fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Vučić o Dodikovim granicama, a Čović o odsustvu Džaferovića i Zvizdića

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u Mostaru su razgovarali o intenziviranju suradnje dviju država.

“Razgovarali smo o svim temama suradnje BiH i Republike Srbije, o pitanjima našeg priključenja Europskoj uniji, našoj gospodarskoj suradnji, čisto da vidimo kako dalje možemo unaprijediti našu daljnju suradnju”, izjavio je Čović nakon sastanka.

Na novinarsko pitanje je li bilo riječi o NATO integracijama, Čović je odgovorio kako je to tema o kojoj će se još dugo u budućnosti razgovarati.

“Kada je u pitanju taj dio, mi do kraja uvažavamo interese Republike Srbije i poštujemo volju izvršne vlasti Republike Srbije”, dodao je Čović.

Vučić je podsjetio da već petu godinu za redom dolazi na otvaranje Međunarodnog sajma gospodarstva.

“Uvek sam ovde dobro dočekan i zahvalan sam gospodinu Čoviću na gostoprimstvu. I ove godine imamo srpske kompanije iz različitih delova Srbije koje su se došle predstaviti na mostarskom Sajmu. Žao mi je što ih nije više i verujem da će sledeće godine to biti u puno većem obimu”, kazao je Vučić.

Dodao je kako želi da se srpski proizvodi prodaju u Širokom Brijegu, Mostaru i Grudama, a da se proizvodi iz Širokog Brijega, Mostara i Gruda prodaju u Beogradu i Novom Sadu.

“Želim još tešnju saradnju Srbije i Bosne i Hercegovine. 2015. godine imali smo razmenu od milijardu, a 2018. to je dostiglo 1,873 milijardi. Ove godine očekujemo razmenu od dvije milijarde. Za nas je BiH ključni privredni partner i moje prisustvo ovde je razumljivo i normalno”, kazao je predsjednik Srbije.

Poručio je kako bez obzira na teško povijesno naslijeđe i razlike u stavovima na ono što se u prošlosti zbivalo treba “graditi budućnost u miru i stabilnosti u sve većem razumijevanju i sve bližoj suradnji”.

Na novinarsko pitanje da prokomentira činjenicu da nitko od bošnjačkog političkog vrhu danas nije došao u Mostar, Čović je odgovorio kako je to loš potez.

“Tražili su da dodatno protokoliramo poziv za gospodina Džaferovića i gospodina Zvizdića. Jučer su otkazali, nešto slično se dogodilo i prošle godine. Ja mislim da je to loša poruka jer mi moramo pokazati dimenziju jačanja odnosa u BiH koji su danas na mnogim iskušenjima. Meni je žao, ali to je njihov izbor”, kazao je Čović.

Dodao je kako će predsjednik SDA Bakir Izetbegović u srijedu doći u Mostar kako bi se nastavili razgovori o formiranju vlasti na državnoj razini.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, upitan da prokomentira nedavne izjave Milorada Dodika o granicama na Balkanu, odgovorio je kako Republika Srbija nema nikakvih pretenzija prema Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori niti prema Sjevernoj Makedoniji.

“Mi smatramo da je važno da svi poštuju teritorijalni integritet Srbije i Srbija poštuje teritorijalni integritet svih ostalih. Tako je bilo i nadam se da će tako biti ubuduće.

Zato sam smatrao nedoličnim izjave pojedinih političara iz Bosne i Hercegovine koji su rušili i kršili teritorijalni integritet Republike Srbije u uverenju da je moguće da samo Srbija bude oštećena.

Ja smatram kako je to loša poruka i da nitko ni na koji način ne treba kršiti bilo čiji teritorijalni integritet”, izjavio je Vučić.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});