u uprave i nadzorne odbore, dok se ništa ne radi na poboljšavanju standarda stanovništva.
S druge strane, za smjenu pojedinih direktora u javnim poduzećima nema dovoljno argumenata s obzirom da su postigli pozitivne pomake u mandatu i poslovali pozitivno, što bi u konačnici značilo da se smjenjuju isključivo iz političkih razloga, a ne zbog (ne)stručnosti i (ne)rada.

Ocjena mandata

Rok za smjene je prolongiran, a Vlada je zadužila ministarstva koja vrše ovlasti tijela Federacije BiH u gospodarskim društvima s udjelom državnog kapitala da joj, u roku od 15 dana, dostave informaciju o mandatima i statusu članova uprava, upravnih i nadzornih odbora.

Vlada je tako jučer na svome prvom zasjedanju pod budnim okom predsjednika i potpredsjednika FBiH Marinka Čavare, Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića uradila što je mogla u prvi mah, a to je zaustavljanje novih zapošljavanja. Zadužena su federalna ministarstva, federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, a osobito Agencija za državnu službu FBiH, da odmah obustave sve natječaje za prijem državnih službenika na razdoblje od 60 dana.

Također, pozvani su članovi uprava, upravnih i nadzornih odbora gospodarskih društava s udjelom državnog kapitala da se stave na raspolaganje razvojnim politikama Vlade.

Strategija

Zaduženo je jučer Generalno tajništvo da svim federalnim ministarstvima dostavi informaciju o statusu nacrta zakona, prijedloga zakona i drugih propisa koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, a nisu razmatrani ni na jednom od domova Parlamenta FBiH.

Federalne ministre i druge rukovoditelje federalnih tijela uprave Vlada je zadužila da joj, u roku od 15 dana, dostave izjašnjenje povlače li ove propise iz parlamentarne procedure ili ostaju pri predloženim tekstovima.

Prvi konkretan potez Vlade jučer je bio taj da se upoznala s “Konceptom ekonomskog razvoja 2014. – 2018. – Ekonomski rast i zapošljavanje”. Vlada je ocijenila kako ovaj dokument može predstavljati osnovu za izradu Prijedloga programa rada za ovo mandatno razdoblje. Stoga je imenovana posebna komisija koja će pratiti aktivnosti na realizaciji “Koncepta ekonomskog razvoja 2014. – 2018. – Ekonomski rast i zapošljavanje”.

U priopćenju sa sjednice navedeno je kako su kao ključne mjere ekonomske politike navedeni smanjenje i nadzor javne potrošnje, smanjenje opterećenja na rad, reforme tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja, aktiviranje resursa, gospodarstvo i potpore gospodarskim aktivnostima, borba protiv korupcije te socijalna oblast. Predloženi ciljevi kao osnova socijalne politike su rast zaposlenosti i BDP-a, smanjenje javne potrošnje, smanjenje obveza na plaće, veća pokrivenost uvoza izvozom, poboljšanje Index Doing Business i povećanje javnih prihoda.

Kada je riječ o smanjenju i nadzoru javne potrošnje, predviđeni su, uz ostalo, moratorij na zapošljavanje u javnom sektoru (do daljnjeg) te reforme javne uprave, školstva i pravosuđa. Kod smanjenja opterećenja na rad plan je uvesti potpuno oslobađanje od obveza prve dvije godine rada, pojednostaviti procedure obračuna plaća i uplate obveza te kroz više koraka smanjiti iznose obveza na rad.

Restrukturiranje zavoda za zapošljavanje i fleksibilniji kolektivni ugovori i Zakon o radu su sastavni dijelovi mjera koje se odnose na reformu tržišta rada… Iako se očekivao okršaj koalicije na prvoj sjednici, odnosno odmjeravanje snaga između SDA i HDZ-a, odnosno HDZ-a i DF-a, to se nije dogodilo, a sve odluke donesene su jednoglasno.

Kadrovska rješenja

Vlada je jučer imenovala nekoliko komisija, kao i članove Ekonomsko-socijalnog vijeća BiH. Premijer FBiH Fadil Novalić te federalni ministri Jelka Milićević, Milan Mandilović, Amir Zukić, Reuf Bajrović, Denis Lasić i Šemsudin Dedić su, u ime Vlade FBiH, imenovani za članove Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH. U Komisiju za administrativna pitanja Vlade su imenovani Aljoša Čampara, Edin Ramić, Josip Martić, Mato Jozić, Aleksandar Remetić, Snježana Soldat, Edita Kalajdžić, Željko Silađi i Davorin Korać.
U Komisiju za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade i njihovih savjetnika imenovani su Vjekoslav Mandić, Zora Dujmović, Elvira Dilberović, Salko Bukvarević i Reuf Bajrović. Za članove Radne skupine za fiskalnu analizu Vlada je imenovala Ljubišu Đapana, Gorana Miraščića i Merimu Maslo, dok će predstavnici Federalnog ministarstva financija biti određeni naknadno.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});