fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

WIGEMARK: BiH može napredovati samo ako se sva tri naroda i ostali uvažavaju i poštuju

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Šef Izaslanstva EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem kako se vlasti u BiH trebaju fokusirati na implementaciju izbornih rezultata i ne podizati dodatne tenzije.

Wigemark je kazao da je ovo još jedan u nizu razgovora s političkim predstavnicima u BiH o formiranju vlasti na svim razinama , počevši od županija, entiteta pa sve do državnoj razini.  Istakao je da je formiranje vlasti važno za Europsku uniju, jer je BiH podnijela aplikaciju za članstvo u EU, a Europska komisija bi u proljeće trebala izraditi mišljenje o aplikaciji.

“Tu je prije svega važno da se provedu izborni rezultati”, rekao je Wigemark.

On je dodao da političke stranke trebaju raditi na postizanju kompromisa i smanjenju tenzija, odnosno ne postavljati ultimatume, jer BiH može napredovati samo ako se sva tri naroda i ostali uvažavaju i poštuju.

“Svaka godina je važna, ali rekao bih da je 2019. posebno važna u svjetlu aplikacije za članstvo i mišljenja o aplikaciji. Politički lideri trebaju razmisliti kakve će ocjene imati u europskoj školi kojoj navodno teže”, kazao je Wigemark.

Pojasnio je da je razgovarao sa svim liderima političkih stranaka, ali da nažalost nisu organizirana obraćanja medijima. Istakao je kako će o svim saznanjima nakon sastanka s bh. političarima obavijestiti Bruxelles i zemlje članice Europske unije.

Wigemark je upitan o inicijativi SDA o promjeni imena entiteta Republika Srpska. On je odgovorio kako nije na njemu da komentira inicijative političkih stranaka, ali da mora istaći kako se u kontekstu implementacije izbornih rezultata postavlja pitanje da li će ih to usporiti.

“Neke dodatne tenzije u BiH su posljednja stvar koja vam treba. U ovom trenutku najvažnije je da se fokusiramo na provedbu izbornih rezultata, a prije svega domova naroda”, rekao je Wigemark.

Čović je rekao da je Wigemarka upoznao o razgovorima unutar bošnjačke i srpske scene o formiranju vlasti te iznio jasno opredjeljenje, što se tiče HDZ-a, kako je EU i NATO put strateški interes ove stranke.

“Upoznao sam ga o našem stavu o Izbornom zakonu BiH u smislu preduvjeta za članstvo u EU i u konačnici za uspostavu vlasti u FBiH”, kazao je Čović.  On smatra da se ne smije ići s inicijativama i riječima koje bi mogle bilo koga povrijediti i da se HDZ vodi tim principom.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});