googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: FENA

Polaganjem cvijeća na mostu preko rijeke Save obilježena 32. godišnjica stradanja civila

Autor: FENA

Polaganjem cvijeća i vijenaca na mostu preko rijeke Save koji povezuje Brčko i Gunju u Republici Hrvatskoj više udruženja proisteklih iz proteklog rata obilježilo je 32. godišnjicu stradanja nekoliko desetina civila.

– Negdje oko 100 ljudi u tim trenucima je ubijeno, odnosno izgubilo je život. Ono što znamo je da su do sada identifikovana dva lica. Riječ je o jednoj ženskoj osobi iz Doboja i jednom muškarca iz Jelaha – naglasio je predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčkog Sead Golić.

Predsjednik Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Distrikta Marin Brkić kaže da nije optimista kad se radio o podizanju optužnice za ovaj zločin.

– Most je bio stvarnost. Most nije bio film. Na mostu su izginuli nedužni ljudi, čijih dijelova tijela raskomadanih eksplozivom nema ni dan danas. Počinioci zločina i nalogodavci nisu kažnjeni, jer neko očigledno krije dokaze i ja mislim da optužnica za most nikad neće ugledati svijetlo dana, zbog nekih struja unutar samog Tužilaštva – rekao je Marin Brkić.

Foto: FENA

Nišić smatra da je brčanski most jedno stratište koje je ‘ucrtano na mapi svijeta’

Gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić smatra da je brčanski most jedno stratište koje je ‘ucrtano na mapi svijeta’.

– Malo je dokaza, svjedoci koji su u posjedu dokaza biološki odlaze, tako da tužilaštvo i policija na neki način su uskraćeni za mogućnost da identifikuju počinioce – rekao je gradonačelnik Nišić dodavši da je jako bitno da ovaj most bude mjesto opomene, mjesto apela, mjesto sjećanja, ne samo na nedužne civile koji su izgubili živote prije 32. godine, već i na sve civilne žrtve bilo kom narodu da pripadaju.

Današnje obilježavanje godišnjice stradanja civila organizirali su Udruženje obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko u koordinaciji sa Udrugom obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Distrikta, te Udruženjem za pomoć žrtvama i preživjelim seksualno nasilje „Suze“, kao i Udruženjem logoraša Brčko Distrikta.

Po 106 tisuća KM za razvoj poljoprivrednih područja u općina dva entiteta i Brčko Distrikta

Autor: FENA
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});