googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Sjedinjene Države proširile sankcije za pojedince sa Zapadnog Balkana

Autor: dnevno.ba

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden proširio je opseg uredbe kojom se definiraju sankcije za pojedince i organizacije iz država zapadnog Balkana, koji ugrožavaju mir i stabilnost regiona, a samu Uredbu o sankcijama prvi put donio je tadašnji predsednik SAD George W. Bush 2001. godine i od tada se sankcije redovno produžavaju, prenosi Slobodna Evropa.

“Današnja odluka predviđa dodatne sankcije, usmjerene ka pojedincima koji ugrožavaju mir, bezbjednost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kog područja ili države na zapadnom Balkanu – stoji u saopćenju i dodaje se da su sankcije usmjerene i ka odgovornima za kršenje ljudskih prava na zapadnom Balkanu i njihovim saučesnicima, kao i za odgovorne za korupciju, podrivanje demokratskih procesa i ometanje institucija i međunarodnih sporazuma.

Također, predviđaju se sankcije ukoliko se krše odluke Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Mehanizam je nasljednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, poznatog pod nazivom Haški tribunal.

“Obezbjeđivanje sigurnosti i političke stabilnosti zapadnog Balkana u skladu je sa opredeljenjem Bidenove administracije da se unapređuju osnovni američki interesi nacionalne bezbjednosti, uključujući zaštitu demokratskih institucija. Uprava će se i dalje baviti izazovima u regionu zapadnog Balkana”, navodi se u priopćenju.

 

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});