googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDEO: Nećete nas prevariti Jasmine Imamoviću i ostali “stručnjaci”!?

Autor: Anto Šimić Čiko

BUKINJE/TUZLA - Povodom sve učestalijeg opravdanog izražavanja nezadovoljstva građana iz neposrednog okruženja Termoelektrane (TE) Tuzla netransparentnim ulaganjima namjenski izdvojenih sredstava za zaštitu okoliša predviđenih potpisanim sporazumom prijateljskog okruženja, koja nezakonitim odlukama krši „gradska“ Uprava Tuzla na čelu s „gradonačelnikom“ Jasminom Imamovićem i predsjedavajućim „gradskog“ Vijeća Tuzla Aleksandrom Vujadinovićem usmjeravajući ih u nepredviđene namjene, zbog čega je direktor TE Tuzla Izet Džananović uputio otvoreno pismo 10.08.2017. godine naslovljeno na ime „gradonačelnika“ Jasmina Imamovića i predsjedavajućeg „gradskog“ Vijeća Tuzla prof.dr.sc. Aleksandra Vujedinovića u kojemu između ostaloga stoji:

„Veoma bitan aspekt poslovanja kojim se rukovodi TE Tuzla je zaštita okoliša i unapređenje odnosa s lokalnom zajednicom, prvenstveno u neposrednom okruženju Termoelektrane.

Rezultati u oblasti unapređenja procesa sa stanovišta unapređenja negativnog utjecaja na okolinu su evidentni, a TE je sačinila plan aktivnosti čijom realizacijom će u narednom periodu tehnološki procesi biti usklađeni sa standardima i direktivama EU o zaštiti okoline i razvoja visoke svijesti o očuvanju životne sredine.

Unapređenje odnosa s lokalnom zajednicom je jedan od strateških ciljeva TE Tuzla i u prethodnom periodu je mnogo puta pokazano da prijateljsko okruženje TE Tuzla i okoline daje najbolje ukupne rezultate, kada je mnogo aktivnosti i projekata zajednički realizirano zahvaljujući usvajanju Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenih radom TE, čime su stvorene pretpostavke za rješavanje nagomilanih problema iz prošlosti, kao i svih drugih projekata koji su od posebnog interesa lokalne zajednice u neposrednom okruženju TE Tuzla.

Dalje, TE Tuzla u cijelosti provodi odredbe Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenih radom TE i, po tom osnovu je u proračun „grada“ Tuzla uplatila:

U 2015. godini 5.247.118,60 KM, u 2016. godini 5.547.153,70 KM i zaključno sa srpnjom 2017. godine 1.923.729,08 KM, odnosno, ukupno je uplaćeno 12.718.064,38 KM.

Cijeneći da su navedena sredstva više nego dovoljna za ublažavanje posljedica rada TE Tuzla i unapređenje uvjeta za život u neposrednom okruženju TE da se dio predviđenih sredstava koje TE Tuzla uplaćuje u proračun „grada“ Tuzla za razvoj lokalne infrastrukture i podrška radu sportskih, kulturnih, obrazovnih institucija i udruženja Mjesnih zajednica (MZ) u neposrednom okruženju TE izdvaja u namjenske svrhe bio bi pravi put za razvijanje povjerenja i prijateljskog okruženja Termoelektrane Tuzla i lokalnog stanovništva, kao i poboljšanja uvjeta života da ih „gradska“ Uprava ne rasipa i ulaže u sve drugo, samo ne u što su predviđena.

U cilju rasvjetljavanja nastalog slučaja, stručni tim TE Tuzla je obišao naselja neposrednog okruženja TE kada je konstatirano:

„Devastirane prometnice iskopom rovova za polaganje toplovodnih instalacija, zatim, ako na nekoj prometnici i postoji asfalt nije izveden postojećim propisima, te, kanali zatrpani, oštećena ranije izgrađena fekalna kanalizacija zbog čega fekalije nekontrolirano teku prometnicama, vidna su oštećenja ogradnih, obložnih i potpornih zidova, kao i niz drugih propusta, što se da zaključiti da su sva navedena oštećenja nastala tijekom realizacije Projekta toplifikacije naselja financirana sredstvima prikupljenih prema Zakonu o izdvajanju i usmjeravanju prihoda poduzeća ostvarenih radom TE“.

tetuzla1-20082017

Glede gore navedenih stavki Termoelektrana Tuzla traži da:

Gradske službe nadležne za pitanje MZ-a, prilikom utroška proračunskih sredstava prikupljenih prema Zakonu o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenih radom TE prioritet daju ulaganjima u MZ-e u neposrednom okruženju Termoelektrane Tuzla, te, da se hitno saniraju oštećenja na lokalnim putovima, a posebno put kroz naselje Divkovići u MZ Bukinje i time omogući nesmetano korištenje puta lokalnom stanovništvu i uposlenima TE Tuzla.

Javnost, pogotovo mještani iz okruženja TE Tuzla nestrpljivo iščekuju reakciju prozvane Uprave Tuzla (Jasmina Imamovića i Aleksandra Vujadinovića) na upućeni dopis od strane Termoelektrane Tuzla koji su sve dosadašnje njihove prijedloge, apele i vapaje zanemarivali mlateći praznu slamu obasipajući ih lažnim obećanjima, kada ni menadžment TE Tuzla na čelu s direktorom Izetom Džananovićem nije bio ništa transparentnij glede suradnje s lokalnim stanovništvom i ne ispunjavanja potpisanih obveza iz Prijateljskog okruženja s lokalnom zajednicom.

Građani Divkovića i ostalih naselja iz neposrednog okruženja s TE Tuzla sumnjičavo gledaju na dopis menadžmenta TE Tuzla „gradskoj“ Upravi Tuzla naslovljenog na „gradonačelnika“ Jasmina Imamovića i predsjedavajućeg „gradskog“ Vijeća Tuzla Aleksandra Vujadinovića iznesenim stanjem perspektive i odnosa s okruženjem, iz kojega izvlače zaključak da je u ovom slučaju TE Tuzla bitno osigurati prohodnost prometnice za djelatnike TE Tuzla i njihove kooperante kako bi i dalje nastavili nezakonite radnje na odlagalištu šljake Divkovići I i Divkovići II na štetu građana iz neposrednog okruženja, što im sigurno neće uspjeti. Kategorični su građani ugroženih područja.

“Nećete nas prevariti” – poručuju građani Divkovića i ostalih naselja iz neposrednog okruženja s TE Tuzla.

Autor: Anto Šimić Čiko
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});