googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Sutra novi štrajk upozorenja učitelja u Hercegovini

Autor: Oslobođenje

MOSTAR - Malo vijeće Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanskog kantona i Samostalni sindikat odgoja i obrazovanja HNŽ-a donijeli su odluku o štrajku upozorenja, koji će se održati sutra, i to tijekom prvih sati prve i druge smjene.

Isplate po presudama

Odluka je donesena na zajedničkoj sjednici dva sindikata, a kao razlozi štrajka navedeni su, između ostalog, neusklađivanje koeficijenata složenosti poslova i neisplata tužbi po dogovorenoj dinamici, odnosno nepoštivanje redoslijeda isplate.

Upozoreno je i na problem neusvajanja zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i pedagoških standarda te neprihvatljiv odnos prema radnicima koji se primaju na određeno vrijeme i neraspisivanje konkursa, te na koncu neprihvatljiv obračun naknada za prijevoz.

Sindikat traži i povećanje koeficijenata složenosti za deset posto od početka 2020. godine, zatim ubrzanje isplata po pravomoćnim presudama i poštivanje reda, hitno stavljanje u raspravu zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i pedagoških standarda, kao i raspisivanje konkursa i prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme radnika za kojima, kako kažu, postoji potreba već duže vremena. Zatražen je i obračun prijevoza po jednom kilometru. Ako se u narednom periodu, a najkasnije do 20. prosinca, ne iznađe kompromis, učitelji najavljuju i generalni štrajk. Sindikalisti su ovim povodom u četvrtak održali sastanak sa predstavnicima kantonalne Vlade.

Predsjednik Sindikata Slavko Lauš ističe da je sastanak bio produktivan, te kako su ostvareni pomaci po pitanju problema prosvjetara, ali da bez obzira na to, odluka o štrajku upozorenja ostaje na snazi.

“Postigli smo dogovor o izdvajanju sredstava za sistematske preglede svih djelatnika u osnovnom obrazovanju. Mnogo priče bilo je i o pravomoćnim presudama. Želja nam je da se to riješi do kraja godine”, rekao nam je Lauš.

Vlada HNŽ-a je na posljednjoj sjednici donijela odluku o isplati još 1.738.815 maraka po zaključenim ugovorima o vansudskim nagodbama. Na taj način riješena su i potraživanja pravnih i fizičkih osoba čija je pravomoćnost utvrđena do 31. prosinca 2014. godine.

Ključni problem

“Vjerujem da ćemo uskoro početi razgovarati o tempu isplata po presudama koje su pravomoćne. Jasno, naš najveći problem su koeficijenti o kojima u četvrtak nije bilo govora. To je, ustvari, ključni problem i najveći razlog predstojećeg štrajka”, dodao je Lauš.

Sindikat je na povećanju koeficijenta i približavanju plata uposlenika u osnovnom obrazovanju sa kolegama koji rade u srednjim školama inzistirao i koncem prošle godine.

Autor: Oslobođenje
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});