fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PREDMET MEMIĆ: ONI SU UHAPSILI ZIJU MUTAPA I HASANA DUPOVCA, A NAJAVLJUJU I NOVA HAPŠENJA!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Dana 01. 02. 2021. godine, po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, Ćazima Hasanspahića, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, na dvije lokacije na području Kantona Sarajevo, izvršili su pretrese sa ciljem prikupljanja dokaza. Aktivnosti su se vršile u okviru predmeta na kojem Tužilaštvo BiH radi duži vremenski period, a odnosi se na krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u mjesecu februaru 2016. godine.

Slobode su lišena dva lica Zijad Mutap, otac Alise Mutap i Hasan Dupovac, policajac MUP-a KS, a kako je najavio postupajući tužilac Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić, očekuje se proširenje istrage, i prema informacijama portala Dnevno i nova hapšenja.

Sud Bosne i Hercegovine je, u krivičnom predmetu Dupovac Hasan i dr. S1 2 K 039401 21 Krn, donio rješenje kojim je određen pritvor prema osumnjičenima Hasanu Dupovac i Zijadu Mutap, iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka b) i d) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine. Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže jedan (1) mjesec, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 01.03.2021. godine, ili do nove odluke Suda.

U predmetu „Dženan Memić“ od strane policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo, te pripadnika Tužilaštva Kantona Sarajevo, predvođenih Dalidom Burzić, danas sudijom Suda BiH, izvršeno je svjesno i namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju smrti Dženana Memića, sa ciljem ne otkrivanja pravih ubojica Dženana Memića, pri čemu su u toj namjeri, slučaj smrti Dženana Memića procesuirali kao kazneno djelo iz „Ugrožavanja javnog prometa“, a ne kao kazneno djelo „Ubojstva“, te lažno za smrt Dženana Memića optužili dvije osobe Ljubu i Bekriju Seferovića, koji su dva puta Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu oslobođeni krivice za smrt Dženana Memića, i koji sa kritičnim događajem u odnosu na smrt Dženana Memića nisu uopće povezane.

O kriminalu počinjenog u predmetu „Dženan Memić“ više je puta u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti UN-a, ukazivao Visoki  predstavnik OHR-a u BiH, dr. Valentin Inzko!

Inače, još prije dvije godine, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić donijela je Odluku, kojom je na predmetu „Dženan Memić“ imenovan tužilački tim, na čelu sa tužiocem Ćazimom Hasanspahićem i istražiocem Tužilaštva BiH Nerminom Halilagićem.

Iz OHR-a su ranije za Dnevno.ba, a u vezi hapšenja u predmetu „Dženan Memić“ i akciji Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, kazali:

“Ova zemlja se suočava sa mnogim problemima i izazovima. Ali problem broj jedan je u oblasti pravde i vladavine prava, bez obzira na status pojedinca u društvu. Niko ne bi smio biti iznad zakona, svi bi trebali biti tretirani jednako. Samo se na takav način društvo može razvijati i napredovati. OHR pozdravlja opredijeljenost pravosudnih institucija i tijela za provedbu zakona da nastave na rješavanju krivičnih slučajeva, što je njihova dužnost prema građanima kojima služe. Istraga mora biti provedena sa najvećom pažnjom, imajući u vidu i činjenicu da je već proteklo puno vremena. Ali na kraju, pravda mora pobijediti. Primjena vladavine prava nalazi se u središtu funkcionalne demokratije. To je osnova svake moderne države.” – navela je za Dnevno.ba glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić!

Iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini su također za naš portal kazali, a komentirajući hapšenja i akciju Tužiteljstva BiH u predmetu Memić:

Jedan od najvažnijih prioriteta za pristupanje Europskoj uniji je napredak zemlje u oblasti vladavine prava, a posebno sposobnost pravosuđa da pokaže konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

 Ostvarivanje konkretnih rezultata treba biti prioritet za sve glavne aktere krivično-pravnog sistema, a u odsustvu tih rezultata, isti trebaju biti pozvani na odgovornost. U tom pogledu, EU pomno prati provedbu prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, kao i preporuka iz Izvještaja nezavisnih eksperata o vladavini prava BiH („Priebeov izvještaj“), te iz posljednjeg Izvještaja Europske komisije o BiH.

 Priebeov izvještaj ustanovio je niz nefunkcionalnosti unutar krivično-pravnog sistema koje uzrokuju ogromno nepovjerenje građana. U izvještaju je također istaknuto da su uočene neobjašnjive profesionalne i pravne greške, nemar, zloupotreba postupka i upitne sudske odluke. Gospodin Priebe je posvetio pažnju i ovom konkretnom slučaju tokom posjete BiH u 2019. godini kad je radio na pripremi svog Izvještaja. Neophodan je žuran i ozbiljan odgovor od strane cjelokupnog pravosudnog sistema, te očekujemo da trenutne aktivnosti Tužiteljstva dovedu do veće odgovornosti i doprinesu vraćanju povjerenja građana u pravosudni sistem.“ – naveli su iz Delegacije EU za Dnevno.ba!

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});