fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Postali smo društvo, kojima je sve normalno ono što je u očima svijeta nenormalno!

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba

U Bosni i Hercegovini, koja je podjelom na dva entiteta učinjena funkcionalno invalidnom, malo što funkcionira u skladu s europskim civilizacijskim standardima.

Nevjerojatna količina političke i pravosudne bahatosti i prezira prema građanima ove zemlje od strane političke i pravosudne klase kontinuirano upropaštava zemlju strovaljujući je na civilizacijsko dno. Borba za stranačke političke i pravosudne pozicije i privilegije obnašatelja političkih i pravosudnih funkcija, potisnuli su opći interes za koji bi se trebali zauzimati i po kojem bi se trebali prepoznavati. To se čak i ne skriva od očiju javnosti, jer sve što je nama u BiH normalno u očima svijeta je nenormalno.

O svemu tome tako svjedoči slučaj Jasmina Mulahusića!

Jasmin Mulahusić, radikalni SDA jurišnik, početkom je septembra/rujna uhapšen na Graničnom prijelazu Bosanki Brod i tada je ispitan u Tužilaštvu BiH.

Protiv Mulahusića Tužilaštvo BiH vodi istragu, a tereti se da je u dužem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini, te izrađivao i plasirao  različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini.  Osumnjičeni Mulahusić je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se za krivična djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora  i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Iz Tužiteljstva BiH tada je zvanično saopćeno da je „osumnjičeni Jasmin Mulahusić bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja, i dovodi se u vezu sa osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama“, međutim Sud BiH ga je pustio na slobodu i nije mu odredio bilo kakve mjere zabrane.

On je nakon puštanja na slobodu u objavi na društvenoj mreži Facebook opisao, kako se navodi u saopštenju Safe Journalists mreže, “bizaran san” u kojem objašnjava kako su ga napale zmije, te da im siječe glave, a da je jedna od njih Rudić.

Ime radikalnog SDA-ovog internet -jurišnika Jasmina Mulahusića rodom iz Zavidovića, koji je bio uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH na graničnom prijelazu Bosanski Brod, nalazi se u izvještaju Alžirske vlade podnijetom Odboru Vijeća sigurnosti UN-a uspostavljenom shodno rezoluciji 1267 (1999). Malahusić, se, naime, spominje i u Izvještaju Alžirske vlade podnijetom Odboru Vijeća sigurnosti UN uspostavljenom shodno rezoluciji 1267 (1999).

Predsjedavajućem Odbora se 16. aprila 2003. godine pismom obratio ambasador Abdallah Baali, stalni predstavnik Alžira. U pismu – izvještaju se navode osobe i organizacije povezane sa terorističkim organizacijama širom svijeta, u prvom redu Al-Kaidom. U detaljnom dokumentu, punom imena terorista i podataka o njihovom kretanju i aktivnostima, na 13. stranici navodi se ime Ahmed Zaoui – alias Abou Houdeifa, rođen 7. decembra 1960. u ElIdrissia/Djelfa, Alžir, sin Lakhdara Zaouija i Amine Tahar.

Zaoui je osuđen pet puta u odsustvu od strane Alžirskog krivičnog suda za terorističke aktivnosti i zbog pripadanja terorističkim grupama.

– Razna ispitivanja i istrage provedene u Belgiji ukazale su na njegovo učešće u trgovini oružjem u Alžiru. Dokazana je i njegova povezanost s teroristima Mohamedom Kerrouche, zvanim Salim (trenutno živi u Londonu), Bosancima Nursetom Jusufovićem, Jasminom Mulahusićem i Senadom Ramčilovićem te braćom iz Maroka Ali i Youcef El Majda, koji su uhapšeni 3. aprila 1996.

Imajući u vidu sve prethodno navedeno, da je Mulahusić pod istragom Tužiteljstva BiH već duže vrijeme, da je isti bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja, i da se dovodi u vezu sa osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama, da se isti spominje u dokumentu Alžirske vlade o terorizmu, da je bio hapšen…, dolazimo do slijedećeg:

Prema Zakonu o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) (Prečišćeni tekst, Službeni glasnik Bosne i Hercegovine” br. 27/04, 35/05, 49/09,), u članu 24.a Zakona o SIPA-i, taksativno se navode zaštićena lica u smislu ovog Zakona. Pored brojnih političkih ličnosti u BiH, među štićenim ličnostima je Glavni tužitelj BiH. Sada promatrajmo Gordanu Tadić, kao formalni autoritet u državi BiH.

Poznato je, da je Jasmin Mulahusić otišao je u Živinice, gdje živi glavna državna tužiteljica BiH Gordana Tadić i fotografirao se ispred njezine kuće. Mulahusić ne živi u Živinicama. Ovakav potez Mulahusića prošao je pa gotovo neopaženo u bh. medijima. Nije bilo ni reakcija iz VSTV-a BiH, kao niti jedne političke stranke u BiH, ili policijske agencije.

Zamislite sada, da neko lice u nekoj stranoj zemlji, koje je pod istragom tog Tužiteljstva već duže vrijeme, da je isti bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja, i da se dovodi u vezu sa osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama, dođe i uslika se ispred kuće glavnog državnog tužitelja npr. Njemačke, Austrije, Nizozemske, Belgije ili Italije.

Znate kako bi završio? Sve bi se diglo na noge: Odmah bi uhapšen bio, šestomjesečni pritvor bi mu određen bio, i na kraju bi sud donio odluku, da se isti protjeruje sa teritorija te zemlje, jer predstavlja nacionalnu opasnost po narode te države ili štićene ličnosti te države, a sve bi institucije i mediji stali u zaštitu glavnog tužitelja.

Kod nas je to u BiH prošlo neopaženo. Niti jedna politička stranka se nije oglasila, niti jedna institucija u BiH, pa ni policijska agencija. Umjesto podrške, Tadićeva je dobila smjenu.

Sama Mulahusićeva pojava predstavlja opasnost, obzirom, da je isti bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja, i da se dovodi u vezu sa osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama, i bez problema ta „pojava“ dođe i fotografira se ispred kuće glavnog državnog tužitelja BiH Gordane Tadić i prođe sve neopaženo. Bez ikakvih reakcija, kao da je to normalno, da lice koje je sigurnosno, zbog terorizma interesantno dođe i uslika se ispred kuće formalnog autoriteta koje je štićeno od strane policijskih agencija.

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});