fbpx
Foto: Fena

U HNŽ-u potpisani prvi ugovori o kupoprodaji nekretnina za branitelje i njihove obitelji

Autor: Fena

Nakon višegodišnjih aktivnosti u iznalaženju zakonske podloge Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a potpisalo je prve ugovore o kupoprodaji nekretnina sa korisnicima stanova iz kategorije obitelji poginulih i RVI, čime je uklonjena pravna nesigurnost dosadašnjih korisnika stanova.

Naime, dodijeljeni stanovi za korištenje braniteljskoj populaciji, koji su građeni od 2006. te dodijeljeni na korištenje 2010. godine, a riječ je o objektu Orca, bili su pod pravnom zaprekom u prenošenju nekretnina na korisnike.

Pravni temelj je, kako navode iz Ministarstva, definiran donošenjem Zakona u 2018. godini i Pravilnika o ostvarivanju prava o stambenom zbrinjavanju, kojim se stekla mogućnost za prodaju stanova braniteljima po povoljnim uvjetima.

U pripremi ovih radnji izrađen je Elaborat sa obračunom novonastale vrijednosti za upis stanova Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a u Glavnu knjigu stalnih sredstava koja se vodi u županijskom Ministarstvu financija. Po zaprimljenim zahtjevima sa tehnički ispunjenim uvjetima, uz notarsku obradu, ugovori su upućeni na suglasnost pravobranitelju i Vladi HNŽ.

Odlukom Vlade HNŽ-a na sjednici 29. prosinca 2021. godine dana je suglasnost na potpisivanje ugovora sa korisnicima o kupoprodaji devet stanova u vlasništvu Ministarstva za pitanja branitelja, što je učinjeno 31. prosinca uz novogodišnju čestitku, te je riješena prva grupa zahtjeva branitelja koji su stekli uvjete i otklonjena pravna nesigurnost u kojoj su se nalazili posljednjih deset godina, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a ističu kako kontinuirano rade na rješavanju još 43 pristigla zahtjeva korisnika stanova objekta Orka.

“Također, radi se na pripremi pravne podloge za rješavanje 30 stanova u zgradi JOT i deset pojedinačnih stanova u drugim zgradama u Mostaru dodijeljenih na korištenje braniteljskoj kategoriji. Tim se stvaraju uvjeti za potpisivanje sljedeće grupe ugovora o kupoprodaji nekretnina i konačno uklanjanja pravne nesigurnosti dosadašnjih korisnika stanova”, stoji u priopćenju.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI