googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

S DRUGE STRANE: U ubojstvo načelnika krim. PU Prijedor stoje para strukture i pojedinci pri MUP-u RS-a – prikrivanje, namještanje, manipuliranje, rat između tužilaštava i MUP-a RS-a!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Javnost je šokirana novim ubojstvom visokorangiranog djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (u daljem tekstu MUP RS-a) Radenka Bašića, načelnika krim. Policijske uprave Prijedor, koji je ubijen 21. 03. 2022. godine, u blizini škole, u naselju Pećani, oko 06,40 sati, piše Josip Šimić-Đinđić!

I dok novo ubojstvo potresa bosanskohercegovačku regiju, ali i šire, na samome početku bitno se prisjetiti, da niti jedno ubojstvo policijskih službenika, koja su se dogodila na tlu države Bosne i Hercegovine nije riješeno.

Iako spisku likvidiranih policajaca nema kraja, ipak najbizarnija – još uvijek ne razjašnjena – su ona ubojstva policijskih djelatnika, koja su do sada najviše potresla post dejtonsku Bosnu i Hercegovinu i uzdrmala policijske strukture naše zemlje – od atentata na doministra F MUP-a Jozu Leutara do ubojstva Ljubiše Savića Mauzera, tadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske  (koje ubojstvo Mauzera je jedino procesuirano i za ovo krivično djelo, Sud Bosne i Hercegovine je osudio Đorđe Ždralu na 20 godina zatvora) i hrvatskih policajaca Ante Valjana i Perice Bilića, pa sve do slučaja, koji je nakon 20-ak godina ponovno uzdrmao i na nesumnjiv način šokirao bosanskohercegovačku javnost, a to je brutalno i bezosjećajno s predumišljajem pripremljeno ubojstvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koji su brutalno ubijeni prilikom vršenja svojih policijskih dužnosti dana 26. 10. 2018. godine, oko 04:15 sati, u ulici Geteova, općina Novi Grad, u neposrednoj blizini TC Merkator, i to prilikom vršenja svojih policijskih aktivnosti na području Sarajeva, na Alipašinom Polju u C fazi.

U svim gore navedenim ubistvima, istraga je od samoga početka u krivom smjeru preusmjeravana od strane policijskih i obavještajnih struktura u BiH, naročito kada je u pitanje ubistvo doministra F MUP-a Joze Leutara i ubistvo sarajevskih policajaca, o čemu smo na samome početku pisali!

Kao što je prethodno vidljivo, Ždrale je 2010. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog Mauzerovog ubojstva, a na slobodu je izašao nakon što je odslužio 12 godina zatvorske kazne. On je, zajedno sa Vlatkom Mačarem, ubio Ljubišu Savića Mauzera 2000. godine na jednoj raskrsnici u blizini željezničke stanice u Bijeljini. Ždrale je na Mauzera ispalio tri kratka rafala, a tadašnji načelnik Uprave policije, pogođen sa šest metaka, preminuo je na licu mjesta, ali je ovo krivično djelo rasvijetljeno nakon što je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uhapsilo i podiglo optužnicu protiv Ždrale, zbog ubojstva Mauzera, a Sud BiH Ždralu pravomoćno osudio na 20 godina.

Prema navodima optužnice, optuženi Ždrale je u toku 2000. godine, iz njemu poznatih razloga i pobuda, organizirao i sa predumišljajem, u dogovoru sa drugim osobama, pristao biti izvršilac pri lišavanju života jedne osobe. Optuženi Ždrale je, kako se dalje navodi u optužnici, na svirep način i upotrebom automatskog oružja na bliskoj udaljenosti, iznenada iz organizirane zasjede lišio života drugu osobu i pri tome ugrozio sigurnost više drugih osoba. Način izvršenja djela, kako se navodi u optužnici, izazvao je uznemirenost, strah i nesigurnost među građanima Republike Srpske, te ozbiljne i štetne posljedice za Bosnu i Hercegovinu zbog narušavanja ugleda države u međunarodnoj zajednici, koja se zbog ovakvih djela svrstava u zemlje visokog sigurnosnog rizika. Vijeće Apelacionog odjeljenja, nakon održane sjednice, donijelo je i otpremilo drugostepenu presudu kojom se prvostepena presuda od 16. aprila 2010. godine preinačava u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog djela, tako što se optuženi Đorđe Ždrale oglašava krivim da je počinio krivično djelo ubistvo iz člana 36. stav 2. tačka 2. Krivičnog zakona Republike Srpske. Prvostepena presuda u ostalom dijelu ostaje neizmijenjena, uključujući kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Sva prethodno gore navedena ubojstva policijskih dužnosnika, osim ubojstva Mauzera, ostala su ne razjašnjena.

Ubistvo načelnika krim. PU Prijedor Radenka Bašića!

Dana 21. 03. 2022. godine, NN lice iz njemu poznatih razloga i pobuda, je organizirao i sa predumišljajem, u dogovoru sa drugim osobama, pristao biti izvršilac pri lišavanju života načelnika krim. PU Prijedor Radenka Bašića i to djelovanjem i pucanjem iz vatrenog oružja u potiljak žrtve s ciljem izazivanja opće uznemirenosti, straha i nesigurnosti među građanima Republike Srpske, te ozbiljne i štetne posljedice za Bosnu i Hercegovinu zbog narušavanja ugleda države u međunarodnoj zajednici, koja se zbog ovakvih djela svrstava u zemlje visokog sigurnosnog rizika.

Javnost mora znati, da uvijek iza ubojstva nekog visokorangiranog policijskog ili političkog dužnosnika stoji interesno povezana organizirana kriminalna skupina od najmanje tri lica i više, koja ima svoje pipke u svim segmentima izvršne, sudske, a naročito obavještajno – policijske vlasti, koja garantira interesno povezanoj kriminalnoj skupini, da nikada neće biti izvedeni pred lice pravde, jer kad „sistem ubija, ubojstva ostaju neriješena“!

U ovakvom slučaju, oni koji naručuju, organiziraju i izvršavaju lišenje života visokog policijskog službenika ili političara ne misle samo i ne organiziraju, kako i na koji način će ubojstvo biti izvršeno, nego šta nakon toga: kako pomoći učinitelju nakon učinjenog krivičnog djela ubojstva, kako zametnuti, krivotvoriti, uništiti ili izmijeniti dokaze i tragove, kako počinitelji i naručitelji, kao i organizatori ubojstva ne bi izašli pred lice pravde.

Pretresi i montirana hapšenja, puštanje na slobodu uhapšenih, te manipuliranje nad građanima BiH!

Nakon ubojstva Bašića, policija je blokirala skoro cijeli grad. Bašić je na posao uvijek išao pješke i uvijek istim putem, tako da su ubici, očito, bile poznate ustaljene navike ubijenog inspektora. Ubica nije pronađen. Bašić je ubijen, dok je išao na posao 21. 03. 2022. godine, u pješačkoj zoni u naselju Pećani u kome je živio. Ubica mu je prišao sa leđa i ispalio hitac u glavu. Bašić je sahranjen 23. 03. 2022. godine.

Umjesto, da tragaju za ubojicama, nakon likvidacije Bašića, nije uslijedio operativni rad MUP-a RS-a na pronalaženju ubice i naručilaca ubistva, već odmazda nad brojnim stanovnicima Prijedora i okolnih gradova – žandarmerije i specijalaca, koji ne istražuju ubistva, bar je to jasno. Velikom „akcijom“ i brutalnim nasiljem, oni koji su to vodili, htjeli su prikriti vlastito neznanje, nečinjenje, a neki i odgovornost zbog vlastitog nerada na Skaj aplikaciji, brisanja imena iz brojnih kripti, skrivanja narkodilera protiv kojih se Bašić borio. Bombastična saopćenja iz MUP-a RS-a, da su upadali samo u stanove onih koji su ranije činili krivična djela su najobičnija laž, ali i istina. Bit će interesantno čuti njihovo objašnjenje, zbog čega su neka lica u gaćama privodili u Policijske stanice ili zbog čega su izgonili stanare iz njihovih domova u kojima su prevrtali čak i ladice – valjda se ubica zavukao u neku od njih?!

Ipak, nakon ubojstva Bašića, uslijedila su određena hapšenja lica, koja bi se – kako je MUP RS-a tada saopćio – mogla dovesti u vezi sa ubojstvom Bašića. Ranije iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a saopćeno da je u okviru istrage ubistva Bašića privedeno više desetina lica koji se mogu dovesti u vezu sa tim zločinom.

“U ovim aktivnostima MUP RS-a sarađuje sa predstavnicima drugih policijskih agencija, a sve aktivnosti se sprovode pod nadzorom nadležnog tužilaštva. Lice D. R. (op.a Dalibor Railić) iz Prijedora je nakon kriminalističke obrade u policiji predato u dalju nadležnost tužiocu Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru”,  – saopćeno je prije par dana iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Dalibor Railić zvani Dugi iz Prijedora, koji je ranije osuđivan, je osoba koja je uhapšena i predata Okružnom tužilaštvu u Prijedoru u okviru istrage ubistva načelnika kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića. Railić je poznat po činjenju krivičnih djela, a ranije je bio osuđen i na 32 mjeseca zbog pokušaja ubistva sugrađanina Nikole Vučkovića. Ta kazna mu je 2011. godine pomilovanjem smanjena za šest mjeseci. On je zločin počinio 29. novembra 2007. godine. Protiv njega je 2020. godine potvrđena optužnica zbog toga što je sa još jednom osobom Prijedorčanina više puta izbo nožem.

Dalibor Railić je nakon predaje tužilaštvu u Prijedoru poslije obrade pušten, jer je postupajući prijedorski tužitelj utvrdio očigledno, da isti ni na koji način nije povezan sa ubojstvom Bašića. Po izlasku iz prijedorskog tužilaštva, policija ga je opet uhapsila i  predala u nadležnost Tužilaštva BiH, gdje sada na scenu stupa Tužilaštvo BiH sa svojim bombastičnim manipulativnim saopćenjem za javnost.

„Navedeni osumnjičeni dovodi se u vezu sa organizovanom kriminalnom grupom koja je djelovala na području Gradiške i drugih gradova, a također je pod istragom kao mogući sudionik u teškom ubistvu načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića. Postupajući tužilac će u zakonskom roku ispitati osumnjičenog, nakon čega će donijeti odluku o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora i drugima aktivnostima“ – naveli su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine!

Ostaje nejasno, zbog čega Državno tužilaštvo tvrdi, da je „Dalibor Railić, također pod istragom kao mogući sudionik u teškom ubistvu načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića“, iako je prethodno, zbog toga uhapšen od strane pripadnika MUP-a RS-a bio, Okružnom tužiteljstvu u Prijedoru predan bio, gdje ga je prijedorski tužitelj ispitivao na okolnosti ubojstva Radenka Bašića i zaključio, da isti nema nikakve veze sa ubojstvom Bašića i odlučio pustiti Railića na slobodu, ali je Railić nakon izlaska iz prijedorskog tužiteljstva ponovo uhapšen i predat u nadležnost Tužilaštva BiH, koje je u svome saopćenju odlučilo da sa MUP-om RS-a učestvuje u manipulativnoj obmani javnost, da je „navedeni osumnjičeni također pod istragom kao mogući sudionik u teškom ubistvu načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića“!

Kako je saopćeno iz Državnog suda Bosne i Hercegovine, Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje mjere pritvora osumnjičenom Daliboru Railiću (predmet Veljko Ugrenović i dr.), donio je 24.3.2022. godine rješenje kojim je prema osumnjičenom određen pritvor. Pritvor, prema ovom rješenju, može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 23.4.2022. godine ili do nove odluke Suda. Pritvor je određen zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke a), b) i c) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, te zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo.

Dalibor Railić osumnjičen je da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZ BiH, krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 1. KZ BiH, krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ BiH i krivičnim djelom teška krađa iz člana 226. stav 2. Krivičnog zakona Republike Srpske (KZRS), saopćeno je iz Suda BiH.

Dakle, iz prethodno navedenog saopćenja Suda BiH, vidljivo je – da iako je Tužilaštvo BiH saopćilo, da je „Railić pod istragom kao mogući sudionik u teškom ubistvu načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića“, Sud BiH mu uopće nije odredio pritvor, zbog krivičnog djela ubojstva na štetu Radenka Bašića, nego zbog sasvim drugih krivičnih djela, pa ostaje nejasno, čemu ovakva obmana javnosti i manipuliranje, čak i od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine nad građanima BiH, na čijem se čelu trenutno nalazi bivši operativac MUP-a RS-a – novi v.d. glavnog tužitelja BiH Milanko Kajganić.

Konfuzija: ‘ko vodi istragu?!

Prema odredbama ZKP-a, nadležan je onaj sud na čijem je području krivično djelo pokušano ili izvršeno, a u konkretnom slučaju u vezi ubojstva Radenka Bašića, nadležan je Okružni sud u Prijedoru, odnosno Okružno tužiteljstvo u Prijedoru.

Nastala je totalna konfuzija na relaciji tužiteljstava u Bosni i Hercegovini, da istragu o ubojstvu Bašića vode – ni manje ni više – tri tužilaštva: Tužilaštvo BiH, Tužilaštvo Republike Srpske i Okružno tužiteljstvo u Prijedoru, koje je stvarno i mjesno nadležno za postupanje u krivičnom djelu „Teško ubistvo“ iz člana 125. stav 2. u vezi sa stavom 1. točka 8. KZ RS-a, na štetu Radenka Bašića, obzirom, da je života lišeno službeno lice, a koje lišenje života  je izvršeno organizirano ili po narudžbi.

„Dana 24.03.2022.godine, Okružni sud u Prijedoru je svojim rješenjem broj 16 0 K 001581 Kpp, u odnosu na osumnjičenog S.P. odredio pritvor u trajanju od mjesec dana, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo „teško ubistvo“ iz člana 125. stav 1. tačka 1) u vezi sa članom 39. Krivičnog zakonika Republike Srpske („Sl.glasnik RS“ broj: 64/17 i 15/21), a zbog postojanja pritvorskih razloga iz člana 197. stav 1. tačke b), v) i g) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske („Službeni Glasnik Republike Srpske“ broj 53/12, 91/17, 66/18, 15/21, u daljem tekstu: ZKP RS). Pritvor je određen od strane dežurnog sudije ovog suda Duška Miloice“ – saopćeno je iz suda, ali se u saopćenju suda uopće ne navodi, da je licu S.P. određen pritvor, zbog ubojstva Radenka Bašića, pa ostaje nejasno, zbog kojeg ubojstva je licu S.P. određen pritvor?! I ovo lice, iako je imalo alibi, određen mu je pritvor.

Iako, je pritvor određen, MUP RS-a i dalje „traga“ za ubojicom, koji je – prema onome što smo pročitali u medijima – imao kapuljaču i sunčane naočale, te pištolj sa prigušivačem iz kojeg je ubijen Radenko Bašić. U medijima se tek pojavila jedna – vrlo nerazgovjetna fotografija – mogućeg osumnjičenog lica, iz koje je nemoguće utvrditi, tko se na toj fotografiji sa video nadzora nalazi.

Kada su ubijeni sarajevski policajci Adis Šehović i Davor Vujinović, a koja ubojstva su ostala i danas ne razjašnjena, stvarno i mjesno nadležno je ostalo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, odnosno Kantonalni sud u Sarajevu, bez, da su se u ovome slučaju u istragu uključivala i druga tužilaštva, naročito ne Tužilaštvo BiH, kako je to učinilo u slučaju ubojstva Bašića, pa sve navedeno budi opravdanu sumnju, da iza likvidacije Bašića stoji sistem iz slijedećih razloga:

Nakon što je postalo očigledno, da je MUP RS-a pokušao ovo ubojstvo smjestiti Daliboru Railiću – usljed čega su ga – u ostvarivanju toga cilja uhapsili i Okružnom tužiteljstvu u Prijedoru predali, prijedorski tužitelj donio je odluku, da se isti pusti na slobodu, što je bila neviđena pljuska MUP-u RS-a.

Famozni foto robot i pokušaj skretanja istrage u krivom smjeru!

No, manipuliranje od strane MUP-a RS-a ne prestaje!

Kako bi ovo ubojstvo Bašića „smjestili“ nekome od žestokih momaka, MUP RS-a je objavio foto robot mogućeg osumnjičenog lica – za kojeg su tvrdili, da je izravni učesnik ubojstva Radenka Bašića – a što će se ispostaviti, da foto robot, kojeg je MUP RS-a objavio, odgovara u cijelosti CIPS-ovoj fotografiji Adela Kabaša iz Sarajeva, odnosno njegova ranijeg krim. dosjea, a za kojim je po prijedlogu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Kantonalni sud u Sarajevu donio Naredbu o raspisivanju Interpolove potjernice, koji je u bjekstvu nakon što je učestvovao u ubistvu Mehmeda Meše Ramića u Sarajevu u decembru prošle godine. Interpol je ranije raspisao potjernicu za Kabašem zbog ubistva u Sarajevu u decembru prošle godine. On je nakon ubistva, koje se desilo u sarajevskom naselju Pofalići u nedjelju, 12. decembra 2021. pobjegao u Crnu Goru. Zbog Ramićevog ubistva policija je uhapsila njegove pomagače Amela Jašarevića zvanog Šaja, Edvina Imamovića i Igora Zuku.

Izvor Srpska info pojasnio je, da sam podatak da je „Kabaš za sada glavni osumnjičeni za ubistvo Bašića potvrđuje i sumnja da se ovdje radi o naručenom ubistvu. Sam način izvršenja i hladnokrvno pucanje u glavu čovjeku, potvrđuje da se radi o profesionalnom ubistvu. Osim pronalaska Kabaša, veoma je bitno utvrditi i ‘ko je naručio ovo ubistvo”, rekao je ovaj izvor, vjerojatno izvor iz MUP-a RS-a!

Postavlja se opravdano i logično pitanje: kako je Adel Kabaš zvani Dasta boravio u Prijedoru i ubio Radenka Bašića, ako je – prema informacijama Tužilaštva Kantona Sarajevo, koje za njim zbog Ramićevog ubistva traga – pobjegao u Crnu Goru, te da li je Kabaš od ubistva koje je počinio postao zaista profesionalni i plaćeni ubojica, koji likvidira – bez obzira na status lica i funkciju – po narudžbi, jer da je Kabaš profesionalni ubica, za njim nikada ne bi bila raspisana potjernica, zbog ubistva Mehmeda Meše Ramića u Sarajevu iz razloga, što „profesionalne ubojice za sobom ne ostavljaju tragove, koje bi ih privele pravdi“!

Foto robot osobe za kojom se traga zbog ubistva načelnika prijedorske krim. policije Radenka Bašića odgovara Adelu Kabašu i policija RS-a radi na „dokazivanju“ njegove umiješanosti u ubistvo.

No, najprije, da razjasnimo slijedeće:

Fotorobot je izradba portreta nepoznatoga počinitelja kaznenoga djela na temelju sjećanja svjedoka radi identifikacije počinitelja. Vrijednost je toga postupka u tome što ljudi mnogo bolje pamte izgled nečijega lica nego što su sposobni da ga opišu riječima. Da bi se ta slika iz sjećanja lakše materijalizirala, konstruirani su uređaji koji omogućuju kompletiranje jednoga portreta kombiniranjem dijelova određenoga broja stvarnih portreta. Tehnički uređaj omogućava dobivanje kompletnog portreta, koji je kombinacija elemenata više portreta. Kroki portret rabi se u kriminalističkoj praksi za identifikaciju osoba. Na temelju kazivanja svjedoka akademski slikari izrađuju portret viđene osobe u grubim crtama, koji se fotografira i onda obznanjuje u javnim glasilima te služi za traganje. Fotofit je identifikacijski postupak kod kojeg se umjesto crteža koriste fotografije. To omogućava sastavljanje realističnih portreta i otklanjanje subjektivnih slabosti kod izradbe crteža. Fotografije sadržavaju niz dijelova lica. Kolekcija omogućava sastavljanje milijuna različitih likova. Svaki element lica numeriran je pa se u obliku koda može dostaviti bilo kojoj policiji koja posjeduje istu takvu kolekciju.

Opis nije dostupan.

Dakle, foto robot može nastati samo na temelju svjedoka i sjećanja svjedoka očevidaca, koji su bili prisutni, ili su se slučajno našli, kod izvršenja nekog kaznenog djela, usljed kojeg su vidjeli, ili primijetili sumnjivo lice. Kod ubistva Radenka Bašića nema svjedoka očevidaca, niti bilo kojih drugih svjedoka, koji bi vidjeli ili primijetili sumnjivo lice, a u medijima se pojavila tek jedna fotografija sa video nadzora na kome je vidljivo sumnjivo lice sa kapuljačom i sunčanim naočalama.

Opis nije dostupan.

Obzirom, da je MUP RS-a sam objavio i više puta za medije kazao, da je počinilac ubojstva Bašića imao kapuljaču i sunčane naočale, ostaje nejasno, na temelju čega je MUP RS-a objavio foto robot koji je 98,6 % odgovara fotografiji dosjea Adela Kabaša, kad je sumnjivo lice imalo kapuljaču i sunčane naočale, a koji predmeti u znatnoj i dovoljnoj mjeri prikrivaju, kako strukturu glave, tako crte, izgled i mimike lica, uključujući i boju očiju, što onemogućuje pravljenje bilo kakvog crteža – foto robota!

Ostaje nejasno, zbog čega je (motiv) MUP RS-a objavio foto robot koji je 98,6 % odgovara fotografiji dosjea Adela Kabaša, i pozvao građane, da li prepoznaju lice sa foto robota, iako su prethodno imali originalnu sliku u boji od Adela Kabaša, te zbog čega odmah nisu objavili originalnu sliku Adela Kabaša – za koju će se ispostaviti, da ista u cijelosti odgovara fotografiji iz Kabaševog ranijeg dosjea, koju je očigledno ne’ko, unutar sistema MUP-a RS-a, u namjeri da skrene istragu u krivom smjeru, veoma dobro nacrtao i putem MUP-a RS-a medijski plasirao?! Upitno je kako se fotografija sa foto robota podudara u tolikoj mjeri  sa originalnom fotografijom na kojoj se nalazi Adel Kabaš, koju je objavio Interpol na svojoj stranici prije par mjeseci?!

Opis nije dostupan.

Naj interesantnije će biti, da MUP RS-a objasni, zbog čega su objavili filtriranu fotografiju iz CIPS-a, odnosno Kabaševog ranijeg krim. dosjea, a potom i “foto robot” filtrirane fotografije, preciznije njenu kopiju – crtež, i pozvali građane, da prijave ‘ko se nalazi na famoznom foto robotu, a iako su prethodno znali, ne samo ‘ko se nalazi na foto robotu, nego i ime osobe za koju, kako tvrde iz MUP-a RS-a, sumnjaju?!

Čemu takva odvratna manipulacija od strane MUP-a RS-a sa građanima u situaciji kada je pala mrtva glava načelnika sektora krim policije? Šta se željelo tom ogavnom manipulacijom? A onda su, nakon nekoliko sati od objavljivanja fotografije i “foto robota” fotografije odjednom “otkrili” da je to lice sa međunarodne potjernice, osumnjičeno za ranije ubistvo, iako su dan prije objave foto robota sve znali.

Dana 24. 03. 2022. godine, govoreći sa portal Source.ba sam kazao:

“Ja vam moram ovdje odmah podvući da se radi o jako sličnom slučaju, odnosno, istovrsnoj likvidaciji koja se dogodila prije tri i po godine kada su ubijeni Adis Šehović i Davor Vujinović. Imajući u vidu činjenicu da ni ubistva sarajevskih policajaca niti do dan danas nisu razjašnjena, skeptičan sam da će biti razjašnjeno i ubistvo načelnika Krim-policije u Prijedoru koji je ubijen prije dva-tri dana. Kada je u pitanju raspolaganje mojih informacija o ovom kaznenom djelu, ja vam moram reći da imam određene provjerene informacije sa kojima još uvijek ne mogu izaći u javnost, a to je da su u ubistvo u Prijedoru involvirani ljudi iz sistema policije RS”, rekao je na početku razgovora Šimić.

Ističe kako ne vjeruje u teoriju da Adel Kabaš stoji iza ubistva u Prijedoru.

“Smatram da je to još jedan potez policije RS u cilju skretanja istrage u krivome smjeru. Apsolutno je nemoguće da se je Adel Kabaš bio na tom mjestu, jer prema mojim informacijama, za Kabašom je već raspisana Interpolova potjernica po zahtjevu Tužilaštva KS i on se u vrijeme izvršenja tog krivičnog djela nalazio u potpuno drugoj državi. To je pokušaj skretanja istrage na nekog, hajmo reći, ko je već sklon ubistvima da mu se ‘prikači’ i to ubistvo. Meni je ovdje veoma čudno da ovdje postupa Okružno tužilaštvo u Prijedoru, iako je ovo odmah trebalo preuzeti Republičko javno Tužilaštvo koje ima veće ingerencije na prostoru cijele Republike Srpske”, kazao je on.

Šimić je dodao za portal Source.ba, da je ubistvo u Prijedoru organizovano, te da je ubica znao kretanja ubijenog i da je “ovo dugo planirano”.

“Tako da opet kažem, ne vjerujem u tu teoriju da je ubica Adel Kabaš, jer nema mi logike da se vrati u državu koja ga potražuje, a čak iako se vratio, postavlja se pitanje šta rade obavještajne agencije u Bosni i Hercegovini i kako je moguće, ako se Adel Kabaš nalazio na licu mjesta, šta su radile policijske agencije, kako nisu imale saznanja da se lice koje je potraživano od Interpola, nalazi na teritorije države koja ga potražuje. Kada je u pitanju foto robot koji je izrađen i napravljen tako da liči na Adela Kabaša, ako se uzme u vidu činjenica da je MUP RS saopćio da je sumnjivo lice imalo kapuljaču na glavi i sunčane naočale, postavlja se pitanje kako je uopće fotorobot mogao biti izrađen tako da liči na Adela Kabaša. Ako je već prethodno, kako je MUP RS saopćio, navedeno lice imalo kapuljaču i sunčane naočale, kako su mogli znati boju očiju i boju kose koja je bila pokrivena kapuljačom. Zbog čega bi on koji je već izrazio namjeru da bježi od države koja ga potražuje, se vratio u državu koja ga potražuje i time riskirao svoje hapšenje. Očigledno je neko zlonamjerno u fotorobotu već vidio sliku Adela Kabaša i želeći da skrene istragu prema njemu, izradio fotorobot koji odgovara njemu”, zaključio je Šimić za portal Source.ba!

Ako ćemo povjerovati (ja ne vjerujem) u teoriju MUP-a RS-a, da je Adel Kabaš izvršitelj krivičnog djela u Prijedoru prilikom kojeg je ubijen Radenko Bašić, te da je isti bio na licu mjesta u Prijedoru, pravnom dedukcijom postavljaju se slijedeća logična pitanja:

  • Kako je moguće, da Adel Kabaš za kojim država BiH od ranije traga putem Interpolove potjernice, zbog ubojstva u Sarajevu, stupi na teritorij države, koja ga potražuje i time riskira vlastito hapšenje, iako je prethodno bjekstvom izrazio kreativnu namjeru, da ne odgovara za ubojstvo u Sarajevu pred bh. pravosudnim i policijskim organima, a taj njegov cilj najviše može biti ugrožen stupanjem na teritorij države, koja ga potražuje?!
  • Ako ćemo vjerovati tvrdnjama MUP-a RS-a, da je Kabaš izravan izvršitelj ubistva Radenka Bašića, kako je moguće, da lice poput Adela Kabaša, za kojim država BiH od ranije putem Interpola traga zbog ubistva, stupi na teritorij države, koja ga potražuje, radi počinjenja još jednog – teškog ubistva čovjeka iz policijskog sistema MUP-a RS-a Radenka Bašića i sve to neopaženo od strane policijskih i obavještajnih agencija u BiH, kao i okolnih agencija, te ubije Bašića, a onda opet „izmigolji“ bh. pravosudnim i policijskim strukturama, kao i okolnim (van BiH) policijskim agencijama, obzirom, da kada je lice na Interpolovoj potjernici za njim tragaju sve policijske i pravosudne strukture svijeta?!
  • Ako ćemo vjerovati tvrdnjama MUP-a RS-a, da je Kabaš izravan izvršitelj ubistva Radenka Bašića, kako je moguće, da onda lice, koje je već na Interpolovoj potjernici, zbog ubistva u Sarajevu (BiH), stupi na teritoriju države, koja ga potražuje, zbog ranijeg ubistva, te počini na teritoriji države, koja ga potražuje novo – još teže krivično djelo ubistvo nad načelnikom krim. PU Prijedor Radenkom Bašićem oko 07,00 ujutro, i opet „izmigolji“ policijskim strukturama u BiH (dakle dan – sve se vidi). Postavlja se onda pitanje funkcionalnosti obavještajnih i policijskih struktura u BiH, te u konačnici šta rade ne samo policijske i pravosudne strukture u BiH, nego i van BiH?!
  • Kako je moguće, da niti jedna policijska i obavještajna agencija u BiH, ali i regiji, nije imala saznanja, da se na načelnika krim. PU Prijedor planira atentat, te uz ovo pitanje još jedno pitanje, kako je moguće, da niti jedna policijska agencija u BiH i regiji, – ako ćemo vjerovati tvrdnjama MUP-a RS-a, da je Kabaš izvršitelj ubistva Bašića – nalazi na teritoriji države, koja ga od ranije zbog ubojstva u Sarajevu potražuje, te planira – pred toga ubistva i ubistvo visokorangiranog djelatnika MUP-a RS-a Radenka Bašića, obzirom, da lice koje se nalazi na Interpolovoj potjernici, o njemu informacije, kao i aktivnosti o licu koje je potraživano, skupljaju sve policijske agencije svijeta, naročito one policijske i obavještajne strukture države koja potražuje to lice?!
  • Ubojica Radenka Bašića, djelatnika MUP-a RS-a je jako dobro znao kretanja i navike žrtve, te je u tom smjeru isti prije likvidacije bio i praćen, i osmatran od strane ubojice, te je ubojica i birao mjesto, gdje će Bašićev ovozemaljski život skončati, (mediji pišu da je Radenko Bašić svojim kolegama u MUP-u RS-a kazao, da ga prate, ali ga nitko ozbiljno nije shvatio), kako je onda moguće, da se Adel Kabaš danima nalazi na teritoriji države BiH, a da njegovo prisustvo na teritoriji države, koja ga potražuje nije registrirala ama baš niti jedna policijska i obavještajna agencija u BiH i regiji, te pristupila njegovom lišavanju slobode?!
  • Da li je zaista Kabaš od ubistva zbog kojeg ga Tužilaštvo u Sarajevu potražuje nekoliko mjeseci, postao zaista profesionalni i plaćeni ubica, koji ubija po narudžbi, te u konačnici, šta povezuje Kabaša sa Prijedorom i žrtvom, te zbog čega bi isti ubio Bašića – su pitanja na koje MUP RS-a odgovore ne nudi!

Slijedom navedenog, proizlazi, da Adel Kabaš ni na koji način nije izvršilac, ni posredni, ni neposredni, niti je učestvovao u Grupi u sastavu koja je dogovarala krivično djelo „Teško ubistvo“ na štetu Radenka Bašića, ali zbog čega je MUP RS-a od samoga početka pokušao istragu skrenuti u krivom smjeru, te navedeno ubistvo smjestiti licima, koja nisu, ni na objektivan i subjektivan način povezane sa istim, te zbog čega je MUP RS-a manipulirao građanima, kako je to prethodno opisano?!

Rat između Milorada Dodika i MUP-a RS-a s jedne strane, te tužilaštava u RS-u s druge strane oko ubistva Radenka Bašića: optužbe ‘ko je kriv za skretanje istrage u krivom smjeru?!

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govorio je jučer nakon sastanka SNSD-a, a između ostalog komentarisao je i ubistvo načelnika kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića rekavši, između ostalog, da je „za njega poražavajuće da tužilac u Prijedoru nije našao argumente koje je policija predočila“, implicirajući puštanje na slobodu Dalibora Railića. Dodik je, govoreći o ubistvu načelnika Sektora Kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, optužio Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru i Republičko javno tužilaštvo RS za opstrukciju u otkrivanju i gonjenju učinioca ovog krivičnog djela.

-Neprihvatljivo je da Tužilaštvo u Prijedoru kao i Specijalno tužilaštvo odbije, a tužilac Tužilaštva BiH prihvati prijedlog za pritvor, rekao je Dodik. Naime bitno je ovdje istaknuti, da niti Sud BiH o prijedlogu Tužilaštva BiH nije odredio pritvor Daliboru Railiću zbog ubistva, nego zbog drugih krivičnih djela.

Dodik je još rekao da postoje različite informacije o tužiocu iz Prijedora o bliskosti sa različitim ljudima iz tog grada. Govoreći o radu tužioca u Prijedoru u slučaju istrage ubistva Bašića čak je i  Milorad Dodik ocijenio da je „taj tužilac u sprezi sa kriminalcima, te da treba da dokaže da nije“.

Tužilaštvo RS-a žestoko je odgovorilo Dodiku na ovakve prozivke ustvrdivši, da Dodik iznosi neistine i ne poznaje osnovne pojmove. Kako su naveli u saopćenju, “član Predsjedništva BiH iznio je neistine i pokazao nepoznavanje osnovnih pojmova i procedura u postupanju ovlašćenih službenih osoba i tužilaca u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela”.

“Član Predsjedništva BiH u svojoj izjavi poziva se na informacije koje je navodno dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, pa se samim tim postavlja pitanje ‘ko je takve informacije plasirao i sa kojim ciljem, ali istovremeno nameće i zaključak da je upravo plasiranje ovakvih informacija učinjeno s namjerom da se istraga skrene u pogrešnom pravcu, prikriju propusti određenih policijskih službenika, učinjeni prilikom provođenja mjera sigurnosti načelnika Radenka Bašića, a za učinjene propuste okrive tužilaštva”, saopćeno je iz Tužilaštva Republike Srpske, te su dalje naveli, da “informacije na koje se poziva član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a koje nisu tačne, očigledno dolaze iz struktura Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koje ne učestvuju u istrazi i prikupljanju dokaza, već ih plasiraju s namjerom prikrivanja vlastitih propusta i nezakonitih komunikacija i radnji sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, pokušavajući na taj način kriminalizovati tužioce i časne policijske službenike koji intenzivno rade na otkrivanju i gonjenju učinioca ovog teškog krivičnog djela koje je potreslo cjelokupnu javnost BiH i regiona”, naveli su iz Tužilaštva RS-a!

Iz svega navedenog, očigledna je osveta dijela MUP-a RS-a Tužilaštvima u RS-u, koji nisu pristali na fingirane i izmišljene ubice Bašića, koje im je želio servirati MUP RS-a, pa se u sve uključio i Dodik optužujući Tužilaštva za opstrukciju, braneći MUP RS-a, da bi tužilaštva u svome saopćenju optužila MUP RS-a za skretanje istrage u krivom smjeru !

Slična situacija se događala i kod ubistva sarajevskih policajaca, koja istraga od samog početka od strane pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo je preusmjeravana prema pogrešnim licima, koja su bila hapšena i višemjesečno pritvarana pod optužbom za dvostruko ubistvo policajaca, ali su na kraju puštena jer nije bilo dokaza da su učestvovali u ubistvu Šehovića i Vujinovića.

Sinoć je, kako je Dodik jučer u toku dana najavio, na području Banjaluke su izvedene brojne policijske aktivnosti i privođenja zbog ubistva načelnika krim policije PU Prijedor Radenka Bašića, no međutim, iako se radi o momcima da policijskim dosjeom, izvor navodi, da se još uvijek ne zna, da li je itko od uhapšenih učestvovao u ubistvu Bašića.

Postavlja se logično pitanje: Ako MUP RS-a tvrdi, da je Kabaš ubica, zbog čega onda i dalje tragaju za ubicama, i kako je Kabaš odjednom ispario iz istrage, kao i njegov foto robot i kao „počinilac“ gurnut u drugi plan?! Zbog čega je MUP RS-a, kao likvidatora Bašića najprije označio Railića, pa Kabaša, pa kada to nije uspjelo, okrenuli su se hapšenju drugih lica, pokušavajući istima smjestiti ono što su oni učinili.

Zašto bi ne’ko od žestokih momaka ubio Bašića, koji je trebao za samo godinu dana da ode u penziju?!

Na kraju postavlja se jedno od glavnih pitanja: zbog čega bi ne’ko od žestokih momaka sa dosjeom ubio Radenka Bašića, kad je Bašić za samo godinu dana trebao otići u penziju, te bi samim odlaskom u penziju bio isključen iz vođenja bilo kakvih istraga i procesa odlučivanja, te logično pitanje, zar ne’ko od žestokih momaka nije mogao sačekati godinu dana da Bašić ode u penziju, i time bi, riješio sve, a ne ubistvom?!

Međutim, ne’ko iz sistema je procijenio, a o kojima je Bašić očigledno mnogo znao, da bi čak i njegov odlazak u mirovinu bio prijetnja po one, koji su organizirali i ubili Bašića, te da bi se u budućnosti mogao pojaviti, kao neugodan svjedok protiv mnogih. Veoma je indikativno da je Bašić ubijen nakon što se počela raspakivati Sky aplikacija – za koju će se utvrditi – da su je koristili pripadnici u vrhu MUP-a RS-a za komunikaciju sa narkomafijom.

Kako je moguće, da u „po bijela dana“ ujutro oko 07,00 sati, kad se sve vidi (razdanilo se rekao bi naš narod, svijet ustaje, budi se, ulice su pune) se likvidira načelnik krim. PU Prijedor, i da ubica opet pobjegne, a da ga ne lociraju policijske agencije, jer je očigledno da je ubica imao logističku podršku više lica, nakon ubistva Bašića, te zašto MUP RS-a daje veoma manipulativne ali i mršave informacije oko ubistva Bašića?!

I konačno, zbog ubistva Bašića je uhapšen Aleksandar Miljatović zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu načelnika kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, prenosi Srpskainfo. Bit će zanimljivo gledati i rasplet ove situacije, da li je zaista učestvovao u likvidaciji Bašića jer je ovo treće po redu lice za koje je MUP RS-a servirao javnosti priču da se dovode u vezu sa ubistvom Bašića, a MUP RS-a opet uvjerava da se isti dovodi u izravnu vezu sa ubistvom Bašića, kao što su prije toga tvrdili i za Kabaša i Railića. Da li je Mijatović zaista ubio Bašića, saznaćemo vrlo brzo, ali sve što se dešava oko likvidacije Načelnika krim policije djeluje kao jako dobro planiran scenario u kojem je “mrtva glava” bila potrebna za obračun unutar sekte MUP-a RS-a!

VEZANI TEKST: https://www.source.ba/clanak/BiH/601553/dt

 

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});