fbpx
Foto: Fena

Sveučilišna galerija: Otvorena izložba ‘Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika’

Autor: Fena

Izložba “Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika” otvorena je u srijedu u Sveučilišnoj galeriji u Rodoču.

Autor je izložbe Milan Bešlić, kustos Vladimir Filipović, a autor postava Marin Ivanović.

Svojim viđenjem Danteovih djela predstavili su se umjetnici Vatroslav Kuliš, Tomislav Buntak, Zlatko Keser, Igor Rončević, Antun Boris Švaljek i Kuzma Kovačić.

”Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika’ je koncept koji je vezan uz prepjev na suvremeni hrvatski književni jezik kojega je radio Božidar Petrač u prigodi obilježavanja 700 godina od smrti velikoga talijanskoga i svjetskoga pjesnika Dantea Alighierija.

Foto: Fena

Trotomno pjesništvo ‘Božanstvena komedija’ će izaći koncem ove godine u sva svoja tri dijela i ja sam pozvan da predložim autore, likovne umjetnike koji će u likovnom jeziku izraziti autorski svoje viđenje i svoj pristup opusu, odnosno motivima koji se nalaze u pjesništvu ‘Božanstvene komedije’, dakle u Paklu, Čistilištu i u Raju. Pozvao sam šest autora, Kuliša i Buntaka da nađu motive u pjevanju ‘Pakla’, u ‘Čistilištu’ Rončevića i Kesera, a u ‘Raju’ Švaljeka i Kovačića”, pojasnio je autor izložbe Milan Bešlić.

Naglasio je kako je ovdje riječ o suvremenom čitanju Danteovih stihova.

”Pažljivome motriocu ili čitatelju likovnoga jezika bit će jasno da je ovdje riječ o suvremenom čitanju Danteovih stihova, to jest da kroz njihovu interpretaciju Danteovih motiva u likovnom jeziku prepoznajemo Dantea Alighierija kao suvremenog pjesnika”, naglasio je Bešlić.

Izložba ostaje otvorena do 15. svibnja.

Foto: Fena

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI