Počeo je Mladifest u Međugorju: Papa poslao pismo vjernicima

Autor: dnevno.ba

Međunarodni molitveni susreta mladih – Mladifest, započeo je u subotu u Međugorju, pod ovogodišnjim geslom 'Dođite i vidjet ćete'.

Festivalu, unatoč svim restrikcijama zbog pandemije, stigle su skupine hodočasnika iz Španjolske, Poljske, Francuske i Slovenije, kao iz BiH i susjedstva.

Na počeku misnog slavlja pročitano je pismo koje je sudionicima Mladifesta uputio papa Franjo. U pismu je, između ostalog, naveo kako ”naša Majka gleda ovaj hodočasnički narod, narod mladih koji ljubi, koji je traže u tišini unatoč tome što na putu ima toliko buke, brbljanja i rastresenosti”.

”Dragi mladi, trčite priučeni onim licem koje toliko ljubimo, kojim se klanjamo u euharistiji i prepoznajemo u tijelu naše braće i sestara koji trpe. Neka vas Duh Sveti potiče u toj utrci u kojoj hodite naprijed. Crkva treba vašu poletnost, vaše intuicije, vašu vjeru. U toj trci za evanđeljem nadahnutoj i ovim festivalom, povjeravam sve vas zagovoru Blažene Djevice Marije”, rečeno je u pismu.

”Razmišljali smo o tome da u potpunosti otkažemo festival mladih, ali konačno prevladala je ideja da ga ipak održimo, ali da promijenimo njegov tijek. Ono što će biti kao i inače to je ta fizička prisutnost koja se inače održava. Ono što je dodatno drugačije je virtualna dimenzija Mladifesta koju ćemo prezentirati”, kazao je uoči početka festivala nadbiskup Henryk Hoser.

Nadbiskup Hoser i župnik fra Marinko Šakota istaknuli da je naglasak na večernjem molitvenom programu te da će oni koji ne mogu doći u Međugorje cjelokupan program moći pratiti putem interneta.rijasnjih-godina/319591

”Mladima je potrebno osvježenje. Mladima je potrebna duhovna obnova i što je zanimljivo, na Mladifestu se okupi veliko mnoštvo mladih. Bude jako vruće, no ništa nije problem. Vidimo kako je sve to kroz ovu 31 godinu raslo, međutim ove godine će to biti drugačije jer je epidemija zaustavila kretanje stanovništva”, rekao je međugorski župnik.

Međugorski župnik, kako je objavljeno na stranici Općine Čitluk, ponovio je kako će večernji program biti baza, uz dva događaja u jutarnjim satima, bit će to krunica na Brdu ukazanja (2. kolovoza u 6 sati) i sveta misa na Križevcu (6. kolovoza u 5 sati).

Inače, misu svečanog otvorenja Mladifesta u 19 sati predslavit će nuncij u BiH, mons. Luigi Pezzuto, drugu večer provincijal hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko, treću mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije, četvrtu večer mons.

Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, a petu večer kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit Vrhbosanske nadbiskupije.

Kateheze na 31. Mladifestu imat će nadbiskup Henryk Hoser, fra Danko Perutina, fra Ljubo Kurtović i fra Marinko Šakota.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI