fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Fena

Sattler uputio kritike Schmidtu: Izborni zakon je nametnu, a usuglašavanja su bila u tijeku

Autor: Dnevno.ba

Johann Sattler, šef Izaslanstva EU u BiH je nedavno usvojenu odluku o otvaranju pregovora između BiH i Europske unije ocijenio kao najveće postignuće u poslijeratnoj povijesti Bosne i Hercegovine, naglašavajući važnost udruženih napora i reformi u BiH. On je istaknuo potrebu za nastavkom reformi na putu ka međuvladinoj konferenciji i otvaranju poglavlja.

Sattler je za N1 kazao da je prošao tjedan od povijesne  odluke Europskog vijeća, te dodao da je Bosna i Hercegovina sada u istoj lokomotivi sa zemljama koje su u fazi pregovora za članstvo u Europskoj uniji. Od početka 2023. godine, Bosna i Hercegovina je prema njegovim riječima ostvarila značajnu fazu reformi, usvajajući ključne zakone poput onih o javnim nabavkama i sukobu interesa, kao i pregovore s FRONTEX-om.

Komentirajući reakcije u Republici Srpskoj nakon intervencija visokog predstavnika u Izborni zakon Bosne i Hercegovine, Sattler je poručio da BiH ima jasan zakonodavni okvir i to u smislu odredbi i načina koji uređuju održavanje izbora.

Foto: Fena

SIP zadužen za izborni proces

– Potpuno je jasno da je Središnje izborno povjerenstvo zaduženo za izborni proces i tako će ostati i u budućnosti”, naglasio je šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini za N1.

– Nije način da sve bacimo u vodu. Ako pogledamo u suštinu tehničkih izmjena, to je od interesa za građane BiH – da izborni proces bude pravičniji, profesionalnije i nezavisnije Središnje izborno povjerenstvo, bolje funkcioniranje biračkih odbora. Od građana smo čuli, u Bijeljini, Mostaru ili Sarajevu, svi žele pravične izbore. Europska unija i ranije je pružala podršku u tom pravcu – naglasio je.

Sattler je podsjetio na to da su intervencije visokog predstavnika povezane i s onim što su lideri ranije usuglašavali u Neumu.

– Što se tiče suštine – zakon je adekvatan i vjerujem da će dovesti do poboljšanja već sada u listopadu, ali i na izborima 2026. godine  rekao je za N1.

Zapadni čelnici iz solidarnosti u Kijevu na drugu godišnjicu invazije: ‘Čvrsto stojimo uz Ukrajinu’

Sattler je, nadalje, komentirao nedavno korištenje bonskih ovlasti po ovom pitanju podsjetivši ipak kako korištenje bonskih ovlasti predstavljaju izvanredan instrument.

– Ne postoji druga demokracija u svijetu koja raspolaže takvim instrumentom. S obzirom na to da je riječ o izvanrednom instrumentu, neophodno je biti obazriv. Jasno je da su ovakve ovlasti uvedene iz opravdanih razloga. Razlog zbog kojeg su bonske ovlasti bile mnogo više korištene tijekom 90-ih, u odnosu na kasnija desetljeća, postoji. Domaće institucije trebaju preuzeti veću odgovornost. Za nas je to mjera krajnje nužde, koja se primjenjuje kada se dođe do kraja puta, tada je potrebno reagirati. Iz naše perspektive, što se tiče Izbornog zakona, proces je još uvijek bio u tijeku, a usuglašavanja su trajala. Važno je napomenuti da je postojao domaći proces – rekao je Sattler.

U Republici Srpskoj zbog Schmidtovih odluka sazvali hitnu sjednicu parlamenta

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});