fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VLADO KOLAK: Imamo društvo varanja umjesto da izgrađujemo društvo stvaranja!

Autor: Ljuba Đikić / Tomislavnews.com

TOMISLAVGRAD - Razloga za intervju s Vladom Kolakom, poduzetnikom iz Zagreba, a rodom iz duvanjskog sela Dobrića, ima mnogo, a neposredni povod je Svjetski dan turizma (jučer, 27. rujna) i Javna rasprava o uređenju prostora oko Buškog jezera koju je objavila Općina Tomislavgrad...

Naime, gospodin Kolak je direktor Dioničkog društva „Delminium“, utemeljenog prije desetak godina u Zidinama, u općini Tomislavgrad, sa zadatak potaknuti razvoj prostora ne samo oko Buškog jezera, nego cijelog područja općina Tomislavgrad i Livno, te privući investitore koji će ulagati u ovaj kraj, prije svega u turizam, za koji je ovaj buškoblatski kraj pravi raj.

Općinsko vijeće Tomislavgrada 2008. godine je usvojilo Programske osnove za uređenje prostora oko Buškog jezera, a prije dvije godine Dioničko društvo je izradilo Master plan uređenja prostora oko jezera, koji je također usvojilo OV Tomislavgrad.

Dioničko društvo „Delminium“ je najavljivalo velike investicije u izgradnju turističkih objekata na prostoru oko Buškog jezera, međutim, malo se toga, ili bolje reći gotovo ništa do neki dan, kada smo obilazili Buško jezero, nije uradilo-izgradilo. Gospodine Kolak, zašto se ništa od najavljivanog prije desetak godine nije uradilo, tko je odgovoran za to?

Odgovoran je ili kriv je, kao i obično-homo sapiens – čovjek koji je oblikovao društvo i institucije u kojem vlada kultura destrukcije, odnosno većina ljudi (osobito mladih) smatra da nema smisla živjeti, raditi i stvarati na prostorima gdje vjekovima žive Hrvati, te da smisao života treba tražiti u inozemstvu (da je to tako dokazuje cca 500 000 iseljenih). Dioničari „Delminiuma“ d.d., a ima ih iz Hrvatske, Njemačke, Amerike, Australije i BiH, vjerovali su da će u svom rodnom kraju, u koji su odmah po osnivanju položili cca 1 000 000 KM, biti dobrodošli, međutim, stvarnost je bila potpuno drugačija.

plantg1-l-01102017

Konkretizirajte probleme na koje je Dioničko društvo „Delminium“ nailazilo u želji ostvariti svoje projekte?

Evo, primjera radi: za registraciju dioničkog društva kojeg osnivaju i dioničari iz druge države bilo je potrebno dvije godine, za kupnju zemljišta za predviđene projekte na Buškom jezeru bilo je potrebno još dvije godine (dva puta je natječaj poništavan), za izradu i usvajanje Master plana razvoja turizma na svim razinama od općine do republike bilo je potrebno birokraciji 4 godine, pa recite, molim Vas, ima li to smisla?! A da ne nabrajam druge prepreke investiranju, a ima ih.

Kakvu ste suradnji svih ovih godina imali s Općinom Tomislavgrad i, eventualno HBŽ, a kakvu s lokalnim stanovništvom?

Deklaratorna suradnja (na riječima ) s institucijama je odlična, preuzete su obveze institucija usvojene Master planom (vjerojatno nitko nije ni pročitao!), suradnja s lokalnim stanovništvom je odlična, to su naša braća, sestre, rođaci, susjedi, jer trebate znati da je 50 dioničara, od njih 70-tak Dioničkog društva „Delminium“, rodom ili porijeklom iz buškoblatskog kraja. Broj dioničara je isti i danas i u vrijeme osnivanja, a dobivanjem dozvola za gradnju Projekta Resort 1100 planiramo povećati broj dioničara.

Kada ste vi izabrani za direktora „Delminiuma“ i koga se naslijedili?

Za direktora sam izabran krajem prošle godine, a prije mene je bio gospodin Ante Sladoja.

Kakvo ste stanje naslijedili u Društvu i kojim kapitalom „Delminium“ raspolaže?

Naslijedio sam Društvo u stabilnom stanju , sve obveze prema partnerima i institucijama su podmirene, kapital dioničara je sačuvan, veći dio je uložen u kupnju zemljišta i izradu studija, planova i projekata, Društvo je zbog čekanja na usvajanje Master plana bilo “prisiljeno” mirovati, pa je u javnosti stvorena percepcija da se ništa ne radi.

Što ste poduzeli od kada ste direktor glede ostvarenja projekata?

Prilikom preuzimanja društva upoznat sam da se Općina Tomislavgrad sredstva uplaćena za zemljište obvezala utrošiti za izgradnju komunalne infrastrukture na lokacijama budućih projekata, te sam obnovio razgovore, napravili smo projekt pristupne ceste za lokaciju u Naklu, Općina je provela natječaj i izvođač Livnoputevi ovih dana treba početi s radovima. Za obje lokacije napravljeni su idejni koncepti projekata, u tijeku je natječaj za odabir projektanta za izradu projektne dokumentacije za dozvole i izvođenje radova.

Kada će se, napokon, ugledati neka građevina „Delminiuma“ oko Buškog jezera i gdje?

Predložio sam dioničarima (sukladno sa smjernicama iz Master plana) ići u realizaciju Resorta 1100, a riječ je o polivalentnoj građevini s hotelskim, kulturnim i edukacijskim sadržajima. Površina objekta bit će cca 5000 m2, na tri etaže. Objekt će biti projektiran po visokim hotelskim normama ( 5 zvjezdica ).

Koji su vam planovi u bližoj budućnosti, a koji dugoročno?

Razvoj nove turističke destinacije (prema Master planu Instituta za Turizam) je zajednički projekt privatnih investitora i Institucija društva i o tome ovisi brzina realizacije projekata. U ovom trenutku imamo odličnu suradnju s općinskim i županijskim vlastima, te osobno vjerujem da ćemo vrlo brzo položiti i kamen temeljac !!!

plantg2-l-01102017

Jeste li upoznati s Javnom raspravom o izmjenama i dopunama Odluke o uređenju prostora oko Buškog jezera, a koje provodi Općina Tomislavgrad? Hoćete li se uključiti u javnu raspravu ili nemate potrebe?

Upoznati smo sa Javnom raspravom, podržavamo onaj dio izmjena koji ide u susret investitorima u turizmu.

Na kraju ovoga razgovora možete li reći neku generalnu poruku onima koji žele ulagati u gospodarstvo u Tomislavgradu, odnosno u B i H?

Kad šire sagledamo stanje društva, uzroke iseljavanja, te potencijale općine Tomislavgrad ( u pripremi projekta sam pribavio sve analize, a koje su pokazale da Tomislavgrad ima: prostorne, klimatske, biološke, ljudske potencijale, ima i značajnu štednju u bankama…) čini se da je ključni problem kultura opstrukcije, tj. sebičnost čovjeka i institucija, pa umjesto da izgrađujemo društvo stvaranja, mi imamo društvo varanja i to se treba čim prije promijeniti, inače nam se ne piše dobro kad je o razvitku i općine Tomislavgrad, a i šire, riječ.

Radim najbolje što mogu, a ulaganje u ove projekte i upravljanje njima je iz ljubavi prema rodnom kraju, koja jest i bit će najjači pokretač, glavni motiv većine dioničara Dioničkog društva „Delminiuma“, kako danas tako i u budućnosti.

Autor: Ljuba Đikić / Tomislavnews.com
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});