fbpx

Skoro polovica državljana BiH su iseljenici

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Statistike i priče o imigraciji su glavni fokus svih zemalja posljednjih godina zbog velikog broja migranta. Prema podacima kartografa Jakuba Marina, struktura stanovništva pojedinih zemalja se mnogo izmijenila imigracijama. BiH uvjerljivo ima najveći postotak iseljenog stanovništva.

Prema prikupljenim podacima prikazanim na mapi, 43,3 posto državljana BiH živi izvan matične države, najviše ih je otišlo u Hrvatsku. Najmanju stopu iseljenja u Europi ima Španjolska, samo 2,7 posto. Iz Njemačke je otišlo pet posto stanovnika.

Kada su u pitanja zemlje regije, na drugom mjestu je Albanija iz koje se iselilo 38,8 posto stanovnika. Iz Hrvatske je otišlo 20,4 posto, dok je iz Srbije otišlo 10,9 posto stanovnika. Podaci su iz 2015. godine, ali se nisu značajno promijenili, samo su neke brojke “otišle prema gore”. Iz Crne Gore se iselilo 22,1 posto stanovnika.

Iz Makedonije je otišlo 24,8 posto stanovnika, a najviše ih se odselilo u Tursku.

Hrvati i Crnogorci su se najviše odselili u Srbiju, državljani Srbije u Austriju, a Albanci u Italiju, dok su Slovenci izabrali najviše Njemačku. Nijemci su otišli u SAD, a Englezi u Australiju.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI