Smijenjen Krizni stožer FBiH zbog neefikasnosti, kreće nabavka medicinske opreme

Autor: Dnevni avaz

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH danas je imenovala nove članove Federalnog stožera civilne zaštite. Kako je pojasnio premijer FBiH Fadil Novalić, novi sastav FŠCZ je imenovan jer nisu bili zadovoljni radom prethodnog sastava koji je bio glomazan i činila ga je 21 osoba.

“Nisu odgovorili na zadatke postavljene, naročito kad je u pitanju nabavka medicinske opreme za FBiH. Sada je taj stožer skraćen na svega sedam osoba i to su najznačajniji organi koji provode mjere borbe protiv koronavirusa. Tu je sada i direktor Federalne uprave za inspekcijske osobe, Federalna uprava policije jer provodi restriktivne mjere, Zavod za javno zdravstvo koje je nadležno za ovakve situacije epidemija i pandemija, tu je i federalni direktor robnih rezervi jer je bitan segment sigurnosti građani i tu je konačno i generalni tajnik Crvenog križa FBiH”, rekao je Novalić.

On je dodao kako se od novog sastava Kriznog stožera da bude efikasniji.

Istaknuto je kako se intenzivno radi na prikupljanju podataka za potrebe svih nivoa i kreće se u nabavku medicinskih sredstava od respiratora, testova te ostale medicinske opreme za zdravstveni sektor.

“Time smo došli u jednu aktivnu fazu kada ćemo građanima FBiH moći garantirati znatno veći nivo zdravstvene zaštite, ne zaboravimo da smo još uvijek na mjerama koje od nas traži zdravstveni sektor “, rekao je Novalić.

Ne otpuštajte radnike

Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH rekao je da su u skladu sa zaključkom Vlade FBiH resorni ministri promijenili svoje programe i namjene utroške sredstava na način da se prilagode aktivnim izazovima i sprečavanje negativnih posljedica koronavirusa.

“Sektor za održivi povratak je već prošlog tjedna objavio poziv da ćemo refundirati sve troškove poljoprivrednih proizvođača na području entiteta RS koji su se vratili, istovremeno ćemo pokrenuti aktivnosti da nabavimo repromaterijal za jesenju sjetvu. Tako da uvijek ovako u vrijeme kriza poljoprivreda je nešto što je aktualno. S druge strane nastavit ćemo postojeće programe”, rekao je Ramić.

Naveo je kako su ugrožena radna mjesta, tako da će u narednom periodu objaviti javni poziv u kojem će sve firme koje imaju tri i više zaposlenih pozvati da ne otpuštaju radnike.

“Oni koji ne budu otpustili radnike, mi ćemo tri mjeseca refundirati doprinose za sve uposlenike na području entiteta RS”, rekao je Ramić.

Naveo je i kako će u narednom periodu biti donirano 2.000 paketa s prehrambenim namirnicama starim licima, a bit će podržan i rad humanitarnih i nevladinih organizacija.

Broj oboljelih će rasti

Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a, prezentirao je trenutno stanje kada je riječ o broju testiranih i broja oboljelih po kantonima.

“Do današnjeg dana, do 16:30 sati ukupno smo testirali 480 osoba, od koji su 52 bila pozitivna i to u HNŽ 24, ZDK 8, USK 6, BPK 4, ZHŽ 3, PK 1, SBK 1, dok Tuzlanski i Hercegbosanski nemaju registrirane slučajeve. Također, nažalost imali smo tri smrtna slučaja u Bihaću, Konjicu i Sarajevu. Ono što bih želio istaći je da smo mi u BiH na vrijeme krenuli sa svim mjerama sprečavanja ove infekcije. Ova infekcija se ne može liječiti nikakvim lijekovima, bitno je da se pridržavate preporuka kriznog stožera i da što manje smanjite kontakte. Jedini način da se ova pandemija zaustavi je ta da se prekine širenje”, rekao je Baljić.

Ukoliko se budemo pridržavali svih uputa, rekao je Baljić, za otprilike 2-3 tjedna možemo biti u situaciji da kažemo da imamo smirivanje situacije.

“Trebamo biti realni i reći da će broj oboljelih sigurno rasti u naredne dvije sedmice, kao što je to slučaj bio i sa svim zemljama, međutim, ukoliko svi zajedno budemo sudjelovali u ovome, ja se nadam da ćemo negdje sredinom ili krajem travnja biti u situaciji da imamo silaznu putanju broja oboljelih i da ćemo ići ka rješavanju ovih problema”, rekao je Baljić.

Autor: Dnevni avaz

ZADNJE VIJESTI