googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SDA i HDZ u ponedjeljak u Mostaru u najjačim sastavima

Autor: Dnevni list

MOSTAR - U ponedjeljak će u Središnjici HDZ-a BiH u Mostaru biti održan sastanak izaslanstava SDA i HDZ-a BiH, na kojem će se razgovarati o formiranju vlasti i o izmjenia Izbornog zakona BiH. Govoreći za N1 o predstojećem sastanku i o očekivanjima u pogledu formiranja vlasti, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović kazao je da na sastanku s HDZ-om BiH u ponedjeljak žele dodatno približiti stavove dvaju političkih stranaka.

“Nakon toga bi se moglo očekivati da dođe do sastanka tri političke stranke – SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, ali i drugih političkih stranaka koje sudjeluju u vlastikako bismo, prije svega, vidjeli redoslijed poteza. Potpredsjednik SDA i ministar civilnih poslova BiH Osmanović je za N1 naveo i da se u njegovoj stranci nadaju i čine sve da novi saziv Vijeća ministara BiH bude formiran.

“Vi ste vidjeli da je SDA aktivni sudionik u svemu tome. Mi smo davali razne mogućnosti da se Vijeće ministara formira, da se u tijeku od šest mjeseci dostavi ANP, bioo da to uradi Vijeće ministara ili ministrica obrane. Ili da to uradi predsjedatelj Predsjedništva BiH, jer to je obveza BiH“, kazao je Osmanović za N1 istaknuvši da je zakon vrlo jasan i da ga nitko nema pravo kršiti.

“S te strane je došlo do kočenja u formiranju Vijeću ministara BiH, jer imate SNSD i Milorada Dodika koji a priori, i prije no je formirano Vijeće ministara BiH, najavljuje da se neće poštivati zakon i Ustav i to moramo izvesti na čistac. Ili ćemo poštivati Ustav i zakon ili ćemo imati ovakvo Vijeće ministara u tehničkom mandatu. Cijenim da će doći do približavanja stavova i da će Dodik i ostali shvatiti i da je u osnovi svega Ustav i zakon“, naveo je Osmanović.

Kako doznaje N1, sastanku u Mostaru će u ime SDA prisustvovati Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić, Edin Ramić te Halid Genjac, dok će se ispred HDZ-u BiH za pregovaračkim stolom, osim stranačkog predsjednika Dragana Čovića, naći Marinko Čavara, Vjekoslav Bevanda i Borjana Krišto. Iz HDZ-a BiH za sada, dodaje isti izvor, ne žele govoriti o tome koji prijedlog će se naći za stolom kada je riječ o izmjeni Izbornog zakona BiH.

Cvijanović: Ne vjerujem da ima spremnosti da se formira novu bh. vlast

Govoreći uoči predstojećeg sastanka izaslanstava SDA i HDZ-a BiH posvećenog pitanju formiranju vlasti u BiH, predsjednica Republike Srpske (RS) i potpredsjednica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željka Cvijanović rekla je da od njega ništa ne očekuje. Također je kazala da se protivi uvjetovanju formiranja Vijeća ministara BiH te je podsjetila da je i ranije bilo sastanaka, ali da ništa nije urađeno.

“Nemam nikakvu vjeru da postoji bilo kakva iskrenost u političkom Sarajevu da se uđe u postupak formiranja vlasti. Možda ružno zvuči, ali ja se više ne bavim pitanjem formiranja vlasti na razini BiH“, rekla je entitetska predsjednica Cvijanović navodeći da njoj nije bi bitno hoće li vlast na toj razini biti formirana budući da nju zanima RS.

 

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});