googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

POČETAK BOŠNJAČKO-HRVATSKOG RATA: El mudžahid je zapovjedniku HVO-a izvadio srce

Autor: dnevno.ba

Iako nije bilo apsolutno nikakvog motiva, 7. muslimanska brdske brigade Armije BiH sastavljene od prognanika iz okolice Banja Luke i Prijedora, ojačana postrojbom El mudžahid, na današnji je dan nasrnula na selo Dusina (općina Zenica). Bezumnim masakrom zatečenog hrvatskog stanovništva koje uopće nije bilo svjesno što ga je snašlo, započeo je krvavi rat dojučerašnjih saveznika…

Bezuman masakr

Ovaj zločin, kao i svi ostali koji su između ove dvije strane uslijedili, uopće nije imao razloga dogoditi se. Bošnjaci i Hrvati u tom području dijelili su istu sudbinu “protjeranih naroda”, no to se 26. siječnja 1993. godine promijenilo.

Toga dana ubijeno je 10 muškaraca: devet Hrvata i jedan Srbin koji je pobjegavši iz Zenice sa svojom suprugom mislio da će u Dusinama naći sigurnost. Draženko Kegelj, Mladen Kegelj, Niko Kegelj, Stipo Kegelj, Vinko Kegelj, Pero Ljubičić, Augustin Radoš, Franjo Rajić, Zvonko Rajić i Vojo Stanišić izmasakrirani su, a zapovjedniku HVO-a u Dusinama Rajiću izvađeno je srce.

To potvrđuje Andrija Tunjić, autor knjige “Boja smrti” koji je nakon dva mjeseca obišao poprište zločina:

“Tijela ubijenih Hrvata su pokopana 3. veljače 1993. na groblju u Busovači. A narod zna da je Zvonku Rajiću izvađeno srce…”

Nakon zločina – rat

Nakon ovog događaja, buknuo je bošnjačko-hrvatski rat koji je za cilj imao potisnuti Hrvate iz središnje Bosne i sjeverne Hercegovine, nakon čega je došlo do velike migracije i preseljenja hrvatskog stanovništva iz Kaknja, Vareša, Zenice, Travnika, Bugojna, Konjica, Jablanice i dr.

Prije rata, u Dusinama je živio 2231 Hrvat. Danas nema niti jednog.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});