fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Screnshoot

Stigle prve reakcije iz RS-a: ‘Ovo je luđačka košulja za BiH, pa tko hoće da je nosi’

Autor: Dnevno.ba

Nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, krenule su prve reakcije predstavnika političkih stranaka iz RS-a. Svi su nezadovoljni odlukom.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS-a i lider stranke Ujedinjena Srpska, kazao je da će odgovor RS-a biti donošenje vlastitog izbornog zakona.

“Obavit ćemo konzultacije i reagirati najpismenije moguće, nećemo dozvoliti da se isprovociramo, a ove odluke nećemo provoditi”, rekao je Stevandić.

Foto: Screenshot – Facebook

‘Luđačka košulja za BiH’

Mišljenja je da je ova odluka donesena s ciljem da se poništi napredak koji je postignut dobivanjem statusa za početak pregovora BiH s EU, kao i da se zemlja ponovo vrati u doba nametanja i arbitražnih odluka.

“Ovo je luđačka košulja za BiH, pa tko hoće da je nosi”, rekao je Stevandić.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović ocijenio je da se domaći politički predstavnici trebaju dogovarati o svim pitanjima, pa i o izbornom procesu u BiH, ističući da Christian Schmidt nikako sebi nije smio dozvoliti da nameće izmjene Izbornog zakona BiH.

“Pogotovo je na tom planu nedopustivo davati ovlaštenja nekakvoj Centralnoj izbornoj komisiji BiH da se postavlja iznad vlasti i određuje tko će, gdje, što i kako raditi. RS ne priznaje visokog predstavnika, a i da su njegove odluke idealne prirode, to nije način i doprinos da BiH krene putem europskih standarda i zemalja koje imaju neki svoj integritet”, izjavio je Čubrilović.

Schmidtovu odluku nazvali katastrofalnom

Predsjednik Narodne partije RS-a Darko Banjac ocijenio je katastrofalnom odluku Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH, te istakao da je Republika Srpska treba da donese svoj izborni zakon.

“On bi želio da nametnutim odlukama i silom promijeni odluku građana. Ako govorimo o ugroženoj sigurnosti, mislim da je Schmidt jedini čovjek koji ugrožava sigurnost cijele BiH”, smatra Banjac.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika, Marko Romić, rekao je da “zakone u BiH donose Parlamentarna skupština BiH, Narodna skupština Republike Srpske i Parlament Federacije BiH, a ne OHR ili Christian Schmidt”.

“Schmidtu je najbolje da se skloni jer su njegove odluke dovele samo do razdora u BiH”, rekao je Romić za ATV.

Dodao je da “u Dejtonskom sporazumu piše da Republika Srpska ima pravo da ima svoj Izborni zakon.”

Američko veleposlanstvo: ‘HDZ BiH ne može na silu doći do rješenja koje preferira’

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});