googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

U HERCEGOVINI DOGOVORENA KOALICIJA SDA I HDZ: Špago na čelu Skupštine, Herceg premijer

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Pregovori kantonalnih organizacija HDZ-a BiH i SDA u HNŽ-a nastavljeni su današnjim sastankom u prostorijama SDA.

Razgovarano je o brojnim temama koje se tiču budućeg djelovanja većine u ovom kantonu, a akcenat je bio na izboru predsjedavajućeg Skupštine i mandatara.

Dragan Čović je još jučer najavio da će mandatar biti dosadašnji premijer Nevenko Herceg, dok je danas dogovoreno da i predsjedavajući Skupštine u narednom mandatnom periodu bude Šerif Špago.

SDA je ovog puta kolegama iz HDZ-a ustupila, kako su naveli, programski osvrt o tome kako vide buduću vlast. U narednim danima materijali će se detaljno “češljati“, nakon čega se započeti rad na izradi zajedničkih programskih odrednica, koje će biti sastavni dio budućeg djelovanja, najavio je predsjednik SDA u ovom kantonu Edin Mušić.

– Imamo želju da ovaj kanton bude jedna od najrazvijenijih regija i mjesto u kojem ćemo nastojati podići kvalitet življenja. Ujedno želimo raditi na definisanju cjelokupnog rukovodstva Skupštine i svih radnih tijela. Nakon toga ćemo razgovarati oko strukture Vlade. Mislim da smo napravili značajan iskorak i da uskoro ćemo dati ovlaštenja nakon sjednica organa za sazivanje Skupštine i imenovanja mandatara i izbora predsjedavajućeg. To će biti gospoda Nevenko Herceg i Šerif Špago, rekao je Mušić.

Današnji sastanak i predsjedik KO HDZ-a HNK-a Ljubo Bešlić ocijenio je naprednim. Najavio je da će se na prvoj narednoj sjednici Skupštine imenovati mandatar i predsjedavajući Skupštine.

– Važno je da smo danas dobili dokument od kolega iz SDA, koji imaju svoju viziju razvoja županije. Taj i naš dokument koji je ranije ustupljen kolegama iz SDA bit će temelj za izradu platforme nove Vlade. Ja sam optimista i ako budemo radili kao danas, relativno brzo ćemo imati i Vladu. Nemojte očekivati da to bude za mjesec, jer vidite koliko stvari treba uraditi. Što se tiče saradnje dviju stranaka, godinama radimo zajedno i dobro se poznajemo. Imamo i sporna pitanja, ali i mnogo zajedničkih stvari. Mislim da smo u prethodnom sazivu napravili veliki pomak. Moram priznati da smo mogli i više. U narednom periodu ćemo nastojati uraditi više, kazao je.

Na pitanje novinara oko imenovanja zamjenika predsjedavajućeg Skupštine iz reda srpskog naroda, Bešlić je konstatovao:

– Mislim da će se uskoro izabrati i dopredsjedavajući Skupštine iz reda srpskog naroda. SDP je obznanio da ne želi učestvovati u vlasti i ne bi bilo primjereno da imaju dopredsjednika Skupštine. Na neki način sami su sebe isključili iz te priče. Mislim da je sasvim normalno i legitmno da mi imenujemo dopredsjedavajuću, rekao je, te napomenuo da danas nije razgovarano o raspodjeli resora.

Temom sastanka nije bilo ni eventualno učešće nekih drugih stranaka unutar skupštinske većine. Predstavnike medija interesovalo je i postoji li mogućnost da na koncu “sve propadne“, a Bešlić je kazao:

– Sve se može desiti. Morate znati da i u HDZ-u i SDA slijede unutarstranački izbori. Vlada po zakonu ne poznaje termin tehnički. Vlada radi u punom sastavu. Želimo da imamo korektne odnose i da se region razvija. Mislimo da ovaj region ima velike mogućnosti da popravi socijalnu sliku stanovništva i da mnoge stvari riješi na zadovoljstvo građana. Ako se dese unutarstranačke promjene, imat ćemo možda druge pregovarače. Moramo biti oprezni i ne smijemo davati rokove.

 

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});