googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Korisnik

REKALA BI RIBLJA ČORBA, OSTANI ĐUBRE DO KRAJA Inzko ni u zadnjem govoru nije mogao bez ulizivanja Bošnjacima, a evo što je pričao Schmidt

Autor: Bild.ba

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko na svečanosti primopredaje kazao je kako OHR i nakon njega nastavlja istu politiku, baziranu na razvoju BiH te njenom povratku u europsku obitelj.

Bila mi je čast služiti, kazao je Inzko, te naveo kako je OHR u njegovom mandatu radio na reformi državne imovine, na Državnoj agenciji za indirektno oporezivanje, kao i Elektroprijenosu i Centralnoj banci.

“Christian i ja smo tijesno surađivali posljednjih mjeseci, što je bilo kao priprema za ovaj dan. Impresinorian sam njegovom upućenošću”, kazao je Inzko te naveo kako i s novim prvim čovjekom Ured visokog predstavnika ima jedan veliki cilj – da pomogne oporavku bh. društva i da ga vrati u europsku obitelj.

Kazao je kako danas ima čast svom prethodniku predati ažuriranu zbirku dokumenta OHR-a, skup dokumenata koji su pomogli bh. društvu da dostigne trenutni nivo.

Novi visoki predstavnik Christian Schmidt se nakon službenog preuzimanja dužnosti zahvalio svom prethodniku.

U prvom obraćanju javnosti se zahvalio što ima priliku da “služi” narodima Bosne i Hercegovine te je poručio da dolazi kao “prijatelj” naroda Bosne i Hercegovine.

Istaknuo je da je neophodno razgovarati ne samo s domaćim dužnosnicima, već i sa samim građanima.

“Preuzimam dužnost da pomognem ljudima koji teško rade da bi izdržavali obitelji, onima koji žele mirnu budućnost”, poručio je.

Ocijenio je da je pozicija visokog predstavnika “jedna izuzetna pozicija”. Podsjetio je da ova pozicija postoji upravo kako bi postojao mir. Smatra da se ova funkcija treba obnašati, kako je rekao, s dubokim poštovanjem.

“Nije lako dostići dogovor o nekim pitanjima. Zato sam tu, kako bih u ime međunarodne zajednice provodio mir i kako bih pomogao, građanima, konstitutivnim narodima i ostalima kako bi ostvarili uravnotežen mir”, naglasio je Schmidt.

Smatra da Bosna i Hercegovina mora biti u fokusu međunarodne zajednice. Kao cilj je istakao jačanje Bosne i Hercegovine kao pouzdanog partnera drugim državama.

“Ostvarivanje tog cilja neće biti jednosmjerna ulica. Svi koji se žele pridružiti Europskoj uniji se moraju pridržavati i garantovati pravila tog saveza. Ali, to nije lak zadatak”, naglasio je novi visoki predstavnik.

 

Autor: Bild.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});