googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Vlasti i poslodavci moraju zajedno djelovati na poboljšanju životnih uvjeta

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - Nije da se prepisuje naslov iz jednih novina a sami naslov je uzet iz izjave Vjekoslava Bevande no, treba ponoviti jer je to poznato svakome tko priča i razumije jedan od jezika s kojim se služe građani Bosne i Hercegovine. To je kao dva plus dva. A četiri u ovom slučaju glasi – veće plaće i nova radna mjesta mogu zaustaviti odlazak. Ima li itko tko se ne bi složio s tom konstatacijom? Veće plaće i nova radna mjesta mogu zaustaviti odlazak. Istina bez premca. Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH ovoga puta je, alkarskim rječnikom rečeno, pogodio u sridu, i našao rješenje za zaustavljanje masovne emigracije.

Postoji samo jedan mali, sićušni problem. A on je sažet u sljedećem – lako je pričati, treba to omogućiti. Masovni odlazak iz ove države je problem koji je nastao iz više razloga. Nije sve u novcu jer i drugi životni procesi utječu na kvalitetu života. Suživot i životna klima se stvaraju i drugim odnosima a ne samo financijskim transakcijama. No, naravno da je lakše koračati uzdignute glave ako je pun želudac i ako se mogu omogućiti plaćanja velikih životnih troškova.

Prosječne plaće u državi i njenim entitetima nisu ni blizu prosječnom izdatku za životnu košaricu. Četveročlana obitelj s jednom plaćom si može tek priuštiti četiri autobusne karte za Njemačku i za nekoliko sendvića i sokova da se ima za vrijeme puta. I to je ipak glavni razlog masovnog odlaska. Skupoća i nemogućnost podmirivanja životnih troškova uslijed malih primanja. Ili u još gorem slučaju, nikakvih službenih primanja kod ogromnog broja nezaposlenih koji tek tu i tamo zarade koju dnevnicu kada preko ljeta dođu naši iz dijaspore i odluče nešto obnoviti.

Ima posla tko hoće raditi. Često čujemo i ovo. No opet i onaj koji radi, koji može, želi i hoće, nalazi se pred zidom jer su uglavnom male plaće, u velikoj većini tek blizu prosjeka ili ispod, dok taj prosjek dižu upravo ogromne plaće visokih političkih dužnosnika koji spoznajučinjenicu da veće plaće i nova radna mjesta mogu zaustaviti odlazak. Hop, skok i plaća zarađena. Uz, naravno, ispriku svakome tko uistinu radi i zaradi.

Jedna od institucija koja brine o uvjetima poslovanja, radničkim pravima i obvezama jest i Udruga poslodavaca Federacije BiH. Ona je uvijek bila aktivna po pitanju priprema nacrta zakona i predlaganja Federalnim vlastima zakona o gospodarstvu koje bi rasteretili gospodarstvo i omogućili lakše poslovanje, sinergiju između poslodavaca i radnika. A i poslodavcima je u interesu da im država omogući manje namete kako bi mogli omogućiti radnicima bolje uvjete. Ne ulazimo ovdje u etičnost poslodavaca ni u njihove imovinske kartice, ne zanima nas trenutno koliko imaju i kako se ponašaju, jesu li istinski na strani radnika ili im preko države žele omogućiti bolje uvjete. No, i oni sami su svjesni da je najbolji radnik upravo zadovoljan radnik a zadovoljan radnik je onaj koji s radošću odlazi na posao znajući da će plodovi rada biti adekvatno naplaćeni te će s tom plaćom moći sebi i bližnjima omogućiti pristojan život.

Upravo je aktualno pripremanje 19 zakona za rasterećenje gospodarstva koje će UP predočiti na uvid političkim vlastima i strankama pred izbore. UP očekuje i odgovore političkih stranaka prije izbora tako da i građani, a samim time i oni koji rade, pa i masa onih koji su nezaposleni, imaju na uvid što to na sve imaju reći oni koji očekuju glasove. Bojimo se samo da će se stranke u ovo predizborno vrijeme više pozabaviti drugim stvarima koje mahom truju suživot, a odnose poslodavaca i države te poslodavaca i radnika ostaviti po strani jer i država mora od nečega živjeti, a nesposobne vlasti najlakše ubiru prihode od velikih poreza i nameta svima, ponajprije poslodavcima. To nije ni blizu rješenje ekonomskih problema, ali je to najlakši način punjenja proračuna. Udari po džepu sviju građana, i poslodavaca i radnika.

Dakle, da prepišemo još jednom, veće plaće i nova radna mjesta mogu zaustaviti odlazak. I da prepišemo još jednom, poslodavci pripremaju 19 novih zakona za rasterećenje gospodarstva. Dobro, jedno je rekao zamjenik predsjedatelja VM-a države, a drugo je poručeno iz UP Federacije. Ali je bit poznata. Vlasti i poslodavci kreiraju uvjete rada i života radnika. O vlastima i poslodavcima ovisi hoće li uvjeti radnika biti dovoljno dobri da spriječe odlazak i potragu za boljim uvjetima.

Vlasti i poslodavci moraju zajedno djelovati na poboljšanju životnih uvjeta. Treba uvelike smanjiti nezaposlenost. Treba povećati plaće svima. Tako će se spriječiti odlazak odavde. Dva i dva su četiri.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});