fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
FOTO: Mili Marušić

VIDEO (FOTO): Iz Sjevernog logora upućene jake poruke prema Sjevernoj Koreji, pardon Vladi HNŽ-a

Autor: D. Ivanković

MOSTAR - Vlasti Hercegovačko-neretvanske Županije u sve većoj mjeri glume službeni Pjongjang, pa su tako 2014. godine donijeli Zakon po kojem se prosvjedi u Mostaru mogu održavati samo na dvije lokacije u ovom gradu, a to su SC "Kantarevac", te Sjeverni logor. Upravo na ovoj potonjoj lokaciji danas je održan prosvjedni skup pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, zapravo policajaca i policijskih službenika, a prema slobodnoj procjeni okupilo ih se oko 250.

Na prosvjedu kojeg je organizirao Sindikat policije HNŽ-a se moglo se čuti kako je glavni razlog okupljanja činjenica da Vlada HNŽ-a već godinama ne isplaćuje zaostala potraživanja prema pripadnicima MUP-a, točnije ne poštuje sudske presude koje su policajci i službenici dobili u svoju korist za neisplaćena dugovanja prema njima.

Optužili su vlasti i da ona potraživanja koja se isplaćuju ne obavljaju po zakonu i redoslijedu, pa se događa da se nekima isplate dugovanja po presudama starim dvije godine, a ne isplate onima čije su presude stare i po 10 godina!

“Mi ovdje nismo došli da rušimo vlast i vladu, nego tražimo od njih da poštuju zakon”, poručio je uz ostalo predsjednik Sindikata policije HNŽ-a, Kemal Đono.

“Ne valjate danas, a valjali ste 7. veljače” – rekao je uz ostalo u svom obraćanju okupljenima predsjednik Unije sindikata policije u Federaciji BiH, Muamer Bajraktarević, aludirajući na građanske prosvjede iz veljače 2014. godine.

Podršku policajcima i policijskim službenicima pružili su i sindikati srednjih škola koje rade po federalnom planu i programu, Savez samostalnih sindikata HNŽ-a, policijski sindikat Kantona Sarajevo, te Sindikat policije FBiH.

Kritizirana je i odluka vlasti – podsjetimo, donesena nakon prosvjeda iz 2014. godine da se prosvjedi mogu održavati jedino u Sjevernom logoru i na Kantarevcu, a ne ispred zgrada institucija vlasti.

Sa skupa je zatraženo da se što prije uspostavi socijalni dijalog sa vlastima, zatim Ekonomsko-socijalno vijeće u kojem će sindikati biti ravnopravan partner, a najavljeni su novi prosvjedi, pa i generalni štrajk policije ako se vlast ogluši o zahtjeve.

Autor: D. Ivanković
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});