googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Antonio Balic / CROPIX

Republika Srpska pristaje na ‘Schmidtova pravila’ za lokalne izbore? Dodik: ‘To ćemo tek vidjeti’

Autor: Dnevno.ba

– Ako je suditi po izjavama dužnosnika Republike Srpske, gotovo je izvjesno da će lokalni izbori u Republici Srpskoj biti provedeni po Izbornom zakonu BiH koji je nametnuo Christian Schmidt, a kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Odluku hoće li na izbore po “Schmidtovim pravilima” ili po Izbornom zakonu koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, vladajuća koalicija u Republici Srpskoj donijet će sljedećih dana.

“Tek ćemo vidjeti”, odgovorio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, na pitanje ostaje li Republika Srpska kategorična da će lokalne izbore provesti po svom zakonu, prenose Nezavisne novine.

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Dodik će spriječiti SIP

Inače, Dodik je bio među najglasnijima da Republika Srpska treba provesti lokalne izbore po svojim pravilima, istovremeno naglašavajući da Središnje izborno povjerenstvo BiH neće moći provoditi izbore na prostoru Republike Srpske, i da će biti spriječeni ako to pokušaju uraditi.

Podsjećanja radi, nakon što je Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona, Republika Srpska, odnosno Narodna skupština Republike Srpske, usvojila je Izborni zakon Republike Srpske. Taj zakon još nije stupio na snagu i nalazi se pred Vijećem naroda, gdje je Klub Bošnjaka najavio veto.

“Za Republiku Srpsku nisu problem samo rokovi, već i Brčko distrikt, koji je značajan za RS i zajedničko je vlasništvo s Federacijom BiH. Ne želimo da izbornim manipulacijama ostanemo bez mogućnosti da upravljamo tim zajedničkim vlasništvom. Naravno, postoje i stranke iz RS koje prijavljuju liste u lokalnim zajednicama u FBiH, oni imaju problem da se moraju registrirati po starom zakonu, koji je derogirao Schmidt, a za novi nema novca u Vijeću ministara”, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, koji je samo nekoliko dana ranije govorio da onaj tko ne podrži Izborni zakon Srpske podržava Schmidta .

“Ne vjerujem da će itko sebi dozvoliti da između Schmidta i Srpske izabere Schmidta”, govorio je prije samo mjesec dana Stevandić.

Foto: Fena / Harun Muminović

Oporbene stranke će sudjelovati

Za razliku od vladajućih političkih stranaka koje su ublažile retoriku kad je u pitanju samostalno provođenje izbora u Republici Srpskoj, oporbene stranke već najavljuju da će sudjelovati na izborima koje je raspisao SIP.

“Niko drugi nije ni raspisao izbore nego SIP BiH i mi ćemo na njima nastupiti, bez obzira na to što su raspisani po Izbornom zakonu čije nametanje nismo podržali ni u jednom trenutku”, kazao je Milan Miličević, lider SDS-a, a prenijele su agencije.

Kada je riječ o samim lokalnim izborima, oni su raspisani za 6. listopada i, kako je priopćio SIP , bit će održani za 58 općinskih vijeća u Federaciji BiH, 53 skupštine općina u Republici Srpskoj, 111 načelnika općina u BiH, zatim 21 gradsko vijeće u Federaciji BiH, deset skupština gradova u RS , te 32 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrikta BiH.

Sattler o stanju u BiH: Dodikova politika dovela do sankcija, izborna reforma mora biti cjelovita

Na lokalnim izborima bit će izabrano 3.200 vijećnika i 143 gradonačelnika i načelnika, a procjena je da će koštati oko 19 milijuna KM. SIP je na sjednici koja je održana u srijedu donio odluku o zaključivanju središnjeg biračkog popisa sa stanjem na dan 7. svibnja, prema kojoj je u središnji birački popis upisano 3.406.088 birača. Inače, raspisivanjem izbora počeli su teći rokovi i od 9. do 24. svibnja kada političke stranke i neovisni kandidati trebaju podnijeti prijavu za ovjeru sudjelovanja na izborima. Prijave za ovjeru političkog subjekta, kao i prijave kandidata i kandidatskih lista, podnose se isključivo elektronski, putem portala SIP-a BiH.

Kampanja za lokalne izbore počet će 6. rujna.

Izbori su raspisani za:

– 58 općinskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine,

– 53 skupštine općina u Republici Srpskoj,

– 111 načelnika općina u Bosni i Hercegovini,

– 21 gradsko vijeće u Federaciji Bosne i Hercegovine,

– 10 skupština gradova u Republici Srpskoj,

– 32 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i

– Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});