googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković otkrio ključne detalje oko formiranja Vlade: Evo koliko resora ide Domovincima

Autor: Dnevno.ba

DP I HDZ postigli su “suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće vlade”, izvijestio je Marko Milić nakon drugog sastanka ovog tjedna, koji je potrajao malo duže nego dan ranije, gotovo tri sata.

Tehnički premijer Andrej Plenković u srijedu popodne boravi u Jastrebarskom gdje daje izjavu i komentira dogovor s Domovinskim pokretom o formiranju saborske većine.

“Postigli smo dogovor o strukturi vlade. Tri resora idu DP-u. Osnovat ćemo novo ministarstvo – Ministarstvo demografije.

To je ključno pitanje i zato smo prvi na razini EU koji uvode takvo ministarstvo”, rekao je Plenković. “Drugi resor je Ministarstvo poljoprivrede, budući da je DP mahom baziran u Slavoniji. I treći je da se Ministarstvo gospodarstva podijeli na pola. Nismo govorili o imenima. Onaj član vlade koji bude za demografiju će biti i potpredsjednik vlade”, dodao je Plenković.

“Ova naša vlada imat će više ministarstava nego prije”, kaže Plenković.

Foto: Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Kreće skupljanje potpisa

Rekao je da kreće skupljanje potpisa koje će odnijeti Milanoviću.

Na pitanje koliko će manjinaca dati potpis, rekao je ”koliko treba”. “Svih 61 koji su izbrani na listama HDZ-a i domovinskog pokreta, njih je 13, i sukladno tome vidjet ćemo koliko će trebati potpisa iz manjina. Možda bude trebalo 2,3,4 potpisa od manjina”.

O odnosu sa SDSS-om je rekao da neće mijenjati politiku koju su do sada vodili: Mislim da smo napravili ogromne iskorake, možda smo pogriješili što to nismo dovoljno dobro tumačili. Napravili smo ogromne iskorake. Ovo nije korak unatrag. Boris Milošević je postao potpredsjednik vlade 2020. godine, prije toga je bio u Kninu na obljetnici Oluje. Anja Šimpraga je bila sa mnom u Škabrnji. Nije slučajno Žigmanov postao prvi put ministar u vladi Srbiji. Kad je riječ o manjinskim pravima naši su uspjesi itekako vidljivi, ali nisu dovoljno opjevani”, rekao je Plenković dodavši da će jedan potpredsjednik sabora biti iz DP-a, a drugi iz kvote manjina.

Gotovo je! Pao je dogovor o novoj hrvatskoj vladi, HDZ i DP dogovorili detalje

“Radimo i pregovaramo i slavimo. Dopustite da se za koji dan dogovorimo o imenima”, rekao je Plenković.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});