fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

STIGLO RJEŠENJE FAKULTETA: Zamjenik Ravnatelja SIPA-e Đuro Knežević markiran da se klevetom (s)makne!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Na ovo pak razmatranje potaknule su me riječi Svetoga Oca pape Franje prilikom jednoga u nizu njegovih nagovora održanih u Vatikanu, upućenih kršćanskome puku i svijetu, a naučavajući o kleveti. Prilikom jednoga svoga nagovora u Vatikanu, papa Franjo progovorio je o kleveti ustvrdivši: „Kleveta uništava u ljudima Božje djelo“!

Papa je tada pozvao sve da mole za brojne mučenike koji su i danas lažno optuženi, progonjeni, i ubijeni iz mržnje prema vjeri ili drugim stvarima: „Stjepan, prvomučenik, žrtva je klevete. A kleveta je gora od grijeha; kleveta je izravni izraz Sotone“ – naučava Sveti Otac papa Franjo!

Opet ćemo naglasiti: „Kleveta uništava u ljudima Božje djelo“ – istaknuo je papa Franjo na Misi koju je u ponedjeljak, 15. travnja 2013., služio u kapeli Doma Sveta Marta, a na kojoj je, među ostalima, bilo osoblje Vatikanskih telefonskih službi, i Vatikanskoga ureda za Internet. Sveti Stjepan, prvomučenik, žrtva je klevete. A kleveta je gora od grijeha; kleveta je izravni izraz Sotone. Papa Franjo ne bira riječi dok govori o jednom od ljudskih ponašanja koje najviše zaslužuje prezir. Odlomak iz Svetoga Pisma – Djela Apostolskih prikazuje Stjepana, jednoga od đakonâ koje su imenovala Dvanaestorica, kojega odvlače pred Vijeće zbog njegova svjedočenja Evanđelja, popraćena izvanrednim znakovima. I pred Vijećem se – kako stoji u Djelima Apostolskim – pojave „lažni svjedoci“ koji su optuživali Stjepana i tako ga kamenovanjem smakli.

Tu je papa Franjo vrlo jasan, te primjećuje – „Zbog toga što im nije odgovarala čista borba, borba među dobrim ljudima, Stjepanovi su neprijatelji pošli putom prljave borbe, odnosno klevete. Svi smo mi grješnici. Svi mi imamo grijeha – istaknuo je papa Franjo. Ali, kleveta je nešto drugo. Ona jest grijeh, sigurno, ali je nešto drugo. Kleveta želi uništiti Božje djelo; kleveta se rađa iz vrlo zle stvari; rađa se iz mržnje. A tko prouzrokuje mržnju, taj je Sotona. Kleveta uništava Božje djelo u ljudima, u dušama. Kleveta rabi laž kako bi išla naprijed. I nemojmo sumnjati u to“ – potaknuo je Sveti Otac te ponovno istaknuo – „Gdje je kleveta, tamo je Sotona, upravo on“.

A danas se kleveta uglavnom imputira preko mas medija, zbog čega papa Franjo kaže, da je najveći grijeh medija dvoje: senzacionalističko izvještavanje i kleveta.

Posljednih dana dalo se u medijima pročitati, kako je Zamjenik Ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Đuro Knežević podvrgnut mnogim senzacionalističkim i klevetničkim natpisima i tvrdnjama, koje se „redovito“ bez premca oglašavaju na internet portalu Novinska agencija „Patria“.

Dana 13. 05. 2020.g., na Novinskoj agenciji „Patria“ iz Sarajeva, u kategoriji BiH u 19:38:00 sati, oglašen je javni članak pod nazivom: „KO KOGA PROVJERAVA Đuro Knežević ima lažnu diplomu VSS-a, kako je prošao provjere OSA-e“?!

U članku pod nazivom: „KO KOGA PROVJERAVA Đuro Knežević ima lažnu diplomu VSS-a, kako je prošao provjere OSA-e“?!“, a koji je dana 13. 05. 2020.g., na Novinskoj agenciji „Patria“ iz Sarajeva, oglašen u kategoriji BiH u 19:38:00 sati, se, a pozivajući se Patria na anonimno pismo, navodi slijedeće:

“…Tako je poznato da nikada (Đuro Knežević) nije upisao niti pohađao, a kamoli okončao studij na Fakultetu saobraćajnih nauka Sveučilišta u Zagrebu. U prilog tomu da se radi o falsificiranoj diplomi, u sklopu članka postavljen je obrazac osobnih podataka, u kojem je nedvojbeno upisano da Đuro Knežević, u koloni stručna sprema ima upisano (srednja stručna sprema) SSS. Zašto je Knežević morao tačno prijaviti stručnu spremu je taj što su R Hrvatskoj povezeni svi sistemi i ne može se lagati kao u BiH”, navodi se.  Tvrdnje da Knežević ima lažnu diplomu, kažu autori pisma, može provjeriti OSA preko Bezbjedonosne agencije R Hrvatske. U pismu su navedene i tvrdnje da je Knežević bez valjane diplome VSS-a obavljao različite funkcije, kao i da ima dosije u kazneno operativnoj evidenciji MUP R Hrvatske…“.

Na službenoj web stranici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) stoji, da je Đuro Knežević diplomirao 2001. godine na Fakultetu saobraćajnih nauka Sveučilišta u Zagrebu. Đuro Knežević upravlja SIPA-om otkako je Perica Stanić, zbog isteka mandata razrješen dužnosti Ravnatelja SIPA-e.

Nakon članka na internet portalu „Patria“ u kojemu se između ostaloga u nizu tvrdi, da „Đuro Knežević nikada nije okončao svoj studij na Fakultetu saobraćajnih nauka u Zagrebu“, portal Dnevno.ba poslao je upit prema Fakultetu saobraćajnih nauka Sveučilišta u Zagrebu sa naznakom: „Da li je na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu svoj studij okončao i završio: Đuro Knežević, zamjenik Ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA-e, star oko 50-ak godina, te da li je uopće ovo lice pohađalo na navedenom Fakultetu, te svoj studij na istome okončao“?

Da bi dana 14. svibnja 2020. godine, Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu poslao odgovor, u kojemu potvrđuju, da su zaprimili upit, te se informira portal o slijedećem, da je: Đuro Knežević, sin Adama i majke Borice rođ. Matanović, rođen 30.06.1970. godine u Jenjiću, općina Orašje, po nacionalnosti Hrvat, državljanin BiH, diplomirani inženjer prometa, JMBG: 3006970182###, uredno završio i svoj studij na ovome Fakultetu okončao, te stekao akademsko zvanje inženjer prometa, smjer željeznički.

Također Vas obaviještavamo, da je u „Monografiji povodom 30 godina Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1984. – 2014.“ za vrijeme dekana Fakuleta prof. dr. sc. Bazijanac Ernesta, u Zagrebu 12. rujna 2014. godine, u sklopu navedene Monografije objavljen cjelokupan popis diplomiranih inženjera, magistara i doktora znanosti, kojom prilikom se na 201 stranici Monografije, nalazi ime Knežević, Đuro, željezničk – stoji u odgovoru Fakulteta.

Nedugo nakon ovoga, očito zlonamjerno, internet portal „Patria“ ponovno je oglasila članak pod nazivom: „Knežević i paralelni sistem: U SIPA-i šišti kao pretis lonac“ od             21. 05. 2020. godine, a u kojemu članku se ponovno iznose tvrdnje, kako „Đuro Knežević nikada nije upisao niti pohađao, a kamoli okončao studij na Fakultetu saobraćajnih nauka Sveučilišta u Zagrebu, te da ima falsifikovanu diplomu“.

Dana 25. svibnja 2020. godine, portal Dnevno.ba zapremio je Rješenje Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, klasa: 035-01/20-01/02,                                                 Ur. broj: 251-76-01-20-4, kojim se na temelju članka 20. stav 2. Zakona o pravu na pristup informacijama u povodu zahtjeva korisnika prava na pristup informacijama,              „da li je na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu svoj studij okončala i završila osoba pod imenom Đuro Knežević (rođen 30.06.1970. godine)“?

„Uvidom u studentsku arhivu utvrđeno je, da je osoba pod imenom Đuro Knežević, rođena 30. 06. 1970. godine, upisala i završila studij šestog (VI/I) stupnja i stekla naziv inženjera prometa 1998. godine. Također, ista osoba je upisala nastavak studija i 2001. godine završila dodiplomski sveučilišni studij i stekla naziv diplomiranog inženjera prometa“ – stoji u Rješenju Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu!

Upravo iz prethodno navedenog neoborivog dokaza proizlazi, da je Đuro Knežević, zamjenik Ravnatelja SIPA-e oklevetan!

„Ogovor i kleveta nište dobar glas i čast bližnjega. A čast je društveno svjedočanstvo što se daje ljudskom dostojanstvu, i svatko ima naravno pravo na čast svoga imena, na svoj dobar glas i na poštovanje. Stoga, ogovor i kleveta vrijeđaju kreposti pravednosti i ljubavi“ – Katekizam Katoličke Crkve, br. 2479, zbog toga papa Franjo tako oštro prokazuje klevetu kao đavolsko djelo.

U modernom društvu, sredstva društvenog priopćivanja imaju istaknutu ulogu u obavještavanju, kulturnom promicanju i formaciji. Ta uloga raste razmjerno s tehničkim napretkom, bogatstvom i raznolikošću prenesenih vijesti te utjecajem na javno mnijenje.

„Obavještavanje preko masmedija u službi je zajedničkog dobra“ – Usp. DRUGI VATIKANSKI KONCIL, Dekr. Inter mirifica, 11: AAS 56 (1964) 148-149. Društvo ima pravo na obavještenost utemeljenu na istini, slobodi, pravdi i solidarnosti.

„Dobro vršenje toga prava zahtijeva da priopćivanje, glede predmeta, bude uvijek istinito i – u poštivanju zahtjevâ pravednosti i ljubavi – potpuno; glede načina, da bude pošteno i prikladno, to jest da u pribavljanju i širenju vijestî savjesno poštuje moralne zakone, čovjekova prava i dostojanstvo.“ -DRUGI VATIKANSKI KONCIL, Dekr. Inter mirifica, 5: AAS 56 (1964) 147. Nužno je da svi članovi društva vrše i na tom području svoje dužnosti pravednosti i ljubavi. Neka se stoga i sredstvima društvenog priopćivanja trude oko oblikovanja i širenja ispravna javnog mnijenja. Solidarnost se očituje kao posljedica istinita i točna priopćivanja i slobodna protoka misli, koje pogoduju poz navanju i poštivanju drugoga.

„U novinstvu su odgovorni po samom svojem zvanju, obvezani, u širenju vijesti, služiti istini i ne vrijeđati ljubav. Oni će nastojati brigom jednakom poštivati narav činjenicâ i granice kritičkog suda prema osobama. Moraju izbjegavati da ne padnu u ozloglašivanja“ – KKC, br.: 2497.

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});