fbpx

Pod kojim je uvjetima u BIH dozvoljen pobačaj?

Autor: Dnevno.ba

Službeni podaci pokazuju da je tijekom protekle dvije godine u državnim klinikama registrirano 1.130 prekida trudnoće. U statistiku ne ulaze pobačaji urađeni u privatnim klinikama, kojih je puno više.

Pobačaj je oduvijek tabu tema. Žene koje se odluče na taj korak šute jer su, nerijetko, izložene stigmatizaciji. Pod kojim uvjetima je pobačaj dopušten u našoj zemlji istražila je Danica Radović, piše federalna.ba.

Pobačaj je ljudsko pravo i to je teza od koje se uvijek treba krenuti – stav je psihologinje Armine Čerkić. Odluka je stresna, ali kratkoročno, jer se radi o osobnoj odluci, ono što duže i više potresa je reakcija okoline.

“Upravo zbog stigme, socijalnih, političkih, patrijarhalnih ili religijskih diskursa žene vrlo često nemaju dopuštenje pričati o tom iskustvu. To iskustvo se često tretira na nivou tajne, ostavljeno je da ona sama napravi odluku ili se konzultira s partnerom, ali opet na nivou partnerstva one nemaju dozvolu pričati o svom iskustvu”, kaže Čerkić.

Službeni podaci pokazuju da je tijekom protekle dvije godine u državnim klinikama registrirano 1.130 prekida trudnoće. U statistiku ne ulaze pobačaji urađeni u privatnim klinikama, kojih je puno više. Savjeti gdje učiniti pobačaj, ali i mentalna podrška često se traže anonimno i to na Facebook stranici “Centar za mame i trudnice”.

“Potrebna im je psihološka podrška koju ne dobivaju jer nema adekvatnog odgovora društva. Ne brinemo se o ženama koje su zbog određenih opravdanih razloga morale izvršiti pobačaj”, ističe osnivačica Udruženja Mama i trudnica Aida Džaferović.

U Federaciji Bosne i Hercegovine pobačaj je zakonski dopušten ako se nakon desetog tjedna trudnoće utvrdi malformacija ili bolest ploda ili ako je apsolutno ugrožen život majke.

“Formira se komisija koja je najviše izdiferencirana na etičkom principu, gdje tri ili više liječnika specijalista, stručnjaci za tu oblast – perinatologiju evaluiraju kazus, zajednički pregledavaju pacijente i zajednički se donose odluke”, pojašnjava dr. sci. med. Nenad Mišeljić, specijalist ginekologije i porodništva.

Pobaciti je moguće i bez komisije, do desetog tjedna trudnoće. U tom slučaju najčešće se radi o neželjenoj trudnoći. Slučaj, kao onaj u Hrvatskoj gdje pobačaj nije dopušten, iako ima osnova za to, kod nas nije zabilježen. Struka je jasna – takve slučajeve treba prepustiti medicini i medicinskim naukama, ne dopustiti miješanje drugih paramedicinskih faktora.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI