googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Sukob zastupnika zbog akciza, SDS, SDP i DF najavili apelaciju Ustavnom sudu!

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - Prošireni kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu na prijedlog Doma naroda donio odluku da se u dnevni red sutrašnje sjednice uvrsti zahtjev za razmatranje po hitnoj proceduri modificiranog seta zakona o akcizama.

Odluka je usvojena bez suglasnosti predstavnika SDS-a, DF-a, Nezavisnog bloka i SDP BiH, koji smatraju da su prekršene procedure i zakoni, zbog čega najavljuju podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH.

Prijedlogu se usprotivio i član Kolegija, Mladen Bosić, čija se partija (SDS) jedina iz vladajuće koalicije protivi usvajanju Zakona o akcizama. Ostale vladajuće stranke (SDA, HDZ, SBB) podržavaju ovaj zakonski prijedlog a po prvi put vladajućim se pridružio opozicioni blok iz RS-a predvođen SNSD-om.

“Mislim da tu nema ništa sporno, postupali smo po procedurama propisanim Poslovnikom Predstavničkog doma”, rekao je novinarima zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović, navodeći da je Dom naroda, koji je već usvojio set zakona o akcizama, predložio Predstavničkom domu da ih razmatra po hitnoj proceduri.

Prema njegovim riječima, set zakona uvršten je u dnevni red, a o hitnoj proceduri i srži zakona sutra će se izjasniti Predstavnički dom.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto podsjetila je da je Vijeće ministara utvrdilo modificirani prijedloge zakona o akcizama i da je taj prijedlog Dom naroda usvojio po hitnom postupku.

“Ocjene da se krše procedure ne stoje. Svaki dom ima pravo predložiti određene zaključke”, izričita je Krišto koja je ponovila da će Predstavnički dom sutra odlučiti da li će set zakona o akcizama biti razmatran po hitnoj proceduri, skraćenoj ili će biti upućen u redovnu proceduru.

Stav da nema kršenja procedura iznio je i zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a Lazar Prodanović, koji je istakao da je sve u skladu sa Poslovnikom Predstavničkog doma i Ustavom BiH.

“Oba doma su ravnopravna i jedan drugom može predložiti usvajanje zakona po hitnom postupku”, zaključio je Prodanović.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević rekla je da se postavlja pitanje ko je stvari predlagač seta zakona o akcizama – Dom naroda ili Vijeće ministara.

“Na Kolegijumu nismo dobili taj odgovor”, istakla je Pandurevićeva i dodala da su klubovi poslanika SDS, DF, SDP i Nezavisnog bloka o tome zatražili pisani odgovor Kolegijuma Predstavničkog doma do sutra ujutro.
Ona je najavila da će, ukoliko mimo Poslovnika, Zakona o Vijeću ministara i Ustava BiH budu usvojeni ovi zakoni, poslanici navedene četiri stranke pokrenuti apelaciju pred Ustavnim sudom BiH.

“Ukoliko zakoni budu sutra usvojeni, predložit ćemo zaključak da, ako Ustavni sud prihvati našu apelaciju i kaže da su ovi zakoni doneseni na neustavan način, poslanici koji su to uradili iz svojih džepova obeštete građane i vrate im novac”, dodala je Pandurevićeva.

Šef Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu Damir Bećirović rekao je da na Proširenom kolegijumu nije bilo dogovora i da su stranke koje se protive usvajanju akciza preglasane.

“Ovo je očigledno instruirano silovanje procedura od SDA, HDZ-a, SNSD-a i SBB-a jer na svaki način pokušavaju još više osiromašiti građane zajedno sa nekim predstavnicima međunarodnih institucija”, dodao je Bećirović.

Podsjećamo, ranije danas oglasila se Delegacija Evropske unije u BIH koja
je apelirala na zastupnike da usvoje predloženi set zakona o akcizama.

„Europska unija čvrsto vjeruje da je najbolje donijeti tešku odluku koja donosi dugoročne rezultate poput novih autoputeva, unaprjeđenja lokalnih puteva, izvoza, rasta i radnih mjesta kako se BiH bude kretala na svom europskom putu. Jednostavno rečeno, BiH se treba povezati sa svojim budućim partnerima za potrebe međusobne trgovine i napretka. A njeni partneri su sa svoje strane osigurali preko jedne milijarde eura kako bi pomogli BiH da se pokrene. Vrijednost ovog iznosa jednaka je iznosu povećanih akciza za period od 12 do 15 godina. Nadamo se da će izabrani bh. dužnosnici uzeti ove činjenice u obzir. Ovo pitanje je sada preraslo u važan trenutak za BiH“, navodi se u saopćenju Delegacije EU.

„Slobodna Bosna“ je doznala da prijedlog izmjena Zakona o akcizama BiH i set pratećih zakona, usvojen većinom glasova u Domu naroda (od 15 delegata “za” je glasalo njih 11) a zakon su podržali delegati SDA, HDZ, SNSD, DNS, SBB i HDZ 1990.

Pod uvjetom da iste stranke identično glasaju i na predstojećoj sjednici Zastupničkog doma, vladajuća koalicija osigurat će potrebna 22 glasa za usvajanje Zakona. Prema našoj anketi, Zakon će podržati 7 zastupnika iz SDA, 6 zastupnika iz SNSD, 4 zastupnika iz HDZ, 4 zastupnika iz SBB, 1 zastupnik HDZ 1990.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});