fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

U SJENI ZASTAVE: Republika Srpska pravi vlastito ministarstvo vanjskih poslova

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - Među nadležnostima novoosnovanog Ministarstva za europske integracije i međunarodne odnose Republike Srpske - navedena je suradnja s drugim državama, te „prekogranična suradnja“. Prema Ustavu BIH, vanjski poslovi su isključiva nadležnost države, a ne entiteta.

Narodna skupština Republike Srpske krajem prošlog tjedna usvojila je Zakon kojim je osnovano entitetsko Ministarstvo za europske integracije i međunarodne odnose.

Radi se o direktnom kršenju Ustava BiH, suglasni su pravni eksperti koje je Žurnal kontaktirao. Tvrde da se osnivanjem ovog Ministarstva, faktički, vanjski poslovi sa državog nivoa prebacuju na entitetski.

Prema članu III Ustava BiH, vanjska politika je prva nadležnost institucija Bosne i Hercegovine. Istim čanom regulirana je i nadležnost entiteta.

„Entiteti imaju pravo da uspostavljaju posebne paralelne odnose sa susjednim državama u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH“, navedeno je u Ustavu BiH.

Ovo, dakle, znači da entiteti, bez suglasnosti BiH, mogu uspostavljati isključivo „regionalnu suradnju“, a ne suradnju s Europskom unijom ili drugim državama. Međutim, prema Zakonu o republičkoj upravi Republike Srpske koji je usvojen prošlog tjedna, predviđena je direktna sauradnja „predstavnika entiteta s institucijama Europske unije.

„Ministarstvo za europske integracije i međunarodnu suradnju obavlja upravne i druge stručne poslove koji se odnose na … ostvarivanje i koordinaciju suradnje s drugim tijelima u BiH, te institucijama, organima i tijelima Europske unije, njenim državama članicama, državama kandidatima i potencijalnim kandidatima u procesu pridruživanja i pristupanja Europskoj uniji“, piše u nedavno usvojenom Zakonu o republičkoj upravi RS-a.

To znači da je predviđeno da Ministarstvo za europske integracije i međunarodnu suradnju Republike Srpske planira ostvarivati suradnju i koordinaciju s drugim državama, a ne sa regijama, kako je to predviđeno Ustavom BiH, prema kojem Institucije BiH imaju isključivu nadležnost za vanjsku politiku.

Osim ovoga, Zakonom je predviđeno i „ostvarivanje koordinacije republičkih organa uprave u sprovođenju aktivnosti iz oblasti europskih integracija u skladu s republičkim propisima“. Propisi Bosne i Hercegovine, koja je nadležna za vanjsku politiku, nigdje se ne pominju, navodi Žurnal info.

Među nadležnostima novoosnovanog Ministarstva za europske integracije i međunarodnu suradnju navedeno je i „poticanje razvoja i unapređivanja prekogranične suradnje“. Prekogranična suradnja, naravno, spada u domenu vanjskih poslova, a to je, prema članu III Ustava Bosne i Hercegovine prva nadležnost države, a ne entiteta.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});