VIDEO: Pripadnici SIPA-e Čerkez i Šahinpašić, zbog korupcije završili u Dnevniku!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Posljednjih mjeseci, Tužilaštvo BiH formiralo je predmete i pokrenulo ili obnovilo istrage protiv najmanje deset zvaničnika iz bh. bezbjednosnog sektora, i institucija za sprovođenje zakona. Širok je spektar inkriminisanih radnji, koje su im stavljene na teret - od krivotvorenja diploma i drugih dokumenata, nezakonitog presretanja komunikacija, miješanja u istrage, dvostrukog identiteta...pa do ratnih zločina.

Kriminalom i korupcijom protiv “kriminala i korupcije” postala je, čini se omiljena “disciplina” bh. bezbjednjaka! Na vrhu piramide ministar – Selmo Cikotić. Tragovi mu premreženi u dosijeima tužilaca. Osim već, poznatih istraga – obnovljene, ratne zbog zločina nad bugojanskim Hrvatima i mirnodopske, kao ministar odbrane, zbog nezakonitog “prekrajanja” ugovora o kupoprodaji viška naoružanja, odnedavno je “glavna uloga” još jedne.

Iako nema operativne nadležnosti, tražio je “svestrani” Cikotić da mu sve bh. policijske agencije dostavljaju korenspondenciju sa Tužilaštvom u predmetu “Kupovina diploma”. No, dobio je krivičnu prijavu – zbog ometanja tužilačkih istraga!

Saslušavan je Cikotić, prije koju sedmicu i u predmetu sumnjivi “Američki univerzitet”! Ovaj put kao svjedok i navodni profesor, koji se u “prekobrojnoj” grupi od čak pet vlasnika indeksa kojima je navodno “predavao”, ne sjeća “studenta” Osmana Mehmedagića. No ne mari što ga se ne sjećaju ni profesori a ni studenti, kada je Mehmedagić postao vlasnikom više poništenih i neponištenih diploma pa i sumnjive američke “fabrike”.

– Raduje aktivnost Tužilaštva BiH koje je već drugu istragu pokrenulo protiv direktora OBA i time dalo do znanja da se u BiH više, bar što se tiče Tužilaštva, neće tolerisati bahato nezakonito ponašanje bilo koga, pa makar on bio direktor tajne službe – rekao je dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić.

Za koruptivne radnje u SIPI, Tužilaštvu bi moglo i da nedostaje tužilačkog kadra. Prvi na spisku, načelnik kriminalističko- istražnog odjeljenja Vahidin Šahinpašić. Istraga je otvorena, potvrđeno je prije koji dan, zbog većeg broja krivičnih djela – neovlašteno prisluškivanje, zvučno i optičko snimanje, odavanje tajnih podataka, krivotvorenje službenih isprava. Bolje upućeni kazuju kako je Vahidin kontaktirao postupajućeg tužioca “da se dogovore”. Pod istragom je još jedan agencijski načelnik, i bivši inspektor Federalnog MUP-a Slađenko Čerkez, kojem su koruptivne radnje pripisivane još iz vremena istrage za ubistvo Јoze Leutara. Potom Marko Pandža te još nekolicina inspektora SIPA za različita nedjela.

– SDA je zloupotrijebila proces integracije bezbjednosno-odbrambenog sektora. I jedina nije bila predmet ozbiljnijih provjera kadrova kada su ulazili u taj sektor. Dakle i sada tek vidimo da su to ljudi bez adekvatnih kvalifikacija, bez školske spreme, da su više oslonjeni na organizvani kriminal, nego što su oslonjeni na bezbjednost države – rekao je Dževad Galijašević stručnjak za bezbjednost.

Delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović ističe da to ukazuje da na pojedine pozicije posebno rukovodne pozicije, dolaze oni koji su podobni po političkim strankama a ne oni koji su sposobni i ne oni koji su profesionalni.

– To vodi unazad BiH – smatra Nović.

Bezbjednosni sektor ka ponoru, povukao je Cikotićev prethodnik Dragan Mektić. Za vrijeme ministrovanja zaradio je više od 10 prijava uglavnom za klevetu. I svaku do sada okončanu – izgubio je. Odnedavno i on je vlasnik još jednog krivičnog dosijea u Tužilaštvu. Uz onaj o sumnjivom utrošku doniranih sredstava Češke Republike, za šta suđenje već traje njemu i njegovom pomoćniku Samiru Agiću.

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI