googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ZAUSTAVLJENA KOLONA TENKOVA JNA: Hrvati iz Širokog Brijega i okolice napravili blokadu pomoću kamiona i automobila!

Autor: dnevno.ba

Na današnji dan 1991. godine, Hrvati iz Širokog Brijega i okolice zaustavili su kolonu 10.  motorizirane brigade JNA kod Pologa jer se tada saznalo kako kolona tenkova je krenula od Mostara prema Sinju. 

Narodu se nije dugo trebalo da se organiziraju te su pomoću kamiona i osobnih automobila blokirali cestu. Kolona vozila je bila dugo nekoliko kilometara tu su na taj način blokirali prolazak preko 100 tenkova i oklopnih vozila.

Oni koji su stali na ulice zahtjevali su da se tenkovi vrate u mostarsku vojarnu, a pregovore sa zapovjednikom mostarskog garnizona JNA, pukovnikom Milojkom Pantelićem, vodili su tadašnji predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, fra Mladen i Jure Skoko.

Iako je u nekoliko navrata vojno zapovjedništvo iz Beograda naredilo prolazak kolone, a JNA je blokiranoj jedinici pokušala dostaviti bojne otrove za proboj blokade u konvoju koji je vojnicima trebao dostaviti hranu, no srećom taj pokušaj je propao.

Vojni vrh je na položaje oko Pologa poslao specijalne jedinice iz Niša, a trećeg dana blokade stiglo je i političko vodstvo BiH (bez srpskih predstavnika). Nakon apela hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i bošnjačkog vođe Alije Izetbegovića prosvjednici su otišli sa barikade, a vozači maknuli vozila s ceste. Nakon tri dana kolona JNA je krenula dalje.

Ova trodnevna blokada dovela je do zastoja priprema jugoslavenske vojske za dovođenje na zadane pravce, a istovremeno hrvatski branitelji dobili su na vremenu za učvršćivanje obrane.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});