fbpx
Foto: HNS BIH

Pogledajte koju su poruku iz HNS-a poslali nakon usvajanja izmjena Izbornog zakona u Domu naroda

Autor: Dnevno.ba

Hrvatski narodni sabor BiH oglasio se priopćenjem nakon usvajanja prijedloga izmjena Izbornog zakona u Domu naroda PS BiH.

“Nakon odluke Ustavnog suda BiH da ne postoji nikakva ugroza vitalnog nacionalnog interesa u prijedlogu HDZ-a BiH/HNS-a o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, on je danas i službeno usvojen u Domu naroda PS BiH.

Kao istinski zagovornici europskih zakonskih regulativa i normi, predloženi zakon je prilika da konačno spriječimo nastavak svih oblika diskriminacija, političke majorizacije te vratimo Izborni zakon u okvire Ustava BiH.

Pokušaji Kluba Bošnjaka da bez ikakvih osnova stavi veto na ovakav prijedlog zakona pao je na Ustavnom sudu BiH apsolutnom većinom od strane sudaca Ustavnog suda BiH.

Konstitutivnost triju naroda i njihovo legitimno predstavljanje uz omogućavanje aktivnih i pasivnih biračkih prava svim stanovnicima je europski model uređenja multinacionalnog društva na čemu će legitimni politički predstavnici Hrvata inzistirati sve do postizanja konačnog političkog dogovora.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da iskoristimo ovu jedinstvenu priliku i da kroz usvajanje ovog zakona u Zastupničkom domu, makar u dijelu koji se odnosi na popunu Doma naroda FBiH, ispunimo odluku Ustavnog suda i spriječimo one koji na temelju sadašnjih nametnutih normi žele Hrvatima nametnuti i oteti klub Hrvata u Domu naroda FBiH”, priopćeno je iz HNS-a BiH.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI