fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

(Po)četnička zloupotreba policije u režiji Milana Tegeltije!

Autor: Josip Šimić-Đinđić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Bila je srijeda, prohladni januar/siječanj 2020. godine, kada se na Općinskom sudu u Sarajevu s početkom u 11,00 sati održavao glavni pretres u predmetu „Šimić“, kojeg brani Ifet Feraget, odvjetnik iz Sarajeva.

Toga dana, skoro tri sata u sudnici u svojstvu svjedoka-optuženog saslušavan je Josip Šimić-Đinđić, a ispitivanje vršio odvjetnik Feraget.

„Napravit ćemo pauzu od deset minuta, pa ćemo nastaviti“, oglasila je u sudnici sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Melika Murtezić.

Pomislih u sebi „hvalim Te Bože, taman da odem od WC-a i malo se osvježim“! I tako, nakon što je sutkinja Murtezić napustila sudnicu, dva kantonalna tužitelja Mladen Vukojičić i Nevena Aličehajić, zatim odvjetnik Ifet Feraget i moja malenkost izađosmo iz sudnice na prvom katu Kantonalnog suda u Sarajevu. Odlučih da iskoristim pauzu, te se, izašavši iz sudnice, hitro hodnikom Suda, odlučih spustiti niz stepenice u prizemlje Suda do svoga odredišta – toaleta.

I silazivši tako stepenicama, naiđoh na „gurua“, ćelavog, a oko njega nabildani policajci. Pogleda „guru“ mene, pogledah ja njega, kad netom upitah se ‘ko je, ma odnekud ga poznam, čuo sam negdje za njega? Kad proradiše moja sjećanja, lampica se upali, a šlag me umalo ne strefi: i ne bih se nikada toga „gurua“ sjetio, da se ne prisjetih konja, kojeg je, ne tako davno, Stefan Blagić ispred OHR-a BiH u Sarajevu, potkovao, u „čast“ afere „Potkivanje“. Rekoh sebi, pa to je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, odnosno smeća, iskompromitirani pravosudni lik iz afere „Potkivanje“, koja je totalno uništila i onako uništeni kredibilitet i integritet VSTV-a BiH.

No, nešto drugo me stalno „kopkalo“: otkud policijska zaštita Milanu Tegeltiju, kada niti po jednom Zakonu Bosne i Hercegovine, pa i Zakonu o VSTV-u BiH, SIPA-i, ni Predsjednik VSTV-a BiH ni članovi toga, od politike „nezavisnog“ tijela, nemaju pravo na policijsku zaštitu.Vratih se iz toaleta, i rekoh odvjetniku Ifetu Feragetu, koji je pričao za vrijeme pauze sa djelatnicima Suda: „Ma jeste li vidjeli Milana Tegeltiju sada, prođe“?, odgovor mi Feraget: „Jesam, jesi vidio, i sprovede ga policija tamo, u prostorije Kantonalnog suda u Sarajevu“!

Prema Zakonu o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), u članku 24.a. istog Zakona, detaljno se navodi spisak dužnosnika, koji uživaju policijsku pratnju i zaštitu, a to su: a) članovi Predsjedništva BiH; b) predsjedavajući Vijeća ministara; c) ministri u Vijeću ministara; d) predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH; e) predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH; f) predsjednik Suda BiH; g) glavni tužitelj BiH; 5 h) strani službenici u posjeti BiH i druga lica po odluci Vijeća ministara.

Dakle, nigdje se ne navodi Predsjednik VSTV-a BiH, ni članovi toga tijela, pa ostaje nejasno, po kojem pravu Milan Tegeltija „uživa“ policijsku zaštitu, i naposljetku, ‘ko je od Direktora policije zloupotrijebio svoj položaj, na štetu proračuna, pa suprotno zakonu, i bez bilo kakve pravne osnove i odluke suda, ovome „guruu“ dodijelio policijsku zaštitu?!

Policijsku zaštitu na koju Milan Tegeltija nema pravo, svakako plaćaju porezni obveznici i građani ove zemlje, kojima je toliko nepravde učinjeno od strane bh. pravosudnih struktura, kojima rukovodi ovaj „guru“: diskreditirani, kompromitirani, osramoćeni, prema SNSD-u politički opredjeljeni, Milan Tegeltija!

Autor: Josip Šimić-Đinđić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});