googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SLUČAJ E.B.: Davali mu 100 KM, po ostatak plaće dolazili u bolnicu!

Autor: Žurnal.info

BUGOJNO - E.B iz Bugojna dijalizni je pacijent i osoba sa stopostotnim invaliditetom. Oženjen je i otac troje djece. I on i supruga su nezaposleni. Kada mu je, početkom 2017. godine, prijatelj rekao da u Travniku postoji firma koja zapošljava osobe sa stopostotnim invaliditetom i da bi trebao tamo da traži posao nije oklijevao.

Odmah nakon prvog kontakta dobio je posao u firmi za zapošljavanje osoba sa invaliditetom Apel promet iz Travnika. Iz firme su ga odmah obavijestili da na posao ne mora dolaziti. Bit će prijavljen. On i njegova porodica imat će zdravstveno osiguranje. Imat će platu. Mjesečno 100 KM. Sve što bude uplaćeno na njegov račun preko tog iznosa dužan je da vrati u firmu. Direktor firme mu je objasnio da će novac koji vrati služiti za dalji razvoj preduzeća i zapošljavanje novih radnika- osoba sa invaliditetom.

Zbog finansijske situacije u kojoj je bio i zdravstvenog stanja E.B pristaje na ove uslove. Ubrzo nakon što je dobio posao, zdravstveno stanje E.B se pogoršava. U 2018. godini otkazuju mu oba bubrega. Kako sa 100 KM E.B. nije mogao pokriti osnovne životne troškove, njegovi prijatelji krajem 2018. godine organizuju humantiranu akciju za prikupljanje sredstava za liječenje i pomoć porodici.

U martu 2019. godine E.B je preminuo.

Zloupotreba osoba sa invaliditetom

Firma za zapošljavanje osoba sa invaliditetom Apel promet iz Travnika u 2017. godini od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom dobila je novčani stimulans da zaposli E.B. Iz Fonda su dobili 15.750 KM za zapošljavanje E.B.

– On  ni dana nije radio u toj firmi, mi nismo znali ni gdje se nalazi ta firma, kaže za Žurnal supruga E.B.

U razgovoru za Žurnal supruga E.B kaže da nisu znali da je firma dobila poticaj za njegovo  zapošljavanje.

-Svaki mjesec njemu na račun je uplaćivana plata, svaki mjesec mi smo vraćali između 660 i 720 maraka. Dolazio je čovjek iz firme ili u grad da mu predamo novac ili kod muža u bolnicu, kaže supruga E.B.

Nakon što je E.B preminuo, iz firme Apel promet poručili su njegovoj supruzi da zadnju platu ne mora vraćati.

-Kupi nešto djeci, rekli su mi iz firme, kaže supruga E.D.

Direktor nagrađen mjestom u Upravnom odboru Fonda

Tadašnji direktor firme Apel promet bio je Ekrem Julardžija. On je ujedno i dugogodišnji predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Srednjobosanskog kantona. Savez je osnivač i vlasnik firme Apel promet. U ovoj firmi “zaposleno” je oko 20 osoba sa invaliditetom.

Kako saznaje Žurnal većina njih  “zaposlena” je na isti način kao i E.B. Većina njih u stvarnosti ne radi. Firma na osnovu njih i dalje dobija svake godine oko 100.000 KM poticaja od Fonda. Radnici i dalje svaki mjesec vraćaju u firmu novac od plate.

Poticaji Fonda mogli bi ove godine biti i veći jer dugogodišnji direktor Apel prometa Ekrem Julardžija imenovan za člana Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Autor: Žurnal.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});