Tegeltija danas s tužiteljima Švrakom i Lepirom o slučaju Dragičević

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija danas će sa članovima Stalne komisije za efikasnost tužiteljstva , održati sastanak sa glavnim tužiocem Republičkog javnog tužiteljstva Republike Srpske Mahmutom Švrakom i glavnim tužiteljem Okružnog javnog tužiteljstva u Banja Luci Želimirom Lepirom.

Odluku o sastanku je donio VSTV BiH u četvrtak, putem telefonskog glasanja.

– Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine će, zajedno sa članovima Stalne komisije za efikasnost tužilaštava, 28. prosinca 2018. godine, u prostorijama Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske u Banjaluci, u 12:00 sati, održati sastanak sa glavnim republičkim javnim tužiteljem  Republičkog javnog tužiteljstva  Republike Srpske i glavnim okružnim javnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, s ciljem informiranja  o trenutnom radu ovih tužilaštava s posebnim akcentom na aktualna dešavanja vezano za predmet “Dragičević”.

Podsjećamo, slučaj ubojstva mladića Davida Dragičevića nije rasvijetljen punih devet mjeseci. Njegov otac Davor Dragičević i majka Suzana Radanović svakodnevno mirnim protestima traže da se otkriju počinioci, optužujući i sami vrh Policije RS-a da je umiješana u prikrivanje ubojstva.

U srijedu je na Trgu Krajine uhapšen Davor Dragičević, a privedeni su i Suzana Radanović i članovi grupe Pravda za Davida kao i neki istaknuti političari opozicije. Slike hapšenja i nasilja policije RS-a nad građanima među kojima je bilo i djece, koji su došli podržati porodicu Dragičević obišle su cijeli svijet. Svjetski mediji objavili su vijest o hapšenju oca koji traži istinu o smrti sina.

Obitelj  Dragičević već mjesecima zahtijeva da slučaj preuzme Tužiteljstvo BiH, kao što je to uradilo i u slučaju Dženan Memić koji je ubijen u Sarajevu u februaru 2016. godine i čija smrt nije rasvijetljena skoro tri pune godine. Mladićev otac Muriz Memić početkom sedmice počeo je sa davanjem iskaza u Tužilaštvu BiH o saznanjima u vezi ubojstva sina Dženana.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI