VIDEO: Šefik Džaferović – BiH će biti odobreno 68 milijuna eura za zdravstvo i podršku ekonomiji

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Razgovarao sam s komesarom za proširenje Europske unije i obaviješten sam da će Bosni i Hercegovini biti odobrena dodatna novčana sredstva u iznosu od 28 milijuna eura za zdravstvo, kao i 40 milijuna namijenjenih za podršku ekonomiji, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, gostujući u Dnevniku 2 BHT1.

“U razgovoru s europskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem naglasio sam da nam najviše nedostaje medicinska oprema, prije svega su nam najpotrebniji respiratori, testeri i zaštitna sredstva. Obavijestit ćemo Europsku komisiju da ćemo pristati na njihovu pomoć”, potvrdio je Džaferović za BHRT.

Govoreći o tome da li su bh. vlasti pravovremeno reagirale na pojavu pandemije, Džaferović naglašava:

“Mogli smo i ranije poduzeti određene mjere, ali posmatrajući što se dešava u Europi možemo reći da se BiH za sada uspješno nosi s pandemijom. Mnoge mjere smo poduzeli mnogo prije drugih razvijenih zemalja u Eropi koje su sada pogođene pandemijom koronavirusa”, naveo je Džaferović.

On je naglasio važnost da se građani BiH ponašaju odgovorno u situaciji stanja prirodne nesreće.

“Pozivam bh. građane u inozemstvu da bez velike potrebe ne kreću na put u BiH, da ostanu gdje jesu i da prebrodimo zajedno teške trenutke jer bi time ugrozili i naše građane i sebe”, rekao je Džaferović i pozvao građane Bosne i Hercegovine da poštuju propisane mjere u vanrednoj situaciji.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI