googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SDP BIH STVARNO IMA NESVAKIDAŠNJI POTENCIJAL: Delegat Žuljević im zabrinut zbog “viška struje” u BiH!?

Autor: Vijesti.ba

MOSTAR - Delegat SDP-a BiH u Domu naroda FBiH Aner Žuljević izašao je ovih dana u javnost s tezom kako isključenje mostarskog Aluminija zadaje ozbiljne udarce elektroenergetskom sistemu BiH.

Žuljević se naime poziva na informacije koje su iz Nezavisnog operatora sistema (NOS) , a preko medija, plasirali kadrovi HDZ-a uposleni u NOS-u.

Navedeni izvještaj navodno vrvi nizom “zabrinjavajućih” informacija, poput negativnih posljedica na stanje naponskih prilika, odnosni previsokih napona koji je dodatno pojačan isključenjem Aluminija.

No najiteresantnija je Žuljevićeva tvrdnja da će isključenje Aluminija kao velikog potrošača dovesti do izazivanja lančanih problema s viškom proizvodnje električne enegije koja se neće moći izvoziti zbog ograničenih mogućnosti prekograničnih prenosnih kapaciteta. U najkraćem Žuljević je zabrinut što će se gašenjem Aluminija doći u situaciju da će BiH raspolagati s viškovima struje.

Takva zabrinutost je notorna glupost, obzirom da bi takve viškove BiH mogla istog momenta prodati u svom susjedstvu, prije svega Hrvatskoj i Crnoj Gori. Dakle višak struje ima kupca u regiji, a da ne govorimo o europskom tržištu.

Čak i ovaj scenarij je tek druga varijanta za riješavanje “zabrinutosti” SDP-ovog delegata. Žuljević je u svom površnom izlaganju previdio i činjenicu da je EP HZHB ionako uvozila struju, i to ne samo zbog opskrbe Aluminija nego zbog potreba svojih drugih klijenata i potrošača iz čega je očigledno da se takav višak ima gdje potrošiti i unutar domaćeg tržišta.

Nadalje, primjer iz NOS-a (kojim se Žuljević grčevito služi) po kojem se u veljači i ožujku 2018. godine iz BiH izvozilo 1300 MWh/h, gdje je EES BiH bio na granici ugroženosti i da navedeni iznos izvoza ne bi bio ni odobren da Aluminij nije bio u pogonu, naprosto ne stoji.

Radi se o tzv. uvozno/izvoznim redovima vožnje struje. A stanje elektroenergetskog sektora u BiH je danas takvo da možemo samo maštati o situaciji da imamo takvu količinu viškova struje.

Kakvi su Žuljevićevi motivi u pravljenju lažne panike iznošenjem besmislenih i neutemeljenih tvrdnji tek treba otkriti.

Autor: Vijesti.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});