fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ŠIMIĆ: Kod tužitelja Ćazima Hasanspahića jedino je u istrazi napredovao broj dana!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

SARAJEVO - "Nitko bolje od tužitelja Ćazima Hasanspahića neće objasniti i opisati, po istrage i instituciju, razorno djestvo njegovog neznanja, pravne nekopetentnosti i profesionalne nemoralnosti" - riječi su koje ovih dana, među kolegama tužiteljima, kako saznajemo - odzvanjanju hodnicima Tužiteljstva Bosne i Hercegovine na račun tužitelja Ćazima Hasanspahića, iskazujući, da ga je Josip Šimić najbolje ovim riječima opisao.

‘Ko Ćazima Hasanspahića nije upoznao, taj ne zna šta je laž, zavlačenje, mrcvarenje i mešetarenje po istragama”.

Sva se ova lavina negativnih komentara dogodila, nakon što je Glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić odbacila sve zahtjeve Josipa Šimića za izuzeće tužitelja Ćazima Hasanspahića iz krivičnih predmeta, broj: T20 0 KT 0014645 17 i T20 0 KTK 0015919 18.

Tadićeva se odlučila na ovakav potez, nakon što je tužitelj Ćazim Hasanspahić u svome poznatom, lažljivom i preverantskom maniru dostavio izjašnjenje, kao odgovor na postavljene zahtjeve za izuzeće istoga, u kojem tvrdi: “U svojoj izjavi tužitelj Ćazim Hasanspahić je istakao da se radi o složenom predmetu u kojem aktivno preduzima radnje, te da je u navedenom dostavljena obimna dokumentacija od strane podnocioca zahtjeva za izuzeće, kao i da je zahtjevana analiza iste, te da su saslušani svjedoci, vršena vještačenja i preduzete druge radnje, te i da u skorije vrijeme u odnosu na podnosioca zahtjeva za izuzeće planira donijeti tužiteljsku odluku”.

Ovakva izjava tužitelja Ćazima Hasanspahića bila je dovoljna da Glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić odbaci sve zahtjeve Josipa Šimića za izuzeće tužitelja Ćazima Hasanspahića.

Istakao je Ćazim Hasanspahić “…da se radi o složenom predmetu u kojem aktivno preduzima radnje…”, međutim, koliko “aktivno” preduzima radnje pokazuje i činjenica, da je zadnje saslušanje Josipa Šimića u prostorijama Tužiteljstva BiH, pred tužiteljem Ćazimom Hasanspahićem, bilo 12. 09. 2018. godine, nakon čega je rečeno, da će saslušanje ubrzo opet nastaviti.

Dana 02. 09. 2019. godine, na moju adresu, adresu Josipa Šimića, stigao je “POZIV SVJEDOKU RADI SASLUŠANJA U ISTRAZI U KRIVIČNOM PREDMETU, BROJ: T20 0 KTK 0015919 18, ZA DAN 10. 09. 2019. GODINE U 14, SATI”, u potpisu tužitelj Tužiteljstva BiH Ćazim Hasanspahić.

Dakle, kada se uzme nesporna činjenica, da je zadnje saslušanje Josipa Šimića bilo 12. 09. 2018. godine, a na novo saslušanje se poziva za dan 10. 09. 2019. godine, možemo zaključiti, da je u istrazi, broj: T20 0 KTK 0015919 18, koju provodi tužitelj Ćazim Hasanspahić, napredovao sam broj dana, ma nećete vjerovati punih 363 dana. Ostaje nejasno, šta je tužitelj Ćazim Hasanspahić radio 363 dana, i zašto u tome periodu nije okončano saslušanje Josipa Šimića u krivičnom predmetu, broj: T20 0 KTK 0015919 18, u kojem predmetu je Šimić svjedok – oštećeni?!

Ovakvo postupanje, ne može se podvesti pod tvrdnje tužitelja Ćazima Hasanspahića, da “aktivno preduzima radnje”, nego pod čisto mrcvarenje, razvlačenje istrage, izrugivanje svjedocima – oštećenima, tako da su tvrdnje tužitelja Hasanspahića u cijelosti neosnovane.

Neposredno je prije, dopredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić, u privatnim porukama upozoravala Glavnu tužiteljicu BiH Gordanu Tadić, ističući: “Gordana, pola godine te molim, da se Josip sasluša, i očito Ćazim neće…vidjet ćeš Gordana koju zmiju u njedrima imaš…” – riječi su Ružice Jukić, potpredsjednice VTSV-a BiH.

Ni, riječi Ružice Jukić nisu pomogle, nego tek javni članci objavljeni putem portala Dnevno.ba, u kojem sam se krajnje kritički osvrnuo na mešetarsko postupanje tužitelja Ćazima Hasanspahića po dodjeljenim mu krivičnim predmetima, upućujući otvorena pisma Glavnoj tužiteljici BiH Gordani Tadić, ukazujući na nepravilnosti tužitelja Hasanspahića.

Kako god, za kraj ne zaboravimo, kad tužitelj Ćazim Hasanspahić istragu provodi, ista završi za “Svetog Nikad, a možda ni tad”, prolazi proljeće, dolazi ljeto, prolazi jesen, a dolazi zima, a Ćazim jedino staž i kile na sebi nabija, dani teku, ali svjedoke i oštećene bole i peku, istraga će mu biti za Svetog Nikad, a možda ni tad, čak se i migranti u Bosni i Hercegovini kreću, a Ćazim stoji, bolnim razvodom zaokupljen pa stoji.

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});