fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Reagiranje PO Udar Ljevice na potpisivanje Memoranduma Vlade KS i Ambasade SAD o podršci Uredu za borbu protiv korupcije KS

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - “Svi parametri vrlo jasno pokazuju da mladi i svi ljudi koji odlaze iz BiH to čine zbog korupcije. Ona nagriza ovo društvo i nije nam dozvolila da se nakon devedesetih vratimo u zajednicu koja nas približava Europi”, izjavio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ne navodeći pri tome kako je došao do tih parametara.

Edin Forto je ovo izjavio nakon što je, prije nekoliko dana, u ime Vlade Kantona Sarajevo potpisao Memorandum o razumijevanju s Ambasadom SAD-a koja će Vladi Kantona Sarajevo pružiti podršku i pomoć u obučavanju i jačanju kadrovskih kapaciteta Ureda za kontrolu kvaliteta i borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

Da podsjetimo – Ured za kontrolu kvaliteta i borbu protiv korupcije je tijelo koje je oformila Vlada Kantona Sarajevo u prvoj polovini 2018. godine. Njegova glavna uloga je da zaprima prijave o sumnji na korupciju, koje nakon toga proslijeđuje nadležnim organima tj. tužiteljstvu i policiji, na koje ne može utjecati. Dakle – umjesto da prijavljuju sumnje na korupciju direktno tužiteljstvu i policiji, građanima je formiranjem ovog Ureda omogućeno da korupciju prijavljuju također i Uredu za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo koji onda njihove prijave šalje tom istom tužiteljstvu i policiji na koje ne može utjecati??!!

Lijepo je oformiti jedan Ured koji prepakuje prijave za korupciju iz koverte u kovertu i šalje ih tamo gdje su trebale odmah biti i poslane. Na taj način možete zaposliti nekoliko dobrih prijatelja, rođaka ili osoba kojima nešto dugujete. Međutim, problem je što Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo nije jedini ovakve vrste. Pored Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona, na nivou BiH postoji također i Agencija za borbu i prevenciju protiv korupcije, te još jedna takva na nivou Federacije BiH i jedna u RS-u. Pored njih postoji i mreža nevladinih organizacija za borbu protiv korupcije.

Svim ovim agencijama, uredima i organizacijama je zajedničko da donose raznorazne strategije koje su samo mrtvo slovo na papiru, štampaju brošure koje niko ne čita, organizuju konferencije i okrugle stolove na kojima njihovi učesnici presipaju iz šupljeg u prazno, iznose podatke koje niko ne može provjeriti (npr. BiH je na 89. mjestu u svijetu po korupciji, svake sekunde korupcija u BiH uzme 47 KM i sl.) itd.

Sigurno je da borba protiv korupcije, koja traje već 25 godina, predstavlja dobar biznis od kojeg su mnogi zaradili dosta novca. Tu “borbu” financiraju dijelom građani iz svog džepa, a dijelom međunarodne organizacije i strane ambasade.

Višedesetljetna borba protiv korupcije koja ne daje rezultate, uz stalne nagovještaje da će se to možda nekad promijeniti, dobar je način da se građani ove zemlje drže u stalnoj nadi da će neefikasni i promašeni kapitalistički sistem parlamentarne demokratije, koji je na ove prostore uveden nakon rata, možda nekad početi funkcionirati. Ali prije toga treba naravno pobijediti korupciju koja ga nagriza.

A po svim “parametrima” ta će borba trajati vječno!, navodi se u priopćenju političke organizacije “UDAR LJEVICE”.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});