Zahtijevamo od političkih aktera da SKINU LAŽNO LICE POLITIKE

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Fondacija INFOHOUSE, s partnerskim organizacijama Centrom ženskih prava, Udruženjem građanki Grahovo i Fondacijom CURE, poziva Vas na uličnu akciju Skini lažno lice politike koja će se održati u gradovima širom Bosne i Hercegovine u petak, 07. 12. 2018. godine u terminu od 12:00 – 13:00 sati.

Ulična akcija održat će se u Sarajevu, ispred SCC-a, u Zenici, kod ulaza na gradsku pijacu, na korzu u Livnu, te u Bijeljini na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića, a izjave za medije dat će predstavnici/e spomenutih organizacija.

Cilj akcije je ukazati na sve više korupcije u izbornom i postizbornom procesu, te na diskriminaciju žena u politici.

“Akcijom ćemo, koristeći prigodan promotivni materijal, zahtjevati od svih aktera koji su uključeni u političke procese u BIH, da SKINU LAŽNO LICE POLITIKE”, navode organizatori ovog zanimljivog događaja.

Akcija će se održati u sklopu projekta „Pravna pomoć kandidatkinjama na izborima u listopadu 2018.”

Cilj je omogućiti pravnu zaštitu u slučaju kršenja prava kandidatkinjama tijekom i nakon izbornog procesa i time ih ohrabriti da prijave kršenja njihovih prava. Time želimo poslati poruku ženama i općenito političkim strankama da učešće žena u izbornom procesu i imenovanjima nakon izbora mora biti u skladu s BH zakonodavstvom. Projekt je nastojanje da se prevenira trend opadanja stvarnog učešća žena u politici.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI