googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Radončić pokušava na mala vrata uvesti Kukića u vlast!

Autor: Slobodna bosna

TUZLA - KO SDP-a BiH Tuzla bio je domaćin predstavnicima Naše stranke, SBB-a i Stranke za BiH, dok su se članovi DF-a oglušili na poziv SDP-a BiH.

“Na sastanku građanske platforme, koja broji 19 zastupničkih mjesta u Skupštini TK, bili su prisutni predstavnici četiri stranke. Izostao je DF. Na tom sastanku imali smo 16 zastupničkih ruku, a za većinu ih je potrebno 18”, kazao je za Vijesti.ba predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Tuzla Mirsad Čamdžić.

Kako je rekao, nijedan zaključak nije usvojen, no predstavnici SBB-a priopćili su da pregovarački kapacitet sa dva proširuju na devet ili deset mjesta, što praktično znači da Radončić na mala vrata pokušava uvesti u vlast Kukićevu partiju PDA!

“SBB ostaje pregovarač, ali su nas obavijestili da u priču ulaze sa devet ili deset ljudi. Dakle, SBB podiže svoj kapacitet sa dva pregovarača na devet ili deset”, rekao nam je Čamdžić, čija se stranka očito ne protiv koaliciji sa presuđenim kriminalcem Mirsadom Kukiće, koji je prošle godine izbačen iz SDA.

Na pitanje znači li to da četiri stranke mogu formirati skupštinsku većinu bez DF-a, Čamdžić je poručio kako je “matematika neumoljiva u ovom slučaju”.

Čamdžić je dodao da se sada očekuje sjednica KO SDP-a BiH, nakon koje će slika o formiranju vlasti u TK biti jasnija.

Podsjećamo, Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH na sjednici održanoj krajem protekle sedmice, odbio je prijedlog članova Kantonalnog odbora Tuzlanskog kantona da ide u pregovore o formiranju vlasti s drugim strankama ukoliko ne uspije tzv. Koalicija 19 (SDP, SBB, DF, Naša stranka i SBiH). U međuvremenu su dvije stranke (DF i SBiH) javno priopćile da neće sudjelovati u vlasti tzv. Koalicije 19: Stranka za BiH zato što je ranije potpisala koalicioni dogovor sa SDA a Demokratska fronta zato što smatra da će i dalje ključne odluke donositi Fahrudin Radončić i Mirsad Kukić, kako se navodi u jučerašnjem službenom priopćenju DF-a, koje možete pročitati u nastavku teksta.

“Nakon što je Glavni odbor SDP-a BiH ostao pri stavu da se vlast ne pravi sa “nacionalnim strankama” (što god to značilo!?), te da se daje puna podrška Kantonalnom odboru SDP TK da ponudi program građanskoj platformi za formiranje Vlade u tom kantonu, postalo je smiješno slušati salonske ljevičare kako SBB gospodina Fahrudina Radončića, ali i PDA – koja je nastala kao odmetnuta frakcija SDA, svrstavaju u tzv. građansku platformu. Što se tiče Stranke za BiH, općepoznato je da je gospodin Amer Jerlagić, nedavno, potpisao Sporazum sa gospodinom Bakirom Izetbegovićem o zajedničkom djelovanju sa SDA, nakon što je SBB u koordinaciji sa PDA – sa kojom je u vlasti u TK, uspio rasturiti tzv. Koaliciju 19.
Javnost je upoznata da su zastupnici SBB-a nedavno sami izašli iz građanske platforme – tzv. Koalicije 19 uz njihovo obrazloženje da djeluju zajedno sa zastupnicima PDA. Aktuelnu Vladu TK čine PDA i SBB, tako da je SBB već duboko u vlasti sa PDA gospodina Mirsada Kukića. SBB-u smo dali priliku kada je priča oko Koalicije 19 tek bila pokrenuta. Nažalost, pokazalo se da su njihove veze sa PDA ostvarene kroz zajedničko učešće u vlasti TK, mnogo snažnije od želje za promjenama i reformama, tako da bi svaki ulazak u vlast sa SBB-om pri parlamentarnoj većini od 19 zastupnika značio sasvim izvjesnu mogućnost blokade u svakoj situaciji donošenja bilo kakvog zakona ili drugog općeg akta koji bi bio protivan dobro etabliranim interesima ovih političkih subjekata, odnosno usmjeren na promjenu postojećeg stanja.

Pri takvom stanju stvari, bez potrebe da bilo ko skače sa tornja, mnogo je časnije ostati opozicija u TK nego biti u vlasti čije će ključne odluke i dalje donositi gospoda Mirsad Kukić i Fahrudin Radončić, kao što su to radili i u prethodne četiri godine.

Osim toga, nametanje tutora možda je uobičajen način funkcioniranja za aktualno rukovodstvo SDP-a. Međutim, KO DF TK čine punoljetni i poslovno sposobni ljudi kojima ne treba starateljstvo u vidu gospodina Heleza i drugih. Stoga, ukoliko se okolnosti promijene te ukoliko bude potrebe za tim, KO DF TK će voditi razgovore isključivo sa ovlaštenim predstavnicima KO SDP-a TK. Mi nemamo svoje, pa nam ne pada napamet niti da pregovaramo sa tuđim tutorima”.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});