fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

‘Tko o čemu ku*va (Mektić) o poštenju!

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba

Austrijski kancelar Sebastian Kurz podnio je ostavku usred istrage o podmićivanju. Predložio je ministra vanjskih poslova za svog nasljednika.

Za što je Kurz optužen?

Kurz i njegovi najbliži suradnici osumnjičeni su da su novcem poreznih obveznika plaćali medijima da objavljuju pozitivne članke o njemu i stranci, objavili su u srijedu tužitelji. Pozadina krize je istraga koju je državno odvjetništvo za gospodarski kriminal pokrenulo protiv Kurza i još nekoliko istaknutih članova OeVP-a. Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili porezni novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka. Austrijski kancelar je odbacio optužbe.

Protiv Kurza se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibiza skandala u jeku kojeg je u proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurz je odbacio krivnju.

Na svome Twitter nalogu cijelu je situaciju oko ostavke Kurza komentirao Dragan Mektić, državni zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine: „Jebote Milana Tegeltiju uhvatili ne znam ni koliko puta u korupciji pa jedva ode a kod ovog postoji samo sumnja na korupciju i on podnese ostavku. Ludi li su ovi Austrijanci“ – napisao je Mektić, a prenijelo Oslobođenje!

U narodu bi se reklo, „‘ko o čemu ku*va o poštenju“!

I dok drugima prebacuje korupciju, Dragan Mektić optužen je  od strane Tužiteljstva Bosne i Hercegovine kod Suda BiH za visoku korupciju. Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, tužiteljica Vedrana Mijović, podigao je optužnicu protiv Dragana Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garaplije. Optužnica se odnosi na kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti i pomaganje u izvršenju kaznenih djela.

Nakon istrage, koju je Tužiteljstvo BiH provelo nakon dostavljene prijave Federalne uprave policije (FUP) FBiH, o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu sigurnosti BiH, podignuta je optužnica protiv četiri osobe, koje se terete da su u saučesništvu počinile kaznena djela i to:  Optuženi Mektić Dragan i Agić Samir produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 3. KZ BiH, optuženi Golijanin Igor produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 2. KZ BiH i optuženi Garaplija Edin produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 3. a u svezi sa člankom 31 KZ BiH.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zlouporabom položaja i ovlasti počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zlouporabe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, a koji je financiran od strane delegacije Europske unije u BiH a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Optuženi se terete za zlouporabe položaja ili ovlasti i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta- odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM.  Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem  140 materijalnih dokaza, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. Sud BiH potvrdio je optužnicu i ovaj proces je u toku.

Pored navedenog protiv Mektića je još jedna istraga u toku. Tužilaštvo BiH, tužitelj Oleg Čavka, tijekom mjeseca aprila 2019. godine, naredilo je sprovođenje istrage protiv tada ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića. Istraga je još uvijek u toku.

Tada su iz Tužiteljstva BiH saopćili, da je „U skladu sa ranijom informacijom, da će javnost biti obaviještena o aktivnostima Tužilaštva BiH nakon informacije od 3. aprila 2019. godine, Tužilaštvo BiH informiše javnost da je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Dragana Mektića“ –  saopšteno je iz Tužilaštva BiH. Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu Tužilaštvo BiH došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlašćenja, odavanje tajnih podataka te davanje lažnog iskaza.

Naime, iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnova sumnje da je navedeni Dragan Mektić kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obavezan da čuva tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlašćenja za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te dao lažan iskaz u Tužilaštvu BiH, što je prouzrokovalo teške posljedice za bezbjednost, vladavinu prava i ugled BiH – saopćeno je tada iz Tužilaštva BiH.

Zaključili su da će u toku istrage biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti i da će predmet u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti. Podsjećamo, istraga protiv Mektića je otvorena zbog odavanja informacija iz afere “Selefije”. Ova istraga još nije okončana i u toku je.

Nadalje, prije nekoliko mjeseci, Federalna uprava policije (FUP) prijavila je ponovno Tužilaštvu BiH Dragana Mektića, bivšeg ministra bezbjednosti BiH, Igora Golijanina, koji je bio šef Mektićevog kabineta, Slavka Bojića, direktora kompanije MMSCODE, te ovu banjalučku firmu, zbog sumnje da su malverzacijama pri nabavci opreme za Graničnu policiju BiH oštetili budžet BiH za blizu 1,68 miliona KM.

Na Tužiteljstvu BiH u krivičnom predmetu broj: T20 0 KTK 0015919 18, aktivna je još jedna istraga protiv Mektića, koja ga tereti za koruptivna kaznena djela!

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});