googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SUSRET ČOVIĆA I DODIKA: Potpuno usuglašeni stavovi i ramišljanja

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - Delegacije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) sastale su se danas na Jahorini, a predsjednici tih stranaka su nakon sastanka poručili da su se usaglasili o pitanjima u vezi s kojima ranije nisu bili usuglašeni.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao da je sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem razgovarao o Izbornom zakonu, koji je upućen u parlamentarnu proceduru.

“On omogućava da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike. Srpski narod je zainteresirann da se takva praksa uspostavi u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovaj zakon to omogućava, zato je SNSD to podržao u Domu naroda. To je najbolja praksa, a sve drugo bi doprnijelo dodatnoj destabilizaciji”, kazao je Dodik.

Istaknuo je da ostaju pri svojim stavovima o Ustavnom sudu BiH, prvenstveno da je neophodno eliminirati strance iz Ustavnog suda BiH.

“Naša odluka o vojnoj neutralnosti je vezana za stav Republike Srbije”, poručio je Dodik.

Dodik je istaknuo da je presuda u slučaju Sejdić-Finci samo mrtvo slovo na papiru i da ne treba da se provodi u budućnosti.

“Obustavljali su je oni koji su najviše zagovarali takvu odluku. U tom pogledu mogu da kažem da treba da se bira Srbin, Bošnjak i Hrvat”, kazao je Dodik.

Naveo je da Republika Srpska nije suglasna sa trasom puta koja vodi iz Sarajevo preko Brčkog do Beograda.

“To je suprotno interesima Republike Srpske, suprotno mojim interesima. Koliko god oni bili na fonu bošnjačkog političkog projekta, ne vidim potrebu za takvo nešto. Mi nećemo dati suglasnost za takvo nešto”, rekao je Dodik.

Dodao je da je Republika Srpska u svojim strateškim planovima definiralo trasu puta.

“To je bilo nepotrebno da se Brčko veže iz Sarajeva. Mi ostajemo pri ranijem opredijeljenju”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, HDZ, koji predstavlja Hrvate u Bosni i Hercegovini, je zagledan u politiku svoje matične zemlje u Hrvatskoj.

“To je logično”, smata Dodik, kazavši da ne zamjeraju HDZ-u što radi na NATO putu.

“Dejtonski sporazum je urušen voljom međunarodnog centra. Eliminirali su entitete i nametali špekulativne prakse”, naveo je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je da se u potpunosti slaže s Dodikom i da nema ništa dodati.

“Nećemo dozvoliti bilo kakve špekulacije kakve su bile ranije. Želimo kandidatski status, on se ne može izbjegavati. Ima mnogo tema koje su zajedničke, a usaglasili smo se u vezi stajališta za koja do sada nismo imali zajednički stav. Želim legitimno predstavljanje u skladu sa Ustavom BiH. Jedan narod ne može drugom birati predstavnike”, rekao je Čović.

Napomenuo je da je zadovoljan komunikacijom sa Dodikom, a da vjeruje da će u idućoj godini pokazati još veću usaglašenost u vezi svih pitanja.

“Ja mislim da ćemo u vezi Daytona morati svi zajedno sjesti nakon izbora, jer sam uvjeren da ćemo biti na poziciji vlasti nakon idućih izbora. Naš cilj je osigurati konstitutivnost sva tri naroda, to je minimum da bi država mogla funkcionirati”, rekao je Čović.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina do 15. ovog mjeseca završiti upitnik, a da je do sada ispunjeno tek 20 posto odgovora.

Autor: Klix.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});