SDA: “Nikako nije dobra saradnja kad Milanović izbjegava poziv Predsjedništva BiH, a u isto vrijeme prima Dodika”

Autor: dnevno.ba

Stranka demokrtaske akcije je reagirala nakon informacije da će se član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastati u Zagrebu s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem te predsjednikom te države Zoranom Milanovićem poručujući da se radi o privatnoj posjeti.

“Prijem koji predsjednik i premijer Hrvatske Zoran Milanović i Andrej Plenković organizuju za Milorada Dodika nosi opasnost za dodatnu destabilizaciju prilika u Bosni i Hercegovini”, smatraju iz SDA.

Naglašavaju da je potpuno zaobilaženje institucija Bosne i Hercegovine i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH veoma loša poruka zvaničnog Zagreba prema našoj državi.

“Izuzetno je štetno da predsjednik Hrvatske ignoriše poziv Predsjedništva BiH za razmjenu posjeta, a istovremeno prima Dodika koji neprestano prijeti podjelom države BiH, blokira rad državnih institucija i euroatlantski put zemlje, vrijeđa Bošnjake i Hrvate nazivajući ih za skupštinskom govornicom balijama i ustašama te im onemogućava njihovo pravo na legitimne predstavnike u Vladi RS-a”, kazali su iz SDA.

SDA poziva predsjednika i premijera Hrvatske da imaju u vidu izuzetnu važnost odnosa između BiH i Hrvatske, kao i Bošnjaka i Hrvata, te da ne šalju poruke kojima se unosi dodatno nepovjerenje i narušavaju odnosi između dvije države i dva naroda.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI