fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Vučić gazi Dodika

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Vjerujem da budućnost zapadnog Balkana i njegova stabilnost počivaju, prije svega, na strateški uređenim i dobrim odnosima između Srba i Bošnjaka. Interes Srba je da imaju najbolje odnose s Bošnjacima i ne stidim se to kazati pred bilo kim. I nisam došao u Sarajevo udvarati vam se i to kazati, prvo sam to rekao u Beogradu. Srbi i Bošnjaci žive zajedno, ako to netko ne vidi, kupit ću mu naočale.

“Grmljavina” iz Banje Luke

Ova prekjučerašnja izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića u Sarajevu naišla je na europski aplauz, ali i zaprepaštenje u vrhu SNSD-a Milorada Dodika, najjače političke stranke u Republici Srpskoj.

Povrh svega, Vučić i Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara, najavili su da će se u drugoj polovici ove godine održati zajednički sastanak vlada dvije države što je tek naljutilo Dodika jer njegovih ljudi nema u Vijeću ministra BiH. Premijer Srbije imao je i razgovore u četiri oka, prvo s Bakirom Izetbegovićem, članom Predsjedništva BiH i zamjenikom predsjednika SDA, a onda i s Mladenom Bosićem, predsjednikom SDS-a i zastupnikom u Parlamentu BiH.

Kakvu stabilnost će imati Srbija ako imamo loše odnose s Bošnjacima? Kakvu ćete stabilnost imati u BiH ako imate loše odnose sa Srbima? Nemojte da si lažemo. Ne postoji ta stabilnost. Zato je najbolje da sjednemo da se dogovorimo i da naše probleme riješimo za idućih 100 godina da ne bismo ratovali kao što smo ratovali od 1912. godine i uvijek pričali što su jedni drugima uradili u prošlosti… – rekao je Vučić i podvukao da ga ne zanima što će o tome kazati netko iz Bruxellesa, Washingtona ili Moskve.

Nije trebalo dugo čekati da Dodik “zagrmi” iz Banje Luke. Svega nekoliko sati nakon što je Vučić u Sarajevu iznio svoj stav, predsjednik Republike Srpske je žestoko uzvratio.

– BiH nikada neće zaživjeti, raspast će se kad-tad – poručio je, dodao da Srbi ne doživljavaju BiH kao svoju zemlju nego Republiku Srpsku i naglasio:
-Ni ja BiH ne doživljavam kao svoju zemlju!

U politici ništa nije slučajno, pa tako ni Vučićev boravak u Sarajevu – iskoristio je sudjelovanje na Sarajevo Business Forumu za slanje ozbiljnih političkih poruka koje su odmah pozitivno odjeknule u Europi.

Hoće li se on držati stava koji je priopćio, ostaje za vidjeti. S obzirom na situaciju u kojoj se nalazi Srbija i cijeli zapadni Balkan i činjenicu da su SAD i EU krenuli u operaciju “zavrtanja ruku” balkanskim političkim liderima, Vučić ipak nema i tek neće imati prostora za izvlačenje, izvrdavanje i vođenje politike po sustavu “jedno kažem, drugo radim”.

Uostalom, poruku da stabilnosti Balkana nema bez dobrih odnosa između Srba i Bošnjaka priopćio je još prije dvadesetak dana u Beogradu, a dolazak u Sarajevo iskoristio je da je “zakuca”. Što takav stav službenog Beograda može donijeti samoj Bosni i Hercegovini? Izvjesno je jedno – pomirenje između Srba i Bošnjaka u BiH, 20 godina nakon krvavog rata, ključno je za razvoj naše države i stabilizaciju političkih prilika na cijelom Balkanu.

S tim se svi slažu i to bi moglo upućivati na zaključak da je na pomolu zajednička “mapa puta” BiH i Srbije, odnosno Srba i Bošnjaka. Međutim, put do konačnog pomirenja nije ni kratak niti je još uglancan i sigurno je da će se na njemu tek kopati i iskopavati nove rupe. Razlog je jasan – pomirenje u BiH ujedinjuje zemlju i izvodi iz svake vrste krize, od političke do ekonomske, a autore sustava kontroliranog kaosa šalje “na margine i u kanale”. Svakako, izvodi ih i na optuženičku klupu zbog uništavanja i pljačkanja države i građana.

Diplomacija u “celofanu”

Pada u oči da Vučić ne spominje Hrvate u BiH što može otvoriti put za opasne spekulacije. Međutim, iz pažljivije političke analize njegove izjave može se dokučiti da je to namjerno ostavio za druge razine vlasti i stožera. Zaključak bi mogao biti da u BiH srpsko-hrvatske odnose ne mogu i ne trebaju rješavati Banja Luka i Mostar nego Beograd i Zagreb. Teško bi se to moglo proglasiti miješanjem Vučića i Srbije u unutarnje stvari BiH kada se zna da Dragan Čović i njegov HDZ gledaju i slušaju Tomislava Karamarka i njegov HDZ Hrvatske, a Milorad Dodik i SNSD žele RS po svaku cijenu izvesti iz BiH i da postane dio Srbije. Zbog toga se stiče dojam da je Vučićeva poruka u istoj mjeri i namjeri namijenjena upravo Dodiku i Čoviću koji funkcioniraju po sustavu spojenih posuda. Prema jučerašnjim komentarima koji su se mogli čuti u banjolučkim političkim krugovima, Vučić je onim što je rekao u Sarajevu zgazio i gurnuo Dodika u stranu. To što je kazao da je Dodik snažan lider može se okvalificirati kao “jednokratna diplomacija u celofanu”.

Blokade SNSD-a su samoranjavanje

Dodikov problem je što njegov SNSD više nema nikakvog utjecaja na državu i što je on osobno s pozicije ključnog čimbenika u odlučivanju o svemu u BiH sveden na lokalnog političara. U Zastupničkom domu Parlamenta BiH njegovih šest zastupnika ne mogu ništa blokirati, uostalom, pokazuje to i donošenje punovažnih odluka i pored njihovog napuštanja svake sjednice. Istina, u Domu naroda može praviti blokade jer ima većinu, ali je svjestan da bi to značilo samoranjavanje. Svemu treba dodati da posljednjih dana dramatično gubi većinu u Narodnoj skupštini RS-a.

Jačanje države

Prekjučer je Dodika dodatno razbjesnila izjava Bakira Izetbegovića da očekuje da će se ugledati na Vučića pa je od preksinoć krenuo u novu ofenzivu protiv Mladena Ivanića, Mladena Bosića i Ognjena Tadića “jer nastoje afirmirati i jačati državu BiH nauštrb Republike Srpske”. U SDS-u na to mirno gledaju i poručuju da je borba SNSD-a i njegovog lidera protiv BiH zapravo rušenje do nestanka

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});