fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Tužiteljstvo KS bez dokaza u ponovljenom postupku pred Kantonalnim sudom u Sarajevu protiv Ade Balijagić!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

SARAJEVO -" Dana 11. 06. 2018. godine u 13 sati održan je početak glavnog pretresa u ponovljenom postupku pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u predmetu optuženog Balijagić Ade na kojem je Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo i pored uputa Vrhovnog suda FBiH koje je posebne istražne radnje proglasilo nezakonitim, čitalo neizmijenjenu optužnicu u odnosu na optuženog Balijagić Adu, te je predložilo da se u ponovljenom postupku dokazi u ranijem postupku čitaju. Obrana se protivila čitanjem iskaza svjedoka i inzistirala je na neposrednom saslušanju svjedoka u sudnici obzirom, da je odbrani bilo uskraćeno pravo da ispituje svjedoke na odlučne činjenice te joj je bilo uskraćeno da suočava svjedoke kako bi se pred sudom utvrdila istina.

Obrana je u uvodnim izlaganjima predložila Tužiteljstvu KS da odustane od optužbe obzirom da su jedini svjedoci u postupku osuđivani narkodileri i narkomani Glavaš Nebojša i Žigović Eldan, a da su njihovi iskazi proturiječni sami sebi, međusobno i materijalnim dokazima u spisu, te da je istinitost njihovih iskaza apsolutno dovedena u pitanje svjedočenjem uzornih građana, neosuđivanih lica i to iskazom Omerović Omera, Hećimović Bakira, Mujanović Fahrije, Pejić Alenke i Muratović Bilala.

U tom pogledu se obrana pozvala na prijedlog dopredsjednice VSTV-a BiH Ružice Jukić u kojima je predložila tužiteljima da obustave postupke zasnovane na lažnim iskazima. Sud je naložio neposredno saslušanje svjedoka u sudnici te je nastavak glavnog pretresa zakazan za dan 29. 06. 2018. godine na kojem će biti saslušani inspektori MUP-a KS Selak Amer i Klino Suljo, koji su za lažno prijavljivanje i svjedočenje Žigović Eldanu dali novac, a Glavaš Nebojši odlagali izdržavanje kazne zatvora“ – izjavila je za Dnevno.ba odvjetnica Belma Balijagić Džuho.

Podsjećanja radi, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj 07. 11. 2017. godine, donio Rješenje, broj: 09 0 K 024169 17 KŽ 18, kojim je ukinuo prvostupanjsku presudu Kantonalnog suda u Sarajevu, kojom je Balijagić Ado bio osuđen na tri godine zatvora, sve dokaze Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo oglasio nezakonitim (Posebne istražne radnje – PIR), naložio, da se Balijagić Ado odmah pusti na slobodu, i da se istom Balijagić Adi u ponovljenom postupku sudi pred potpuno izmijenjenim vijećem, zato što je utvrđena pristrasnost prošlog sudećeg vijeća, kojim je predsjedavao Husein Delalić.

S obzirom na činjenicu, da je Vrhovni sud F BiH proglasio sve Posebne istražne radnje nezakonitim, koje su rađene na prijedlog Tužiteljstva Kantona Sarajevo, a po Naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, u ponovljenom suđenju, Kantonalni sud u Sarajevu, odnosno sudsko vijeće, kojem predsjeda Igor Todorović, mora se pridržavati ove upute!

„Dakle, tužitelj je išao sa zahtjevom za provođenje posebnih istražnih radnji bez obrazloženja zašto se na drugi način ne bi moglo doći do dokaza, a onda sudija Jasenko Ružić kao sudija sa dugogodišnjim iskustvom donosi frapantnu naredbu koja nema ni status lica prema kojima se provode posebne istražne radnje, izdaje naredbu o provođenju posebnih istražnih radnji iz čl.130.st.2 tačka a) ZKP-a FBiH protiv Balijagić Faruka, Balijagić Ade i Žigović Eldana (koji je prijavitelj djela) te donosi naredbu o provođenju posebnih istražnih radnji iz čl.130.st.2 tačka d) ZKP-a FBiH prema Žigović Eldanu. Dakle, ovakvom protuzakonitom naredbom ne samo da nije utvrdio od telekom operatera koji broj lica protiv kojih se provode posebne istražne radnje koriste, nego nije ni utvrdio ko su osumnjičeni niti ko je prijavitelj, a pogotovu nije obrazložio zbog čega se na drugi način nisu mogle vršiti posebne istražne radnje“ – također je izjavila odvjetnica Belma Balijagić Džuho za Dnevno.ba.

Dakle, Jasenko Ružić je zloupotrebljavajući svoja ovlaštenja, iako je znao zakonske propise izdao naredbu protivnu ZKP-u FBiH pa je još gore pored prisluškivanja telefona za lice koje ne postoje osnovi sumnje, da je počinio kazneno djelo izdao naredbu za tajno praćenje i tehničko snimanje osoba, transportnih sredstava i predmeta koji stoje u vezi sa njima izdao za lice za koje ne postoje osnovi sumnje, da je počinio kazneno djelo i to za Žigović Eldana koji je prijavitelj navodnog kaznenog djela. Pored ovako nezakonite naredbe Jasenko Ružić je u cilju nanošenja štete prijavljenima još dozvolio da se na osnovu protuzakonitog dokaza dobijenog posebnim istražnim radnjama iz člana 130.st.2 tačka d) koje glase na ime Žigović Eldana koriste kao dokaz za određivanje mjere pritvora za Balijagić Faruka i Adu, dakle, u odnosu na lica na koja se naredba uopće ne odnosi.

„Upravo, sve ove nezakonitosti je utvrdio Vrhovni sud FBiH u Rješenju, pa je iz tog razloga dokaze proglasio protuzakonitim, ali samo u odnosu na Balijagić Faruka i Adu, što apsolutno ne abolira Ružić Jasenka i ostale od kaznene odgovornosti već štoviše potkrepljuje navode da su isti sa umišljajem počinili kaznena djela. Nadalje, odluka Ustavnog suda BiH broj AP-4531/15 od 08. 12. 2015. godine samo potkrjepljuje navode svjesnog kršenja Zakona od strane sudije“ – zaključuje odvjetnica Belma Balijagić Džuho.

Sama činjenica da su inspektori MUP-a KS lažno svjedočili pred sudom ukazuje na činjenicu da su imali motiv i da su protuzakonito postupali, te činjenica da tužilaštvo i sud koji su bili svjedoci očevici nisu podnijeli prijavu za lažno svjedočenje u smislu člana 258. ZKP-a F BiH, govori o njihovoj međusobnoj povezanosti. Uskraćivanje obrani suočavanja pripadnika MUP-a KS sa rezulatatima PIR-a, kao i uskraćivanje sučeljavanja svjedoka govori o dovoljnoj motiviranosti za pristrasno i nezakonito suđenje i montiranu optužnicu.

Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, a čiji je konačni tumač Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, kojemu pripada najviša upravno – zakonodavna vlast, zajamčeno je pravo svakom građaninu, na brzo, korektno, pošteno, pravedno, nepristrasno i fer suđenje, što u konkretnom slučaju u odnosu na gore navedeno nije optuženom Balijagić Adi bilo omogućeno od strane suca Delalić Huseina, slijedom čega je Vrhovni sud F BiH i naložio, da se u ponovljenom suđenju Balijagić Adi sudi pred potpuno izmjenjenim vijećem. Hoće li konačno jednom reagirati Visoki predstavnik na mnoge zloupotrebe u bh. pravosuđu, ostaje samo da čekamo!

Inače, povijest nepamti, kada je Vrhovni sud F BiH donio ovakvo Rješenje, ali i ovo je činjenica, koja samo pokazuje, bahatost i neodgovornost sudaca u kaznenim postupcima, koji grubo krše načelo iz člana 15. ZKP-a F BiH, koji jasno propisuje, da Sud mora s jednakom pažnjom omogućiti jednakost stranaka u postupku!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});