fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Goran Mehkek/Cropix

Ustavni sud odlučio: Milanović ne može biti kandidat na izborima dok je predsjednik

Autor: Dnevno.ba/Hina

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je u ponedjeljak predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

“Ustavni sud je na sjednici razmotrio izjavu predsjednika Republike da će se kandidirati kao neovisni kandidat na listi SDP-a, kao i njegovu objavu na Facebooku da neće dati ostavku. Ustavni sud dužan je pravodobno upozoriti sva tijela koja na bilo koji način djeluju u izbornom procesu kao i sve sudionike da odluke moraju biti u skladu s temeljim vrednotama RH. Članak 96 propisuje da predsjednik ne može obavljati bilo koju drugu javnu ili preofesionalnu dužnost te da nakon izbora podnosi ostavku na članstvo u političkoj stranci. Dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u aktivnostima bilo koje stranke što isključuje mogućnost da predsjednik bude kandidat”, rekao je Šeparović.

Ako se, polazeći od njegovih izjava, predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora. Izbori za novog Predsjednika Republike moraju se održati u roku od 60 dana od dana preuzimanja dužnosti privremenog predsjednika Republike.

U slučaju ostavke Predsjednika Republike i preuzimanja dužnosti privremenog predsjednika Republike, privremeni predsjednik Republike ne može istodobno, uz obnašanje te dužnosti, biti i kandidat za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Ustavni sud također podsjeća da odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji. Svako djelovanje odnosno ponašanje Predsjednika Republike Hrvatske protivno navedenim ustavnim zabranama i zahtjevima suprotno je Ustavu.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Dvoje sudaca protiv

“Ustavni sud poziva predsjednika Republike Hrvatske i političku stranku SDP da sukladno ovom upozorenu odmah prestanu s aktivnostima koje su suprotne ustavu, a Državno izborno povjerenstvo da osigura održavanje izbornog procesa u skladu sa zakonom i ustavom. Od 11 sudaca koji su glasovali, devet sudaca je glasovalo za ovu odluku, dok je dvoje sudaca bilo protiv, Andrej Abramović i Ingrid Antičević Marinović”, objavio je Šeparović.

To dakle isključuje bilo kakvu mogućnost da Predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji, zaključio je Ustavni sud.

Dodaju da je Milanovićevo kandidiranje dok obnaša dužnost predsjednika, na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te isticanje njega kao kandidata za predsjednika vlade ili neku drugu dužnost, nespojivo s njegovim ustavnim položajem i ovlastima te načelom diobe vlasti.

Čović: Bojim se da ćemo teško promijeniti i zarez u Ustavu BiH

Tko će biti predsjednik

“Ovo je nekoliko rečenica u Ustavu koje neki ljudi tumače kao da su uprava za zatvorski sustav. Ja to vidim drugačije. Čovjek koji je pisao Ustav 90-e, Kruno Olujić to vidi kao i ja. Neki drugi to vide drugačije”, rekao je Milanović.Na pitanje hoće li se povući s liste SDP-a ako Ustavni sud donese odluku da kao predsjednik države ne može biti na listi Milanović je odgovorio potvrdno.

“Da. I kao građanin ću doći s većinom potpisa osobi koja će u tom trenutku obnašati funkciju predsjednika Sabora. To neće biti Gordan Jandroković, nego novoizabrani šef Sabora”. Milanović je ponovio i da će ostati kandidat za premijera bez obzira na to hoće li ostati na listi SDP-a.

Čović: Bojim se da ćemo teško promijeniti i zarez u Ustavu BiH

Autor: Dnevno.ba/Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});