googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Stručnost i odgovornost prema poslu i poziciji Predsjednika Suda BiH, obilježavaju mandat Ranka Debevca!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine, na čelu s predsjednikom Rankom Debevcem, već treću godinu za redom, pokazuje transparentno, fer, istinito i korektno poslovanje, kako u financijskim izvještajima, tako i u svim aspektima, koji se odnose na Sud Bosne i Hercegovine.

Od dolaska Ranka Debevca za Predsjednika Suda BiH, nezavisnost i vladavina prava i zakona u toj instituciji na zavidnom su nivou. Nepristrasnost i integritet Suda BiH prepoznatljivi su u javnosti i Međunarodnoj zajednici, dok stručnost i odgovornost prema poslu i poziciji Predsjednika Suda BiH obilježavaju mandat Ranka Debevca.

Rukovodstvo Suda BiH je odgovorno za izradu i fer prezentaciju financijskih izvješća sukladno prihvaćenom okviru financijskog izvješćivanja na razini institucija Bosne i Hercegovine tj. Zakonu o financiranju institucija BiH, Pravilniku o financijskom izvješćivanju institucija BiH i Pravilniku o računovodstvu sa računovodstvenim politikama i procedurama za korisnike proračuna institucija BiH. Ova odgovornost podrazumijeva i kreiranje, primjenu i održavanje unutarnjih kontrola koje su relevantne za pripremu i prezentaciju financijskih izvješća koji ne sadrže materijalno značajne pogrešne iskaze uslijed prijevare ili greške, odgovarajuća objelodanjivanja relevantnih informacija u napomenama uz financijska izvješća, kao i odabir i primjenu odgovarajućih računovodstvenih politika i računovodstvenih procjena, koje su razumne u danim okolnostima.

IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ FINANCIJSKOJ REVIZIJI SUDA BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2018. GODINU, broj: 04-16-1-823/19:

MIŠLJENJE O FINANCIJSKIM IZVJEŠĆIMA SUDA BiH

Izvršena je revizija financijskih izvješća Suda Bosne i Hercegovine, koji obuhvaćaju: bilancu stanja na 31.12.2018. godine, pregled prihoda, primitaka i financiranja po ekonomskim kategorijama, pregled rashoda i izdataka iz proračuna, po ekonomskim kategorijama, posebne podatke o plaćama i broju uposlenih, pregled dinamike upošljavanja, pregled stalnih sredstava u obliku stvari i prava, pregled kapitalnih ulaganja, pregled doznaka iz tekuće pričuve proračuna, za godinu koja završava na taj dan i analizu izvršenja proračuna – tekstualni dio, uključujući i sažetak značajnih računovodstvenih politika.

Prema mišljenju Revizije, financijska izvješća Suda BiH prikazuju istinito i fer, u svim materijalnim aspektima, financijsko stanje imovine, obveza i izvora sredstava na 31.12.2018. godine i izvršenje proračuna za godinu koja se završava na navedeni datum, sukladno prihvaćenom okviru financijskog izvješćivanja.

MIŠLJENJE REVIZIJE O USKLAĐENOSTI SUDA BiH

U svezi s revizijom financijskih izvješća Suda BiH za 2018. godinu, izvršena je i revizija usklađenosti aktivnosti, financijskih transakcija i informacija s relevantnim zakonima i drugim propisima.

Prema mišljenju Revizije, aktivnosti, financijske transakcije i informacije Suda BiH za 2018. godinu sukladne su, u svim materijalnim aspektima, sa zakonima i drugim propisima koji su definirani kao kriteriji za danu reviziju.

REALIZACIJA RANIJIH PREPORUKA ZA SUD BiH

Ured za reviziju institucija BiH izvršio je financijsku reviziju Suda BiH i za 2017. godinu, te sačinio Izvješće o financijskoj reviziji i dao pozitivno mišljenje o financijskim izvješćima sa skretanjem pozornosti na slabosti sustava unutarnjih kontrola naplate prihoda po osnovu sudbenih pristojbi, novčanih kazni, troškova kaznenog postupka i oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom kao i potencijalnih obveza po osnovu sudskih sporova i pozitivno mišljenje o usklađenosti sa skretanjem pozornosti na neriješeno pitanje unutarnje revizije.

U Izvješću su dane preporuke u cilju otklanjanja uočenih nepravilnosti. Sud BiH je postupio sukladno članku 16. točka 3. Zakona o reviziji institucija BiH i izvijestio Reviziju o poduzetim aktivnostima na realizaciji danih preporuka u cilju nadilaženja nepravilnosti identificiranih u izvješću o obavljenoj reviziji za 2017. godinu.

SUD BiH RADIO TRANSPARENTNO I U 2017. GODINI

Prema Izvještaju o obavljenoj financijskoj reviziji Suda BiH za 2017. godinu, broj: 01/02/03-08-16-1-720/18, proizlazi slijedeće:

Prema mišljenju Revizije, financijski izvještaji Suda BiH za 2017. godinu prikazuju fer i istinito, u svim materijalnim aspektima, stanje imovine, obaveza i izvora sredstava na 31.12.2017. godine i izvršenje budžeta za godinu koja se završava na navedeni datum, u skladu sa prihvaćenim okvirom financijskog izvještavanja. Financijske transakcije i informacije Suda za 2017. godinu u skladu su, u svim materijalnim aspektima, sa zakonima i drugim propisima kojima su regulirane.

Ured za reviziju institucija BiH izvršio je financijsku reviziju Suda BiH i za 2016. godinu, sačinio Izvještaj o financijskoj reviziji i dao pozitivno mišljenje o financijskim izvještajima sa skretanjem pažnje na dio neevidentiranih obaveza za pravne usluge, slabosti sistema kontrole uplate i naplate prihoda, potencijalne obaveze po osnovu sudskih sporova te pozitivno mišljenje o usklađenosti sa skretanjem pažnje na slabosti sistema internih kontrola kod pojedinih nabavki u dijelu opisivanja predmeta nabavke.

U Izvještaju su date preporuke u cilju otklanjanja uočenih nepravilnosti. Sud BiH je postupio u skladu sa članom 16. tačka 3. Zakona o reviziji institucija BiH i obavijestio nas o preduzetim aktivnostima na realizaciji datih preporuka u cilju prevazilaženja nepravilnosti identifikovanih u izvještaju o obavljenoj reviziji za 2016. godinu.

Uvidom u preduzete aktivnosti, Revizija je dala osvrt na realizaciju preporuka.

Realizirane preporuke Suda BiH su:

– U 2017. godini nisu konstatirane isplate jubilarnih nagrada sucima i stručnom osoblju Suda, što je u skladu sa Zakonom.

– Sud BiH je u 2017. godini imao dovoljno sredstava za izmirenje svih obaveza po osnovu pravnih usluga.

– Sud BiH je unaprijedio sistem internih kontrola kod procesa javnih nabavki i dijelu planiranja i utvrđivanja procijenjene vrijednosti nabavke te opisivanja predmeta nabavke.

Podsjećanja radi, Ranko Debevec imenovan je za Predsjednika Suda BiH 14. 12. 2016. godine.

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});